De ce ni se îngălbenesc dinții?

De ce ni se îngălbenesc dinții?
Publicat: 20/08/2016, 21:20
Actualizat: 01/10/2018, 18:25

„Trăim într-o perioadă în care din ce în ce mai mulți pacienți îmi solicită o dantură frumoasă, nu una sănătoasă. Este normal, având în vedere că zâmbetul este o carte de vizită importantă pentru un om. Citisem la un moment dat într-o publicație americană că în societatea lor unomcu un zâmbet frumos este considerat un om de succes

Îngălbenirea dinților poate avea mai multe cauze. Acestea pot fi intrinseci (din interiorul dintelui) sau cauzate de medicamente precum tetraciclina, carii mari, tratamente vechi de canal sau diferite traume.

Cauzele extrinseci (substanțe ce acționează pe suprafața externă a dintelui) pot fi fumatul, cafeaua sau ceaiul, diferite alimente precum morcovul sau fructele colorate.

Există și o particularitate normală a dintelui: odată cu trecerea anilor, îngălbenirea lor este normală. Odată efectuată albirea, pacienții trebuie informați că dinții vor fi sensibili o perioadă la rece”, subliniază medicul stomatologRazvan Boberis pentru Gândul.

În cazul în care albirea se efectuează treptat, în mai multe ședințe, este de preferat ca pacientul să evite alimentele și băuturile colorate: vinul, ceaiul, cafeaua, ciocolata etc.

‘Altfel, albirea este indicată persoanelor cu dinți integri și trebuie să se țină cont că plombele și coroanele nu se albesc. De asemenea, pentru a se menține rezultatele, este bine să se evite tutunul, ceaiul, cafeaua, iar pentru întreținere este indicată o pastă cu bicarbonat.

Îi rog pe pacienți să aibă grijă unde și ce fel de albire realizează. Sunt multe locuri în care se practică albirea dinților, în mall, în spa, în cabinete de înfrumusețare, dar în loc de dinți albi și frumoși puteți obține vizite pe termen lung la dentist”, precizează stomatologul pentru Gândul.

Dintre leacurile pe care putem folosi acasă amintim: bicarbonatul, produse lactate ce pot întări smalțul, gulia în amestec cu lămâia, salvia, dar cu moderație, ca adjuvant. „Diferența dintre albirea dinților acasă, cu substanțe date de medicul dentist, și cea realizată în cabinetul dentar este dată și de viteza obținerii rezultatelor . Indiferent de metoda aplicată, ea este valabilă un an sau mai mult, contează întreținerea care se realizează acasă. Substanța activă cea mai folosită esteperoxidul de hidrogen, care se regăsește sub diverse forme: geluri, benzi, paste, soluție de clătit gura etc

Știu că românii neglijează cariile, spre exemplu, dar îi rog să fie atenți, pentru că de la carie la implant drumul este scurt, iar în medicina dentară fiecare afecțiune care nu este tratată la timpul ei împlică mai târziu un tratament costisitor. De aceea, nu uitați: frumos înseamnă și sănătos!”, concluzioneazămedicul stomatologRazvan Boberis pentru Gândul.