DOSARELE FBI privind o posibilă legătură a lui Marilyn Monroe cu Partidul Comunist – DESECRETIZATE

DOSARELE FBI privind o posibilă legătură a lui Marilyn Monroe cu Partidul Comunist - DESECRETIZATE
Publicat: 30/12/2012, 12:58
Actualizat: 31/01/2019, 22:17

Autoritățile din Statele Unite ale Americii erau foarte îngrijorate de faptul că Marilyn Monroe avea prieteni simpatizanți ai ideologiei comuniste, potrivit dosarelor FBI ale artistei, care au fost recent desecretizate, însă este sigur că ea nu a fost înscrisă în partid, informează Huffington Post.

Respectivele dosare nu conțin însă date despre moartea lui Monroe, survenită în urmă cu 50 de ani. Articolele decupate din ziare și scrisorile din dosare arată că au existat suspiciuni că actrița ar fi fost ucisă, dar nu există dovezi ale unor investigații pornite în acest sens. Autoritățile din Los Angeles au ajuns la concluzia că, probabil, moartea lui Monroe a fost sinucidere.

Dosarele FBI ce o priveau pe actriță, recent desecretizate, nu dau detalii despre cât de mult era supravegheată aceasta de către biroul de informații, pentru a fi dezvăluite eventualele legături ale lui Monroe cu partidul comunist.

Totuși, documentele oficiale arată că în cercurile apropiate ale lui Marilyn exista o oarecare îngrijorare față de asocierea actriței cu Frederick Vanderbilt Field, care fusese dezmoștenit de familia sa din cauza simpatiilor lui comuniste.

Monroe l-a cunoscut pe Field în timpul unei călătorii în Mexic, unde acesta era într-un exil autoimpus, alături de soția sa. Potrivit dosarelor, între Monroe și Field s-a înfiripat o legătură care i-a pus pe gânduri pe apropiații actriței, inclusiv terapeutul acesteia.

De altfel, autobiografia lui Field are un întreg capitol dedicat călătoriei în Mexic pe care a făcut-o Monroe și care a marcat începutul relației lor. Capitolul se numește „An Indian Summer Interlude” („Un intermezzo de vară indiană” – n.r.). În această parte a cărții, descrie cum soția sa mergea la cumpărături alături de Monroe, mesele pe care le luau împreună și, o singură dată, menționează o discuție legată de politică.

„Vorbea în mare parte despre ea și despre oameni care au fost sau încă erau importanți pentru ea”, a scris Field în „From Right to Left”. „Ne-a vorbit despre cât de mult contează drepturile civile, despre drepturile negrilor de a fi egali cu restul populației, despre cât de mult admiră regimul din China, despre furia pe care i-o stârnește regimul McCarthy și despre cât de mult îl urăște pe (directorul de atunci al FBI – n.r.) J. Edgar Hoover”, mai scrie în volum.

Sub conducerea lui Hoover, FBI a supravegheat mai mulți artiști bănuiți că ar avea legături cu comuniștii, precum Frank Sinatra, Charlie Chaplin și fostul soț al lui Marilyn Monroe, Arthur Miller. FBI-ul a mai fost implicat și în anchete ce au privit amenințări la adresa lui Elizabeth Taylor, un caz de șantaj în care a fost implicat Clark Gable și, recent, au încercat să rezolve cazul uciderii cântărețului de rap Notorious B.I.G.

Inițial, dosarele FBI au fost făcute publice doar în varianta cenzurată însă, recent, datorită presiunilor media, dosarele au fost desecretizate.

Potrivit documentelor, Monroe era suspectată de cel puțin simpatie cu vederile comuniste, însă biroul nu a găsit nicio dovadă a apartenenței actriței la partidul comunist.

„Vederile subiectului sunt în mod clar și concis de stânga. Cu toate acestea, nu avem nicio dovadă că este folosită în mod activ de Partidul Comunist”, se arată într-o notă din dosarul lui Monroe, din 1962.

Cu o carieră în cinematografie de 16 ani, deși fără niciun fel de experiență în domeniu înainte de a fi promovată ca sex simbol, Marilyn Monroe a devenit o legendă de talie mondială – cu 29 de filme în palmares, apariții în reviste -, dar și muză pentru numeroși artiști. Monroe este deținătoarea a trei premii Globul de Aur.

Marilyn Monroe a murit în august 1962, la vârsta de 36 de ani, din cauza unei supradoze de droguri și medicamente.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Românul cu una dintre cele mai scumpe mașini. Puțini au auzit de acest milionar
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
De ce și-a întrerupt, de fapt, David Popovici studiile universitare, după doar câteva luni de...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l...