Descoperire neașteptată într-o biserică antică din Betleem

Descoperire neașteptată într-o biserică antică din Betleem
Publicat: 02/06/2016, 10:22

Un înger a fost ascuns timp de secole, sub straturi de tencuială. Acum, însă, îngerul făcut din mozaic a fost descoperit și este în curs de restaurare, scrie Descoperă.

Starinieri și colegii săi au început să îndepărteze tencuiala cu migală, de unde a apărut o față radiantă, iluminată de sidef.

„Când echipa a văzut primele dale aurii ale unui nimb sclipitor a fost un moment foarte emoționant”, povestește Starinieri.

Sub tencuială se ascundea un înger de 2,40 metri înălțime. Considerat pierdut timp de secole, îngerul a fost redescoperit acum și s-a reunit cu alți șase îngeri care veghează asupra pelerinilor în una dintre cele mai vechi biserici ale creștinismului.

După mulți ani de neglijare, la basilica veche de 1.700 de ani au început lucrări de renovare. Lipsa de întreținere a lăsat mozaicurile prețioase ale bisericii ascunse sub straturi de praf și funingine sau distruse de apa de ploaie, care s-a scurs de pe acoperișul neetanșat. Cu toate acestea, mozaicurile care au supraviețuit au apărut cu un luciu atât de puternic încât era dificil să se creadă că au fost create în urmă cu aproape 1.000 de ani.

„Pentru această operă, avem nevoie de cele mai pricepute mâini”, spune Giammarco Piacenti, CEO al companiei de restaurare Piacenti.

Restaurarea mozaicului face parte din prima revizuire cunoscută a bisericii din 1479. Un oficial palestinian a avertizat în 2011 că biserica se confruntă cu un risc periculoas „de prăbușire a grinzilor”, iar Națiunile Unite au declarat biserica un sit pe cale de dispariție al Patrimoniului Mondial în 2012.

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a pus presiuni asupra patriarhiei bisericii ca aceasta să inaugureze o echipă de restauratori italieni cu renume mondial, în 2013.

În secolul al XII-lea, pe timpul regeleui cruciat Almaric I și împăratului bizantin Manuel Comnenul, mozaicurile au fost realizate din plăci de sticlă, sidef și pietre prețioase, cu aur și argint presat sub sticla transparentă.

Potrivit Descoperă, mozaicurile îi descriu pe Iisus, Iosif și Maria și pe cei 12 apostoli, printre care și „Toma necredinciosul”.

Mozaicurile sunt semnate în latină și siriană, de un artist numit Basilius. Istoricii bănuiesc că este același Basilius, care a ilustrat Melisende Psaltire, un manuscris iluminat creat în secolul al XII-lea pentru Regina Ierusalimului cruciat Melisende.

„Aceste mozaicuri îmi amintesc de Sicilia, Florența și Ravenna”, a declarat Piacenti, referindu-se la mozaicurile bizantine din întreaga zonă mediteraneană. Restauratorii spun că mozaicurile din Betleem folosesc modele de plante și animale, care sunt, de asemenea, izbitor de asemănătoare cu mozaicurile bizantine din epoca Ierusalimului, la Biserica Stâncii și la Moscheea Al Aqsa, al treilea loc sfânt al Islamului.

Pentru a asigura acoperișul, echipa de salvare a răscolit stocurile de lemn pentru cherestea de epocă care să se potrivească cu grinzile bisericii. Acestea erau făcute din cedru libanez din epoca lui Justinian, în 1400.

„Porțiunile mozaicului din secolului al IV-lea, de pe podeaua antică din perioada lui Constantin, par a fi într-o stare excelentă”, spun restauratorii. O mică porțiune este vizibilă sub o podea falsă, pe care restauratori doresc să o afișeze în întregime sub sticlă. Dar, până atunci ei au nevoie de 6,7 milioane dolari pentru a finaliza proiectul.

Potrivit lui Ziad Al-Bandak, un consilier prezidențial palestinian pe probleme creștine, aproximativ 10 milioane de dolari au fost cheltuite până în prezent pentru restaurare în prezent.

„Suntem martori cum în Irak se distrug locurile sfinte. Noi încercăm să protejeze leagănul creștinismului. Așa cum i-am spus și lui Papa Benedict, noi suntem dintr-o familie care a fost aici, la momentul nașterii lui Hristos”, a declarat Al-Bandak.

Rivalități între patriarhii bisericilor au degenerat uneori în încăierări. Dar, în acest an s-a efectuat o nouă tentativă, au pus, din nou, diferențele deoparte pentru a salva un altar al creștinității: Biserica Sfântului Mormânt din Orașul Vechi al Ierusalimului.

Pentru Biserica Nașterii Domnului, anii de neglijare au cauzat o pierdere enormă în ce privește mozaicurile maiestuoase ce acopereau odinioară zone vaste ale bazilicii cu scene biblice și 24 de îngeri. Restauratorii au reușit să recupereze unele porțiuni ascunse folosind tehnologia termografică sofisticată, care poate detecta ușoarele variații de temperatură între tencuială, piatră și sticlă. În prezent, numai o mică porțiune de 20 la sută a mozaicurilor mai supraviețuiește.

„În cele din urmă, după secole de întuneric, frumosul înger poate privi în jos, de sus, peste mulțimea de pelerini”, a declarat Marcello Piacenti, restauratorul-șef al firmei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Ce pastile a ingerat Adrian Mititelu Jr.! A fost în comă 10 ore, iar medicii...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
AUSTRIA poate îngropa România. Ne decid soarta. S-a anunțat azi, 24 aprilie
Pensionarea anticipată. Penalizările care se vor aplica din septembrie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Câți bani a strâns Selly până acum: "Până la 18 ani am cheltuit foarte mulți...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman