De ce oamenii în vârstă sunt mai fericiți decât tinerii

De ce oamenii în vârstă sunt mai fericiți decât tinerii
Un studiu publicat în "Journal of Clinical Psychiatry" scoate la iveală date surprinzătoare: cei în vârstă sunt mai fericiți decât tinerii. În ciuda efectelor provocate de înaintarea în vârstă, fecirirea înclină decisiv balanța în dreptul celor trecuți de prima tinerețe, scrie The Independent.

Un studiu publicat în „Journal of Clinical Psychiatry”, de-a lungul căruia cercetătorii au analizat răspunsurile date de 1.546 de persoane, cu vârste cuprinse între 21 și 99 de ani, din San Diego, arată că cei în vârstă sunt mai fericiți decât cei abia trecuți de vârsta majoratului. Interviurile, realizate prin telefon, au implicat întrebări vizând sănătatea fizică, cognitivă și mentală a repondenților, mai exact: „cât de fericiți sunt”, „cât de mulțumiți sunt de stilul de viață dus”, „cât de stresați se consideră”.

„Mulți cred că tinerețea asigură fericirea și că bătrânețea nu aduce decât sentimente negative”, afirmă autorul studiului, medicul Dilip Jeste.

Fericirea și starea de bine sunt considerate a evolua în funcție de înaintarea în vârstă, coborând dramatic pe măsură ce anii trec. Însă studiul vine să combată această teorie. Din punct de vedere fizic, persoanele mai în vârstă sunt afectate în mod vizibil de trecerea anilor prin comparație cu persoanele tinere, însă la capitolul sănătate mentală, avantajele sunt de partea lor. De cealaltă parte, persoanele în vârstă de 20 și 30 de ani au declarat că au experimentat niveluri mult mai ridicate ale depresiei, anxietății și stresului față de cele ale fericirii. Astfel, reiese că persoanele mai în vârstă sunt mai fericite.

Intervine întrebarea: de ce le este greu tinerilor să fie fericiți? După neliniștile adolescenței, adevăratele probleme încep să apară în materie de finanțe, educație, dar și în ceea ce privește viața personală și cariera.

„Este o presiune constantă din partea celor de aceeași vârstă. Există tendința permanentă de a te compara cu cei de lângă tine și astfel apar frustrările și nemulțumirile”, mai punctează Jeste.

La pol opus, persoanele în vârstă sunt mult mai abile în a separa problemele reale de cele fictive și în a apela la ceea ce se numește „înțelepciune”, ceea ce implică stabilitate emoțională, compasiune și echilibru.

Sunt dovezi care sugerează faptul că traiul din zilele noastre este mult mai facil pentru cei mai în vârstă față de cum era odată. Un alt studiu arată că simptomele depresiei, manifestate la vârste înaintate, au scăzut în intervalul 1998-2008. Deși motivele unei astfel de evoluții nu pot fi încă bine descifrate, „este de înțeles cum schimbările din societate cauzate de globalizarea progresivă și evoluția tehnologică au crescut competiția în materie de educație și ridicat ștacheta pentru locuri de muncă mai bine plătite și au schimbat rolul femeii în societate. Astfel se explică și stresul cauzat de aceste schimbări extrem de rapide, care se răsfrâng cel mai acut asupra celor tineri”, a mai explicat  medicul Dilip Jeste.

Patru dintr-o lovitură. Becali scrie ISTORIE în Liga I. FCSB a dat marele tun şi...
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
FOTO. Anna Lesko, fără lenjerie intimă pe sub rochie! Cum a apărut blonda pe stradă
A fost nevasta nr. 4! Ce s-a ales de cea mai sexy soție a lui...
NOROC COLOSAL. Din 2 octombrie, zodiile…
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Lovitură cruntă pentru Mihai Gâdea! Emisiunea lui ... Nimeni nu se aștepta la ASTA
Primarul sectorului 4 a anunţat că va depune plângere penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor împotriva...
Biroul Electoral Sector 1 intervine în scandalul imaginilor: Persoana din imagini, personal tehnic auxiliar
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
Aroganțe de vedetă! Ce a făcut fiica Biancăi Drăgușanu într-un restaurant de fițe din Capitală?...
Un RUS a dus la extrem un EXPERIMENT cu Coca-Cola. Urmarea a fost de-a dreptul...
ULTIMA ORĂ! Alegerile au fost anulate ... Oamenii vor fi chemați din nou la vot
Dezastru pentru Mihai Gâdea. Antena 3, sancționată dur din cauza lui Nicușor Dan: „Terorism mediatic!”
Ultimă oră! S-au ANULAT alegerile, la urne din nou pe 11 octombrie
Alegerile se anulează în acest oraş! Decizia luată de BEC
Masca miroase urât? Vezi 10 posibile cauze și soluțiile!
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Cine este românul care vrea să investească aproape 3 miliarde de euro într-un proiect gigant...
Inchide