Drama Angelinei Jolie ar putea fi evitată de milioane de femei din întreaga lume. Cum pot fi tratate purtătoarele „genei cancerului mamar”

Drama Angelinei Jolie ar putea fi evitată de milioane de femei din întreaga lume. Cum pot fi tratate purtătoarele genei cancerului mamar
Publicat: 12/09/2015, 11:14

Mii de femei tinere ar putea fi scutite de suferințele cauzate de cancerul mamar – și ar putea să evite astfel traumele provocate de ablația sânilor -, grație unei descoperiri făcute de oamenii de știință din Marea Britanie.

Studiul acestora se află încă într-un stadiu incipient, dar specialiștii consideră că noua cercetare „deschide o fereastră complet nouă de oportunități” în lupta împotriva cancerului mamar cauzat de aceleași gene cu care a fost depistată și Angelina Jolie.

Experții consideră că noul studiu ar putea chiar să conducă la o eliminare completă a dureroaselor operații pe care le-a făcut vedeta americană.

Angelina Jolie a suportat o dublă mastectomie după ce a aflat că este purtătoare a unei gene ce este asociată cu un risc de 87% de cancer mamar – un procent de opt ori mai mare decât riscul mediu în rândul populației feminine mondiale.

Acea genă defectuoasă – BRCA1 – este asociată și cu un risc sporit de cancer ovarian. Din acest motiv, Angelina Jolie a suportat o a doua intervenție chirurgicală, prin care medicii i-au extirpat ovarele și trompele uterine.

Gena BRCA1 și „sora” ei, BRCA2, se fac vinovate de apariția unui număr de 5.000 de cazuri de cancer mamar, în fiecare an, în Marea Britanie.

În cazul acestor femei, boala tinde să apară mai devreme ca de obicei, iar unele dintre paciente dezvoltă cancer mamar înainte de a împlini vârsta de 30 de ani.

Tumorile alimentate de genele din clasa BRCA tind, de asemenea, să crească și să se răspândească mai repede în organism și sunt mai greu de tratat.

Femeile care au pierdut rude apropiate din cauza acestei boli sunt eligibile pentru teste genetice și scanări regulate în Marea Britanie, însă, chiar și astfel, boala poate rămâne nedetectată.

Există anumite medicamente care pot fi luate pentru a diminua riscul de cancer mamar, însă ele nu au aceleași rezultate pentru toate pacientele. Din acest motiv, multe femei decid că singurul mod de a se proteja împotriva acestei boli constă în ablația ambilor sâni și a ovarelor.

Noul studiu mizează pe administrarea de medicamente pentru a reduce riscul de cancer mamar. În acest fel, pacientele ar beneficia de o reducere a stresului emoțional și a celui fizic. De asemenea, femeile care nu vor mai fi nevoite să suporte o ablație a ovarelor vor putea astfel să aibă copii.

Cercetătorii de la University College din Londra au dorit să identifice mecanismul prin care aceste gene defectuoase declanșează cancerul.

Medicii britanici au descoperit că femeile care sunt purtătoare ale acestor gene sintetizează mai mult progesteron. Acest lucru determină o concentrație neobișnuit de mică dintr-o proteină anticancer, denumită OPG.

Din fericire, pe piață există deja medicamente care pot să corecteze aceste concentrații scăzute de OPG din organism.

Unul dintre aceste medicamente, Mifepristone, care este folosit în anumite cazuri de avort, scade concentrația de progesteron și face obiectul unui studiu clinic desfășurat în prezent în Suedia, în colaborare cu cercetătorii din Londra.

Cel de-al doilea, un medicament folosit contra osteoporozei, denumit Denosumab, urmează să fie testat în curând la Londra. Aproximativ 60 de femei care așteaptă operația de mastectomie vor participa la acest studiu.

Participantele la studiu vor primi unul dintre cele două medicamente în săptămânile de dinaintea operațiilor.

Medicii vor compara mostre de țesut prelevate înainte și după tratament și speră să demonstreze că medicamentele respective au influențat schimbările caracteristice de morfologie celulară care apar în primele stadii ale cancerului mamar.

Dacă această ipoteză va fi confirmată, medicii londonezi vor organiza studii mai ample – pe un număr mai mare de persoane și cu o perioadă de monitorizare mai lungă.

Martin Widschwendter, coordonatorul studiului, spune că, dacă aceste două medicamente se vor dovedi a fi „sigure”, ele nu vor avea nevoie să fie 100% eficiente pentru a putea fi folosite apoi pe scară largă. Un medicament care reduce riscul de cancer mamar până aproape de valoarea medie mondială a acestuia va fi considerat „atractiv” de medici și de industria farmaceutică.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Relațiile intime te ajută să fii mai sănătos. 10 motive să fii intim cu cineva
Bancul uluitor pe care Mitică Dragomir l-a spus soților Nicolae și Elena Ceaușescu! Când l-a...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ȘOFERUL care a MERS pe CONTRASENS în fața sediului POLIȚIEI a rămas FĂRĂ PERMIS
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Anunț ANM! Vreme rea în România
BOMBA despre Pfizer! Toți cei vaccinați cu două doze trebuie să știe imediat
Ce se întâmplă în familia Ginei Pistol. Smiley a fost redus la tăcere. „Eu am...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Decizia surpriză luată de Bill Gates pentru România. Ţara noastră este în prim-plan