De ce nu scăpăm de acnee după adolescență

Redactor:
Simona Tudorache
De ce nu scăpăm de acnee după adolescență
Acneea ne poate afecta pe toți. Dermatologul Oana Spânu spune pentru Gândul cum o putem preveni și care sunt factorii care o cauzează.

Acneea își face debultul în adolescența noastră, dar nu ne iartă nici la maturitate. „Acneea vulgară afectează majoritatea adolescenților în grade de severitate diferite, o proporție redusă dintre aceștia se vor confrunta și în viața adultă cu afecțiunea, iar o altă categorie afectată rămâne cea a adulților între 30-45 ani, cu sau fără istoric de acnee în adolescență, care pot prezenta manifestări destul de importante ale bolii.

Cauzele sunt multiple și într-un plan corect de tratament trebuie investigate. Tratând cauza, șansele de a vindeca acneea sunt mult mai mari, iar consecințele pe termen lung și riscul de reapariție a bolii semnificativ reduse. Aș menționa aici excesul de hormoni androgeni sau răspunsul exagerat al glandelor sebacee la aceștia, asociate sau nu cu ten gras, hirsutism , sindromul ovarului polichistic și generarea unui proces inflamator cu apariția de coșuri, acneea indusă cosmetic (prin produse de machiaj nepotrivite), acneea la clorul din piscine” , spune dermatologul Oana Spânu pentru Gândul.

Cele mai frecvente greșeli, care se soldează cu semne uneori ireversibile, sunt stoarcerea coșurilor acasă sau la cosmetică, folosirea unor produse de îngrijire a pielii și de machiaj nepotrivite, comedogenice  (grase, cu putere mare de acoperire), iritante și lipsă de perseverență în efectuarea tratamentului antiacneic indicat de medic. „Nu recomand sub nicio formă leacurile băbești, pot produce infecții bacteriene, pete și cicatrici. Acneea este o afecțiune uneori severă, îmbracă diverse forme și trebuie evaluată de medicul dermatolog și abordată cu tratamentul adecvat. Uneori lupta cu acneea poate dura ani, cu modificări ale schemei de tratament în funcție de evoluție”, mai spune Oana Spânu.

Produsele cosmetice pot face mai mult rău decât bine unui ten acneic.Tratamentele locale împotriva acneei exfoliază pielea și o sensibilizează, aceasta poate deveni uscată, astfel că trebuie evitate loțiunile alcoolice de demachiere sau tonice, iar cremele care conțin parabeni, parfumuri sau sunt colorate pot irita pielea. Fondul de ten și fardurile lichide sunt  comedogenice, încarcă porii și generează coșuri, stimulează inflamația. 

Se folosesc numai creme și produse de machiaj hipoalergenice, destinate tenului acneic (noncomedogenice) , iar numărul produselor aplicate ar trebui să fie cât mai mic, crema hidratantă și fondul de ten în bază apoasă fiind suficiente.

Nu utilizați produse de machiaj din game diferite (ingredientele diferite pot reacționa nefast pentru pielea dvs)”, menționează pentru Gândul Oana Spânu.

Simona Tudorache

Inchide