Ei sunt adevărații „Peaky Blinders”, interlopii irlandezi care au inspirat serialul-fenomen de pe Netflix

Ei sunt adevărații „Peaky Blinders”, interlopii irlandezi care au inspirat serialul-fenomen de pe Netflix
SURSA FOTO: Netflix
Publicat: 12/06/2022, 11:09

Chiar dacă Tommy Shelby, personajul principal al serialului de pe Netflix care cu un succes enorm, și familia sa sunt personaje de ficțiune, povestea lor este destul de apropiată cu cea a unui grup de infractori din viața reală a începutului de secol XX.

Sezonul 6 al serialului „Peaky Blinders”, care tocmai a debutat pe Netflix, este pe primul loc al vizionărilor din România, și nu numai, așa cum era așteptat de critici și fanii serialului care a fost difuzat pentru prima dată acum aproximativ 9 ani. „Peaky Blinders” a fost distins cu Premiul BAFTA pentru Cel mai bun serial (dramă), iar Cillian Murphy și Charlie Murphy au fost premiați de IFTA (The Independent Film & Television Alliance).

„În 1919, în orașul Birmingham din Anglia, Tommy Shelby, șeful feroce al unei temute bande de gangsteri, e pus pe căpătuială cu orice preț”, este scurta prezentare oficială a serviciului de streaming.

Netflix este, conform datelor publicate de platforma European Audiovisual Observatory, pe primul loc, cu o cotă de 40% din piața serviciilor de streaming din România, din totalul de 1.160.000 de abonați în  anul 202, respectiv aproape o jumătate de milion de abonați (464.000). Urmau în top Voyo (38%) și Anazon (21%).

Istoria personajelor care au inspirat serialul

Inspirația din spatele serialului vine din viața și „cariera” unei bande de irlandezi care a terorizat străzile din Birmingham cu mici infracțiuni și jafuri.

De când serialul BBC a debutat, în 2013, a început să captiveze audiențele, transportate în universul plin de smog și infracțiuni din Anglia aflată sub umbra Primului Război Mondial, care s-au întebat dacă serialul de bazează pe o poveste adevărată, arată un amplu documentar de pe site-ul All That’s Interesting.

În timp de creatorul serialului, Steven Knight, a admis că clanul Shelby este unui ficțional, „Peaky Blinders” a fost o bandă reală care se lupta pentru a cotrola străzile din Birmingham în anii 1880 – 1910. Nu aveau scrupule când venea vorba de metode – de la șantaj, jaf, furt, la omor, fraudă, atac.

Membrii „Peaky Blinders” (tradus cuvânt cu cuvânt – Cei care orbesc cu obiecte ascuțite) se distingeau în mulțime purtând sacouri făcute la comandă, paltoane cu revere și pălării înalte. În timp ce creatorii serialului susțin că aceștia ascundeau în pălării lame cu care îi tăiau și orbeau pe rivali atunci când îi loveau cu capul, cei care au cercetat istoria adevăraților membri ai grupului cred că „Blinder” (care orbește – engl) înseamnă că erau bine îmbrăcați, iau „Peaky” (cu vârf/înalt) pur și simplu de referea la pălării.

Potrivit sursei citate, familia Shelby – protagoniștii din serial – nu a existat în acele vremuri. Mai mulți, adevărații Peaky Blinders nu erau rude, ci faceau parte din mai multe bande. Chiar dacă cercetătorii serialului și-a luat multe libertăți creative, felul în care a redat viața din Angla epocii victoriene și din orașele industriale la schimbarea secolelor este foarte apropiată de adevăr, iar membrii Peaky Blinders care au trăit în carne și oase au fost realmente o amenințare la acea vreme, arată sursa citată, cu detalii și fotografii oficiale, din arhivele poliției, ale celor mai notorii membri.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anuluiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase