Depistarea și tratamentul cancerului, mai ieftine pentru români începând cu finele lui 2013

Depistarea și tratamentul cancerului, mai ieftine pentru români începând cu finele lui 2013
Publicat: 04/04/2013, 15:47
Actualizat: 29/07/2014, 19:20

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” Măgurele a inaugurat miercuri Centrul de Cercetare Radiofarmaceutică, destinat imagisticii și tratamentului prin tehnologia PET (Positron Emission Tomography).

Astfel, dezvoltarea de noi radiotrasori pentru imagistica PET și radioterapia țintită va face ca depistarea și tratamentul cancerului să fie mai ieftine și mai accesibile românilor, relatează Agerpres.

„Imagistica PET, o scanare prin PET în România costă undeva între 1.000 și 1.300 de euro, este mai scump decât afară, unde ajunge și la 800 de euro pe pacient. E greu să vă spun de pe acum la ce prețuri o să le putem pune pe piață, dar în mod cert sumele sunt mult sub ceea ce se practică în afară”, a explicat cercetătoarea Dana Niculae, șefa Departamentului Radioizotopi și Metrologia Radiațiilor.

Tehnica imagistică denumită PET (tomografie prin emisie de pozitroni) permite diagnosticul precoce al cancerului, bolilor neurodegenerative și cardiovasculare.

„Imagistica PET, prin emisie de pozitroni, este acea tehnică care utilizează substanțe radioactive, trasori radioactivi, desigur, în cantități mici; acestea se injectează unui pacient cu diverse patologii, urmând ca trasorul să se fixeze la locul tumorii, de unde să furnizeze imagini. Imaginile sunt prelucrate (…) și aduc informații utile despre localizarea tumorii, despre stadiu (…) și, ce este mai important, imaginile (…) se pot obține înainte să se producă orice modificări morfologice”, a adăugat cercetătoarea.

Deocamdată, Centrul de Cercetare Radiofarmaceutică mai are nevoie de o serie de autorizații de instalare și funcționare din partea Agenției Naționale a Medicamentului, însă până la finele lui 2013 sau începutul anului viitor, acesta ar putea devein funcțional.

Noul centru dispune de echipamente moderene, în concordanță cu reglementările europene privind prepararea de radiofarmaceutice pentru administrare uman: ciclotron, echipamente de radiochimie, cellule fierbinți și module de sinteză automatizate.

„Izotopii de viață scurtă – timpul de înjumătățire este de două ore – (…) vor fi produși la noi într-un echipament care se numește ciclotron. În prezent sunt aduși din Ungaria, dar există foarte puține centre în România unde sunt folosiți, tocmai pentru că sunt aduși de la o distanță mare raportat la timpul lor de viață. (…) De aceea nici nu s-a dezvoltat imagistica PET la noi în țară”, a mai spus Dana Niculae.

Echipa de cercetare va fi formată din radiochimiști, fizicieni, farmaciști, biochimiști și ingineri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase