Efectele marijuanei asupra creierului și corpului uman

Efectele marijuanei asupra creierului și corpului uman
Marijuana, stupefiant legalizat recent în Washington și Colorado pentru uz recreațional, are întrebuințări medicinale, însă poate avea și efecte dăunătoare asupra corpului și minții

Marijuana, stupefiant legalizat recent în Washington și Colorado pentru uz recreațional, are o serie de întrebuințări în scopuri medicale, însă poate avea și efecte dăunătoare asupra corpului și minții, avertizează Business Insider.

Starea de inerție fizică și psihică indusă de marijuana este dată de o substanță chimică numită tetrahidrocanabinol (THC) care inhibă centrii nervoși. Substanțe similare THC-ului sunt produse în mod natural de corpul uman, chimicalele folosindu-se de „infrastructura” deja creată pentru a-și produce majoritatea efectelor.

Printre efectele negative ale marijuanei se numără blocarea formării de amintiri. Substanța activă afectează o zonă a creierului numită hipocampus și responsabilă pentru procesarea informațiilor.

Stupefiantul afectează totodată echilibrul, postura, capacitatea de coordonare și timpul de reacție. Acesta mărește riscul de a suferi de depresie, cu precădere în cazul tinerilor care sunt predispuși la astfel de afecțiuni.

Consumul de marijuana poate duce totodată la stări de anxietate, frică și chiar panică. Halucinațiile vizuale sau auditive sunt de asemenea efecte întâlnite în cazul consumului de marijuana.

Consumul de marijuana a mai fost asociat cu perturbarea fazei REM a somnului, perioadă esențială în care corpul se reface.

Cu toate acestea, marijuana are și efecte pozitive. Stupefiantul reduce durerea și este folosit în tratarea unor boli inflamatorii intestinale, potrivit studiilor.

THC-ul ajută totodată la încetinirea agravării stării de sănătate a persoanelor care suferă de Alzheimer. Consumul de marijuana ar putea ajuta totodată la încetinirea răspândirii unor forme de cancer.

Inchide