Dezastrul de la Cernobîl s-ar putea repeta oricând. Un vechi reactor nuclear din Europa este plin de fisuri / Ce spun experții din țara care îl operează

Dezastrul de la Cernobîl s-ar putea repeta oricând. Un vechi reactor nuclear din Europa este plin de fisuri / Ce spun experții din țara care îl operează
Publicat: 08/06/2019, 19:08

Două reactoare cu probleme de la centrala nucleară Hunterston B din apropierea orașului Ardrossan, din comitatul Ayrshire, au o vechime de 43 de ani și sunt cele mai vechi reactoare nucleare din Europa, scrie dailystar.co.uk.

Acestea lucrează deja dincolo de perioada lor de exploatare, care a fost extinsă de două ori de operatorul EDF Energy. Reactoarele ar urma să fie închise pentru totdeauna în 2023.

Există însă o problemă majoră cu unitățile respective.

Defecțiunea este cunoscută drept keyway root-cracking și – în cazul acesteia – miezurile de grafit din reactoare prezintă crăpături, care duc la instabilitate și pot produce un accident nuclear grav.

În cel mai rău caz, avertizează experții, miezul incandescent de grafit ar putea lua contact cu aerul și s-ar aprinde, rezultând o contaminare radioactivă și implicit evacuarea unor orașe precum Glasgow și Edinburgh.

Reactoarele au fost închise în octombrie 2018, din cauza problemei amintite, dar proprietarii companiei EDF Energy doresc să le repornească, cu ajutorul sindicatului din comerț GMB.

Chiar dacă probabilitatea unei explozii este destul de redusă, consecințele unui accident nu pot fi ignorate.

În acest caz, Glasgow și Edinburgh ar putea fi evacuate. Potrivit doctorului Ian Fairlie, un consultant independent în radioactivitatea mediului și a doctorului David Toke, expert în Politica Energetică la Universitatea din Aberdeen, cele două reactoare nu ar trebui să mai fie repornite niciodată.

Aceștia au vorbit despre fisurile apărute în interiorul reactoarelor: „Este o problemă serioasă deoarece, în cazul unui incident neprevăzut, cum ar fi o mișcare tectonică, o scurgere de gaze, o creștere a nivelului de aburi, o pană de curent sau o depresurizare bruscă, cilindrii s-ar putea disloca sau nu ar mai fi aliniați corect.

Aceste incidente ar putea duce la scurgerea masivă de gaze radioactive. Mai mult, dacă combustibilul nuclear va lua contact cu grafitul, exploziile ar putea fi iminente în miezul reactorului”, au declarat experții.

Limita de funcționare în ultima perioadă de exploatare a fost de 350 de fisuri, dar inspectorii au găsit mai multe. Planurile EDF vizează un acord prin care să stabilească noua limită de funcționare la 700 de fisuri.

Colin Weir, directorul centralei, a declarat că siguranța nucleară este pe primul loc și reactorul trei a fost oprit pentru lucrări de inspecție și mentenanță.

„Trebuie să demonstrăm că reactorul se va opri întotdeauna și se va opri mai ales în cazul unui seism extrem de puternic”, a spus Weir.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
FOTO. Fosta soție a gimnastului Marian Drăgulescu face videochat și a ajuns să aibă o...
Femeia care-și bea menstruația, o aplică pe ten și pictează cu ea: „E medicină pură”
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar...
Hoții de CATALIZTOARE din GERMANIA ”vânează” aceste mașini
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Diferența dintre criptomonede, monede digitale și monede virtuale
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Detalii BOMBĂ din dosarul inspectorilor ANAF: Nu punem botul la o sticlă de whisky; Să...
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Au fost chemați ROMÂNII ÎN ARMATĂ?! Ministrul Apărării a spus adevărul. Toată lumea trebuie să...
Anunțul care zdruncină lumea din temelii. Ce urmează după Omicron: Va fi mult mai contagioasă
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...