• Publicat:
Magazin

„El Chapo” Guzman, interviul INTEGRAL acordat lui Sean Penn: „Știu că într-o zi voi muri. Sper că se va întâmpla din cauze naturale.”

„El Chapo” Guzman, interviul INTEGRAL acordat lui Sean Penn: „Știu că într-o zi voi muri. Sper că se va întâmpla din cauze naturale.”
"El Chapo" Guzman, interviul INTEGRAL acordat lui Sean Penn

Actorul Sean Penn este anchetat de autoritățile americane pentru interviul pe care interlopul Joaquin „El Chapo” Guzman l-a acordat starului hollywoodian, în secret, în jungla mexicană, după evadarea sa spectaculoasă dintr-o închisoare de maximă securitate.

Sean Penn: Cum a fost copilăria ta?
El Chapo: Îmi amintesc că, de când aveam șase ani și până acum, părinții mei formau o familie foarte modestă, foarte săracă, îmi amintesc cum mama făcea pâine în casă pentru a hrăni familia. Eu aș fi vândut-o, dar am vândut portocale, am vândut băuturi, am vândut bomboane. Mama mea, care era o bună muncitoare, a muncit din greu. A cultivat porumb și fasole. Eu aveam grijă de vitele bunicii mele și tăiam lemnele.

S.P.: Și cum ai ajuns să te implici în afacerile cu droguri?
E.C.: Ei bine, de pe la 15 ani și după aceea, în zona de unde provin, Badiraguato, am crescut la o fermă, La Tuna, iar în acea regiune, până astăzi, nu există oportunități pentru locuri de muncă. Singurul mod de a face rost de bani pentru mâncare, de a supraviețui, este de a cultiva mac, marijuana, iar eu am început la acea vârstă să le cultiv și să le vând. Asta e partea pe care pot să ți-o spun.

S.P.: Cum ai plecat de acolo? Și cum te-ai extins?
E.C.: De acolo, de la fermă, am plecat la vârsta de 18 ani și m-am dus întâi la Culiacan, apoi am mers la Guadalajara, dar niciodată fără să vin mai întâi în vizită la ferma familiei mele, chiar până astăzi, pentru că mama mea, slavă Domnului, este în viață, trăiește acolo la fermă, la La Tuna. Așa au decurs lucrurile.

S.P.: Cum s-a schimbat viața familiei tale, de atunci și până acum?
E.C.: Foarte bine – copiii mei, frații mei, nepoții mei. Se înțeleg între ei foarte bine, ca o familie normală. E foarte bine.

S.P.: Iar acum, că ești liber, cum te afectează acest lucru?
E.C.: Ei bine, în privința faptului că sunt liber – sunt fericit, pentru că libertatea e cu adevărat frumoasă, dar simt și presiune, dar asta este ceva normal pentru mine, pentru că a trebuit să fiu atent timp de mulți ani în anumite orașe. Altfel, nu, nu simt nimic care ar putea să îmi afecteze sănătatea și mintea. Mă simt bine.

S.P.: E adevărat ceea ce se spune, că drogurile distrug omenirea și provoacă multe daune?
E.C.: Ei bine, e o realitate că drogurile produc distrugeri. Din păcate, așa cum am spus, acolo unde am crescut eu, nu exista o altă cale și nici acum nu există o altă modalitate de a supraviețui, niciun fel de a lucra în economie, pentru a putea să trăiești.

S.P.: Crezi că este adevărat când se spune că tu ești acela care se face vinovat de nivelul ridicat al dependenței de droguri din lume?
E.C.: Nu, asta e fals, pentru că, în ziua în care eu nu voi mai exista, acel nivel de dependență nu va începe deloc să scadă. Traficul de droguri să scadă? Asta e fals.

S.P.: A crescut și s-a extins afacerea ta cu droguri atunci când erai în închisoare?
E.C.: Din câte pot să spun și din câte cunosc, totul a rămas la fel. Nimic nu a scăzut. Nimic nu a crescut.

S.P.: Ce poți să spui despre violența atașată acestui tip de activitate?
E.C.: Parțial, e cauzată de faptul că anumite persoane sunt deja afectate, crescând cu tot felul de probleme, apoi există și anumite invidii personale, unii au informații despre alții. Acestea sunt lucrurile care creează violență.

S.P.: Te consideri o persoană violentă?
E.C.: Nu, domnule!

S.P. Ești predispus la violență sau o folosești doar ca ultimă soluție?
E.C.: Uite cum stă treaba, tot ceea ce fac eu este să mă apăr, nimic mai mult. Dacă eu sunt acela care începe problemele? Niciodată!

S.P.: Care este părerea ta despre situația din Mexic, care e perspectiva pentru Mexic?
E.C.: Ei bine, traficul de droguri este deja parte a culturii care provine de la strămoșii noștri. Și nu doar în Mexic. Se întâmplă la scară mondială.

S.P.: Consideri că activitatea ta, organizația ta, reprezintă un cartel?
E.C.: Nu, domnule, deloc. Pentru că oamenii care își dedică viețile acestei activități nu depind de mine.

S.P.: Cum a evoluat acest business din momentul în care ai început afacerea și până azi?
E.C.: Diferența e mare. Azi există multe droguri, iar, atunci, singurele pe care le cunoșteam erau marijuana și opiul.

S.P.: Care e diferența între oamenii de acum și cei de atunci?
E.C.: E o mare diferență, pentru că acum, zi după zi, satele devin mai mari, devenim tot mai mulți și există feluri diferite de a gândi.

S.P.: Care este viitorul pentru această afacere? Crezi că va dispărea? Sau va crește?
E.C.: Nu, nu se va încheia, pentru că timpul trece, apar tot mai mulți oameni, iar acest business nu se va sfârși niciodată.

S.P.: Crezi că activitățile teroriste din Orientul Mijlociu vor avea vreun impact – în orice fel – asupra viitorului traficului de droguri?
E.C.: Nu, domnule. Nu vor schimba nimic.

S.P.: Ai văzut cum au decurs ultimele zile ale lui Escobar. Cum crezi că vor fi ultimele zile ale tale?
E.C.: Știu că într-o zi voi muri. Sper că se va întâmpla din cauze naturale.

S.P.: Administrația americană crede că guvernul mexican nu vrea să te aresteze. Ceea ce vor ei de fapt este să te ucidă. Ce crezi despre asta?
E.C.: Nu, cred că dacă mă vor găsi, mă vor aresta, desigur.

S.P.: Cu tot respectul pentru activitățile tale, ce crezi despre impactul lor asupra Mexicului? Crezi că au un impact substanțial?
E.C.: Abolut deloc. Deloc.

S.P.: De ce?
E.C.: Pentru că traficul de droguri nu depinde doar de o persoană. Depinde de multe persoane.

S.P.: Care este părerea ta despre cine este de vină, cei care vând droguri sau oamenii care consumă droguri și creează o cerere pentru ele? Care este relația dintre producție, vânzare și consum?
E.C.: Dacă nu exista consum, nu ar exista nici vânzări. E adevărat, consumul, zi după zi, devine tot mai mare. Așadar, drogurile se vând și se tot vând.

S.P.: Am tot auzit fraze precum „avocado e bun pentru tine”, „lămâia e bună pentru tine”, „guanabana e bună pentru tine”. Dar n-am auzit niciodată pe cineva care să facă o astfel de reclamă unor droguri. Ai făcut vreodată ceva pentru a determina publicul să consume mai multe droguri?
E.C.: Deloc. Asta atrage atenția asupra ta. Oamenii, într-un fel, vor să știe cum te face să te simți un anumit drog sau ce gust are. Apoi, dependența devine tot mai mare.

S.P.: Ai vreun vis? Visezi uneori?
E.C.: Da, lucruri normale. Dacă visez zilnic? Nu.

S.P.: Însă trebuie să ai anumite visuri, anumite speranțe pentru viață?
E.C.: Vreau să trăiesc cu familia mea, atâtea zile câte mi-o da Dumnezeu.

S.P.: Dacă ai putea să schimbi lumea, ai face-o?
E.C.: Pentru mine… sunt fericit cu felul în care sunt lucrurile acum.

S.P.: Cum este relația cu mama ta?
E.C.: Relația cu mama mea? E perfectă. Ne înțelegem foarte bine.

S.P.: E o relație de respect?
E.C.: Da, domnule, respect, afecțiune și iubire.

S.P.: Cum vezi viitorul pentru fiii și fiicele tale?
E.C.: Foarte bun. Se înțeleg bine. Familia e apropiată.

S.P. Dar al vieții tale? Cum ți s-a schimbat viața, cum ai trăit după ce ai evadat din închisoare?
E.C.: Simt o mare fericire – datorită libertății mele.

S.P.: Ai consumat vreodată droguri?
E.C.: Nu, domnule. Cu mulți ani înainte, da, am încercat câteva. Dar dacă sunt dependent? Nu.

S.P.: În urmă cu cât timp?
E.C.: Nu am mai consumat droguri în ultimii 20 de ani.

S.P.: Nu te îngrijorează ideea că ai putea să îți expui familia în fața unor riscuri mari prin evadarea ta?
E.C. : Ba da, domnule.

S.P.: În timpul evadării tale recente, ai căutat libertatea cu orice preț, în defavoarea oricui?
E.C.: Nu m-am gândit niciodată că voi face rău cuiva. Tot ce am făcut a fost să îl rog pe Dumnezeu, iar lucrurile s-au aranjat bine. Totul a fost perfect. Acum sunt aici, slavă Domnului!

S.P.: Ai evadat de două ori, merită menționat acest aspect, și fără violență.
E.C.: Pentru mine, lucrurile nu se rezumă la asta. În alte situații, așa cum s-a văzut, lucrurile s-au întâmplat diferit, dar acum, nu am folosit nicio violență.

S.P.: Având în minte ce s-a scris despre tine, ce se poate vedea la TV, lucrurile care se spun despre tine în Mexic, ce fel de mesaj ai vrea să transmiți poporului mexican?
E.C.: Ei bine, pot să spun că este normal ca oamenii să aibă sentimente amestecate, deoarece unii oameni mă cunosc, iar alții nu mă cunosc. Acesta este motivul pentru care spun că este normal. Pentru că aceia care nu mă cunosc pot să aibă dubiile lor atunci când trebuie să spună dacă eu sunt o persoană bună sau nu.

S.P.: Dacă ți-aș cere să te definești ca persoană, dacă ți-aș cere să pretinzi că nu ești Joaquin, că ești o persoană care îl cunoaște mai bine decât oricine altcineva din lume, cum te-ai autodefini?
E.C.: Ei bine, dacă l-aș cunoaște – cu respectul cuvenit și din punctul meu de vedere – e o persoană care nu vrea în niciun caz să creeze probleme. În niciun caz.

Inchide