Eclipsă TOTALĂ de Lună în zorii zilei. Fenomenul, vizibil și în România

Eclipsă TOTALĂ de Lună în zorii zilei. Fenomenul, vizibil și în România
Eclipsă totală de Lună în noaptea de 20 spre 21 ianuarie 2019, vizibilă și în România. Află orele la care "luna sângerie" se va vedea la orizont, înainte de a apune

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic, eclipsa de Lună care se va produce în noaptea de 20 spre 21 ianuarie este totală. Luna va intra complet în umbra Pământului. Maximul se produce la ora 7:12 dimineața, când Luna se află foarte aproape de orizontul de nord-vest, cu aproape o oră înainte să răsară Soarele. Fenomenul va putea fi observat pe jumătate, până în jurul orei 8:00. Luna va apune când încă este eclipsată.

Eclipsa începe la ora 4:36, când Luna întră în penumbra Pământului, însă vom putea vedea schimbări pe discul acesteia, de când începe să intre în umbră, de la ora 5:34. Atunci Luna se va afla înspre vest, nu foarte sus, la doar 20 de grade înălțime față de orizont. Partea cea mai spectaculoasă a fenomenului este faza de totalitate, când Luna se află în umbră, discul acesteia fiind mai întunecat decât de obicei. Totalitatea începe la ora 6:41 și are maximul la 7:12 și se va termina la ora 7:43. Toate aceste faze sunt vizibile din România, cu Luna poziționată foarte aproape de orizont.

Pentru țara noastră, Luna apune în jurul orei 8:00, mai devreme în est și mai târziu în vest, dar vom putea vedea cum începe discul acesteia să iasă din umbra Pământului.

Culoarea – nuanțe de la portocaliu la cărămiziu – pe care o căpătă satelitul natural al Terrei în momentul în care trece prin umbra Pământului a făcut ca fenomenul să mai fie cunoscut în media ca „lună sângerie„.

„Termenul de «lună sângerie» nu e folosit decât de presă. Noi spunem «eclipsă». Puteți să spuneți și că se face luna ca un ficat proaspăt. Măcar e un termen românesc, folosit în cronici, pe vremuri. E portocalie, uneori e maronie, e roșiatică-roz, e prea ușor să spui că e sângerie”, apreciază Adrian Șonka, astronom și muzeograf la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Potrivit lui Adrian Șonka, „eclipsa din dimineața de 21 ianuarie se vede din România la primele ore ale zilei. Se va vedea timp de o oră și ceva pe un cer care se luminează. Va fi foarte jos față de orizont. Pentru cei care se află în orașe va fi mai greu de văzut pentru că luna nu va fi sus pe cer, ci chiar puțin deasupra orizontului, înspre apus”.

În România, următoarea și singura eclipsă de Lună care va mai fi vizibilă anul acesta și care va fi parțială va avea loc pe 16 iulie.

 

Inchide