De ce ne comportăm ALTFEL când ne îndrăgostim

De ce ne comportăm ALTFEL când ne îndrăgostim
Publicat: 02/08/2016, 19:54
Actualizat: 02/10/2018, 03:58

„Starea de îndrăgosteală este o stare modificată de conștiință. În momentul acela, obiectul îndrăgostirii noastre devine unul central. Ea se poate manifesta diferit la fiecare dintre noi. În general, atunci ne comportăm ca niște oameni bolnavi de dragoste, toată ființa noastră este acaparată de gânduri asociate persoanei de care ne-am îndrăgostit”, spune psihoterapeutul Jeni Chiriac pentru Gândul.

Starea de îndragosteală nu este una fericită pentru toată lumea. „Încep căutarile, întrebarile, pentru unii este Rai, pentru alții este Iad. Se deschide o cutie a Pandorei, partea de emoție: simțim, trăim și atunci putem să încercăm stări plăcute, ca starea de adulație, atracție, simpatie, dar și frică, oscilație, acele dușuri reci emoționale, resentimente, invidie, teamă. Starea de îndrăgosteală poate fi sabotată de prima lecție de dragoste pe care am primit-o în viața noastră, cea de la părinții noștri”, adaugă psihoterapeutul.

În funcție de atașamentul pe care l-am dezvoltat în relație cu ei, noi suntem deschiși în a ne bucura de starea de îndragosteală sau a ne tortura. „Prin urmare, nu este neapărat ceva pozitiv, asta dacă ne gândim la anumite experiențe, însă îndrăgosteala este o modalitate interesantă de a ne descoperi și a ne rezolva anumite probleme, pentru că ne dă o energie aparte, care poate fi fructificată.

Mulți dintre noi ne centrăm mai mult pe obiectul îndrăgostirii și mai puțin pe noi, începem să- i mințim pe cei din jur, pentru că suntem bolnavi din dragoste. Dacă suntem la școală, nu mai avem chef de învățat, nu mai avem chef de serviciu, vrem doar să petrecemtimp cu persoana respectivă, să împărtășim. E o frenezie, unii radiază, dorm mai putin, alții au insomnii, momente interminabile de chin, incertitudini, devin agasanți, agresivi, putem să devenim niște mici stalkeri”, subliniază psihoterapeutul Jeni Chiriac.

Dragostea nu are o explicație, este un amestec de atracție sexuală, simpatie, afinitate față de persoana respectivă. „Instinctele preiau controlul și eu nu mai pot să spun de ce îmi place. Sunt persoane care conștientizează criterile după care își aleg o parteneră și, înainte de a fi existat starea de îndragosteală, a existat o alegere. Alții ajung aici pe nesimțite, nu își dau seama de comportamentul persoanei, dar se simt îndrăgostite”, subliniază psihoterapeutul.

Starea de îndragosteală poate fi asociată cu stările duse la extremă, care atrag reacții și gesturi nebunești. „Unii oameni folosesc aceste gesturi ca niște indicatori ai relației, iar atunci când ele nu mai sunt au sentimentul ca relația s-a dus, ceea ce poate fi un punct de plecare fals, pentru că nu putem diagnostica așa o legătură. Prin urmare, când facem astfel de gesturi, este bine să ne gândim dacă avem și starea necesară pentru a continua. Viața ne arată că, dacă sunt norocoși, doi oameni se pot trezi în același timp dintr-o relație, dar, de cele mai multe ori, se trezesc pe rând, iar atunci unul dintre ei rămâne cu gustul amar al unei pierderi, cu acel ceva care a fost frumos, dar acum nu mai este. Astfel, apare insatisfația în relația de cuplu. Atunci te angajezi la un drum lung de compromisuri, care se poate întoarce împotriva ta, pentru că rămâi axat pe pierdere, nu pe soluții”, concluzionează psihoterapeutul.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
Detaliul ascuns de la nunta secretă a Simonei Halep! Hore și voie bună în curtea...
Simona Halep, nuntă secretă cu Toni Iuruc! Avem imagini bombă, exclusive, de la petrecerea demnă...
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
„Mami, noi de ce nu locuim împreună, ca o familie?” Sofia, fetița Biancăi și a...
Cum a fost îmbrăcată Simona Halep în ziua cea mai fericită a vieții ei! Așa...
ULTIMA ORĂ! Simona Halep și Toni Iuruc s-au CĂSĂTORIT în secret! Campioana noastră a strălucit...
Continua lupta culturală din Ungaria. Comunitatea LGBT anunţă o paradă cu zeci de mii de...
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Un tren a plecat fără pasageri din Gara de Nord Bucureşti. Călătorii au fost trimiși...
Detaliul ascuns de la nunta secretă a Simonei Halep! Hore și voie bună în curtea...
ÎMPĂRĂTEASA nimfomană care reuşea să se CULCE cu mai mulţi bărbaţi decât o prostituată
SUA a început războiul! Trei oameni decedați până acum, de cand Afganistanul este sub bombardament
BOMBA SERII Simona Halep s-a măritat în mare secret. Primele imagini de la nuntă
Ce s-a întâmplat cu Frank Fritz de la „American Pickers”?
Rezultate Admitere liceu Edu.ro 2021: Repartizarea computerizată pe licee şi judeţe
Dan Negru aruncă BOMBA: Primele semne de la „mama tuturor crizelor”! Roubini a avut dreptate
EXPLOZIV. Harry nu este fiul prințului Charles. Informații BOMBĂ din interiorul Casei Regale
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...