De ce și-au pierdut trandafirii mirosul

De ce și-au pierdut trandafirii mirosul
Publicat: 03/07/2015, 18:36
Actualizat: 21/03/2019, 00:28

Mirosul dulceag al trandafirilor este dat de o enzimă despre care înainte se credea că este responsabilă de corectarea unor defecte genetice, susțin specialiștii de la un institut de cercetări agricole din Franța, notează The Guardian.

Această enzimă, susțin ei, lipsește la multe dintre plantele cultivate și altoite pentru a avea petale viu colorate și rezistente.

„De obicei, când cineva vede un trandafir, primul lucru pe care îl face este să îl miroase. De cele mai multe ori nu are însă niciun miros ceea ce este foarte dezamăgitor”, spune biochimistul Phillippe Hugueney.

Pentru a le reda mirosul de altădată, crescătorii de trandafiri ar trebui să încurajeze producția în cantități mai mari a unui compus organic numit geraniol, produs de petale și esențial pentru formarea uleiului de trandafir.

De la mai bine de 15 ani, cercetătorii din Lyon au încercat să descopere enzima care stă în spatele producției de geraniol. Acum, ei au reușit să o identifice. Este vorba despre RhNUDX1, o enzimă cu ajutorul căreia botaniștii ar putea să modifice genetic plantele pentru a le reda mirosul specific.

Experții susțin că acest miros a dispărut din cauza cultivatorilor care au altoit plantele cu trandafiri din China pentru a crea alte culori, cum ar fi galben sau portocaliu, la începutul secolului al XX-lea.