• Publicat:
Magazin

De la unt dulce cu pudră de cătină până la înghețată cu ardei capia. Ce produse au mai inventat studenții de la USAMV

De la unt dulce cu pudră de cătină până la înghețată cu ardei capia. Ce produse au mai inventat studenții de la USAMV
Produse inovative precum untul dulce îmbogățit cu pudră de cătină, înghețata vegană din cherimoya și ardei capia sau humusul din sfeclă roșie au fost prezentat la un salon de inventică de către studenții USAMV Cluj-Napoca.

Prorectorul cu cercetarea al USAMV Cluj-Napoca, Dan Vodnar, a declarat, miercuri, la deschiderea salonului de inventică ProInvent, că industria agroalimentară va spune ulterior care idee este interesantă, după care ar urma adaptarea tehnologiei.

Potrivit lui Dan Vodnar, studenții USAMV au avut la salon 77 de idei, în condițiile în care anul trecut s-au prezentat doar cu jumătate din acest număr de produse.

„În mod normal, în acest moment studenții au ajuns la un prototip, iar pașii următori presupun transferul de cunoștințe către mediul industrial. Următorul pas este să depună o cerere de brevet de invenție, iar mai apoi centrele de transfer tehnologic ale universității iau legătura și răspândesc aceste idei către industrie. Și industria spune dacă este interesată de idee și apoi ar urma adaptarea tehnologiei”, a spus Vodnar.

O studentă a prezentat untul dulce cu pudră de cătină, care poate fi folosit în alimentația copiilor, produsul fiind bogat în antioxidanți.

„M-am gândit să înlocuiesc margarina, să aducem untul cât mai des în alimentație, mai ales a copiilor, pentru că untul, chiar dacă este grăsime animală, are în compoziția lui chimică acizi grași care sunt asimilați de corp și digerați. Untul e obținut din smântână dulce și am adăugat pudră de cătină, pentru că are cea mai mare valoare antioxidantă dintre toate plantele. Cătina este bogată și în vitamina C”, a spus studenta.

Un alt produs care folosește cătina, iaurtul de capră îmbogățit cu microcapsule de cătină, a fost prezentat de un student. Acest tip de iaurt este indicat în special vârstnicilor.

O altă studentă a inventat înghețata vegană din fructul cherimoya, care crește în Spania, ardei capia și unt de cocos.

„Mi-a plăcut acest fruct, este exotic și puțin cunoscut și are un gust de banană amestecată cu pară. Ca să aibă o aromă mai fresh și o culoare mai interesantă am amestecat cu ardei capia. Îmi place înghețata, îmi place acest fruct și, pentru că nu am întâlnit înghețată din acest fruct, am zis să încerc eu”, a explicat studenta la USAMV.

Un student în anul 4 la USAMV a expus un humus cu sfeclă roșie, care mai conține chimion, zeamă de lămâie, ardei copt.

„Diferența față de un humus normal este gustul și culoarea, dată de sfecla roșie”, a explicat acesta.

Inchide