Decizia Academiei de film americane, după ce unul dintre cei mai cunoscuți regizori a recunoscut aventura cu o minoră de 13 ani

Decizia Academiei de film americane, după ce unul dintre cei mai cunoscuți regizori a recunoscut aventura cu o minoră de 13 ani
Publicat: 04/05/2018, 10:59

„Consiliul guvernatorilor din Academia de arte și științe ale cinematografiei s-a reunit, marți, și a votat pentru eliminarea actorului Bill Cosby și a regizorului Roman Polanski din rândul membrilor săi, în acord cu noile norme de bună conduită”, a explicat instituția într-un comunicat.

„Consiliul continuă să încurajeze normele etice care impun membrilor să se conformeze valorilor sale, acelea de a respecta demnitatea umană”, potrivit aceluiași comunicat.

Academia de film americană a adoptat, în decembrie 2017, un nou cod de conduită, destinat prevenirii hărțuirii sexuale în industrie.

În vârstă de 80 de ani, Bill Cosby, era adorat de publicul mondial pentru personajul tatălui ideal pe care l-a interpretat în serialul „Cosby Show”. Săptămâna trecută, el a fost găsit vinovat de agresarea sexuală, în 2004, a fostei jucătoare de baschet Andrea Constand. El riscă o pedeapsă de până la 30 de ani de închisoare, sentința sa urmând să fie pronunțată în maximum trei luni.

Zeci de femei l-au acuzat pe actorul american de abuzuri sexuale, iar unele fapte datează din urmă cu peste trei decenii.

Actorul și producătorul Bill Cosby a fost eliminat și din Academia de televiziune americană, iar instituții prestigioase, precum universitățile Yale și Temple, i-au retras diverse distincții pe care i le acordaseră.

Procesul lui Bill Cosby a fost primul al unui star de la izbucnirea scandalului Harvey Weinstein și crearea mișcării #MeToo, care militează pentru apărarea victimelor abuzurilor sexuale.

Camille Cosby, soția de peste 50 de ani a fostei vedete de televiziune, a continuat să îl apere pe acesta și a declarat, joi, într-un comunicat că soțul său este o victimă.

În 1977, cineastul polonez Roman Polanski a fost găsit vinovat de coruperea unei minore, după ce a recunoscut că a întreținut relații sexuale cu Samantha Geimer, pe atunci în vârstă de 13 ani. Doar această acuzație i-a fost adusă, după încheierea unui acord amiabil cu procuratura.

Inițial, Polanski a fost acuzat, printre altele, și de violarea unei minore de 13 ani, aflată sub influența stupefiantelor.

Polanski a fugit din SUA, după ce judecătorul care se ocupa de cazul său și-a schimbat poziția, cineastul riscând o pedeapsă mult mai dură decât cea prevăzută după încheierea acordului. Și în prezent, procuratura americană încearcă să îl aducă în SUA pentru a-și ispăși pedeapsa.

Peste o sută de femei, printre care actrițe precum Rose McGowan și Gwyneth Paltrow, l-au acuzat pe Harvey Weinstein de hărțuire sexuală, viol sau agresiune, în urma apariției, la începutul lunii octombrie 2017, a unui articol în The New York Times în care erau oferite detalii cu privire la mai multe plângeri pe numele producătorului de film. Weinstein a negat acuzațiile, dar este subiectul mai multor anchete ale poliției americane și britanice. Producătorul, care face tratament pentru dependența de sex, nu a fost încă pus sub acuzare.

În urma acuzațiilor, în SUA a fost inițiată o mișcare online, la care participă milioane de femei. Acestea au vorbit pe Facebook și pe alte rețele sociale despre traumele pe care le-au suferit din cauza experiențelor de hărțuire sexuală sau abuz și au folosit hashtag-ul „#MeToo” („Și Eu”, n.r.). Mai multe personalități s-au alăturat campaniei sociale din mediul online, între acestea numărându-se Lady Gaga și actrițele Anna Paquin și Evan Rachel Wood. În plus, au fost și bărbați care s-au implicat în acest demers, între aceștia fiind actorul Javier Munoz.

În urma scandalului, mai multe alte vedete și personalități din industrie au fost acuzate de diverse abuzuri sexuale, printre acestea numărându-se actorii Kevin Spacey și Dustin Hoffman.

Academia de film americană l-a eliminat din rândul membrilor săi și pe Harvey Weinstein, în octombrie 2017.

Înaintea acestuia, un singur alt membru a fost eliminat, pentru difuzarea ilegală a unor DVD-uri cu filme nominalizate la premiile Oscar.

De asemenea, președintele Academiei de film americane (Academy of Motion Picture Arts and Sciences), John Bailey, a fost subiectul unei anchete interne privind hărțuirea sexuală, dar rezultatele acesteia au indicat că nu se face vinovat de o astfel de faptă.

John Bailey, director de imagine, în vârstă de 75 de ani, prezidează venerabila instituție din august 2007, având un mandat de patru ani. În februarie, în timpul dejunului nominalizaților la Oscar de anul acesta, Bailey a declarat cu fermitate că Academia „se reinventează” și că Hollywood-ul este pe cale „împingă în uitare, cu lovituri de ciocan, patul fosilizat al celor mai grave abuzuri ale sale”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Veste tristă despre Florin Piersic. Acum s-a aflat
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este...