Descoperirea care ar putea răsturna detaliul-cheie în reproducerea speciei umane

Descoperirea care ar putea răsturna detaliul-cheie în reproducerea speciei umane
Publicat: 09/10/2016, 07:25
Actualizat: 11/10/2016, 11:50
Studiul la care au participat și pacienți bolnavi de cancer, a arătat că biopsiile ovariene recoltate de la femei tinere care au făcut chimioterapie au avut o densitate mult mai mare de ovule decât probleme femeilor sănătoase de aceeași vârstă. Profesorul Evelyn Telfer, cea care a coordonat studiul desfășurat la Universitatea din Edinburgh, a declarat pentru The Guardian că această constatare a fost cel puțin surprinzătoare: „A fost ceva remarcabil și cu totul neașteptat pentru noi. Țesutul părea să fi format noi ovule. Ideea generală este aceea că ovarul uman are o populație fixă de ovule și că, de-a lungul vieții, nu se mai formează altele noi”.
Inițial, echipa de cercetători a verificat de ce medicamentul numit ABVD nu cauzează probleme de fertilitate, la fel ca multe alte forme de chimioterapie. Cu toate că studiul este promițător, Telfer a avertizat asupra riscurilor la care se expun pacientele care merg la anumite clinici de fertilizare pentru a primi tratamente noi înainte ca raționamentul științific de bază din spatele acestora să fie pe deplin înțeles.
„Mai avem atât de multe de aflat despre ovar. Trebuie să fim precauți și să nu ne avântăm orbește spre procedurile medicale”, a mai spus coordonatoarea cercetării. În același timp, descoperirile au fost primite de lumea științifică în tonuri diferite, fie de entuziasm, fie de scepticism.
„Cred că aceste constatări inovatoare și identificarea mecanismelor implicate ar putea pava calea către dezvoltarea unor noi tratamente de fertilitate sau ar putea extinde ciclul reproductiv al femeilor prin realimentarea ovarelor cu noi foliculi. Totul sugerează că ovarul este, cu adevărat, un organ mult mai complex și mai versatil decât credea toată lumea sau decât ne-am fi așteptat, cu o capacitate inerentă de regenerare”, a comentat descoperirile Kenny Rodriguez-Wallberg, consultant la Spitalul Universității Karolinska din Stockholm.
Alții, inclusiv, David Albertini, director de laborator la Center for Human Reproduction din New York, au fost mai greu de convins: „Sincer, cred că sunt mult prea multe alte moduri de a explica aceste rezultate, unul dintre ele fiind acela că au fost create noi ovule”, a spus el. Alte posibile explicații ar putea fi că ovulele erau deja acolo și s-au ridicat la suprafață atunci când ovarul a fost stimulat de tratament, sau că celulele s-au divizat în două sau mai multe părți din cauza tratamentului. Rezultatele ar trebui, mai degrabă, să fie privite ca o curiozitate, decât ca o descoperire până când ipoteza va fi confirmată și investigată mai în detaliu, a precizat Albertini.
Studiul a comparat biopsiile ovariene recoltate de la pacienții cu Limfom Hodgkin, din care opt primiseră tratament cu ABVD și altor trei le fusese administrată o combinație mai puternică de medicamente (OEPA-COPDAC), recunoscută ca provocând infertilitate, cu proble luate de la femei sănătoase. Astfel, s-a constatat că pacienții care suportaseră tratamentul cu ABVD au avut o densitate a ovulelor în țestul ovarian de până la patru ori mai mare decât grupul de referință, în vreme ce femeile cărora li s-a administrat celălalt medicament au avut mai puține. „Este o creștere mare, nu doar de câteva unități. Nu avem o altă explicație decât aceea că noile ovule s-au format singure”, a precizat Telfer.
Coordonatoarea studiului a adăugat că cercetarea nu este complet lămuritoare în privința evoluției ovulelor, dar a subliniat că aceasta este explicația ei favorită, pentru că se potrivește perfect pe toate indiciile. Ovulele de la pacientele cărora le fusese administrat tratamentul lui ABVD păreau „mai tinere”, la fel cum arată ele la fete aflate în perioada imediat înainte de intrarea la pubertate, fapt care a întărit ipoteza că ele ar fi proaspăt formate și, în consecință, încă nematurizate pe deplin.
Înainte de această descoperire, echipa lui Telfer a identificat ceea ce păreau a fi populații de celule stem în ovare care pot fi dezvoltate în celule asemănătoare ovulelor, în laborator. Oricum ar fi, încă nu este clar care acestea sunt ovule funcționale, care ar putea fi fertilizate, și chiar și existența unei rezerve ovariene de celule stem este disputată de mai mulți cercetători.
Nick Macklon, profesor de obstetrică și ginecologie la Universitatea din Southampton a arătat că acest experiment „ridică mai multe întrebări decât oferă răspunsuri”. Descoperirile au fost prezentate la conferința anuală a Societății Europene pentru Reproducere Umană și Embriologie din iulie și au fost publicate și în mai multe reviste.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația