Episcopii catolici din Iași condamnă Halloween-ul: Are o înclinație spre ezoteric și elemente care pot fi asociate cu satanismul

Episcopii catolici din Iași condamnă Halloween-ul: Are o înclinație spre ezoteric și elemente care pot fi asociate cu satanismul
Publicat: 28/10/2014, 17:43

Episcopii catolici din Iași fac o recomandare credincioșilor din municipiu. În urma sesiunii de primavară a Conferinței Episcopilor Catolici din România, desfășurată la Oradea, membrii clerului au discutat despre manifestările care au loc în preajma sărbătorii „Toți Sfinții” (1 noiembrie). Ierarhii afirmă că tot mai multe persoane participa la manifestările de Haloween și au propus inclusiv măsuri pentru a „contracara” această sărbătoare. Clerul remarcă această înclinație către „ezoteric”, asociind Halloween-ul cu fenomenul satanismului, mai ales că „pune cu totul în umbră două sărbători catolice importante” – „Toți Sfinții” (1 noiembrie) și „Pomenirea Tuturor Credincioșilor Raposați” (2 noiembrie)”, potrivit Bzi.ro.

„S-a constatat, in timpul dezbaterilor, ca in societatea noastra romaneasca s-au strecurat multe obiceiuri pagane pe care, chiar si unii dintre crestini le accepta sau chiar le promoveaza sub sigla obiceiului celtic al Halloween-ului. Pana la finalizarea unei serii de cateheze elaborata de Comisia pentru Cateheza, Comisia pentru Tineri si Laici si Comisia pentru Invatamant, pr. Eduard Cosa, secretarul Conferintei Episcopilor Catolici din Romania, a trimis la 24 octombrie 2014 tuturor episcopilor catolici romani un material intocmit de pr. Anton Cioba (Oradea) si pr. Felix Roca (Iasi), publicat deja anul trecut in preajma sarbatorii „Toti Sfintii”, precum si scrisoarea PS Virgil emisa cu aceeasi ocazie, materiale care ar putea fi de folos la sensibilizarea pietatii populare in preajma sarbatorii care se apropie”, se arată în mesajul trimis de preoții catolici din Iași.

„In sintonie cu ceilalti ierarhi si cu dorinta de a avea o pozitie comuna cu privire la misterul sarbatorilor de la inceputul lunii noiembrie, va chemam sa va inspirati din propunerile facute de PS Virgil pentru a privi altfel realitatile vietii de zi cu zi. Va dorim sarbatori frumoase de solemnitatea „Toti Sfintii” (1 noiembrie) si „Pomenirea Tuturor Credinciosilor Raposati” (2 noiembrie)”, a precizat si PS Petru Gherghel, episcop de Iasi.
Mai jos, mesajul PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea:
„Dragii mei,

Rolul nostru, al preotilor si al fiecarui crestin, este de a propovadui Cuvantul facut trup, de a propovadui evanghelia in zilele noastre ceea ce inseamna iubire si iertare, intelegere si buna invoire, pace si binecuvantare. Biserica in toate timpurile a incercat sa dea sens si valoare vietii. In contextul in care traim intra in societate tot mai mult anumite fenomene cu caracter lipsit de sacralitate precum „Halloween” – sarbatoare celtica. Biserica Catolica, la 1 noiembrie, celebreaza sarbatoarea „Toti Sfintii”. Va indemn pe fiecare dintre Sfintiile voastre precum si pe toti credinciosii sa vorbiti lumii despre valoarea sarbatorii „Toti Sfintii” care uneste cerul cu pamantul in rugaciune, precum va indemn sa evitati organizarea altor evenimente, precum cele cu dovleacul de „halloween”.

Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată de multe societăți din lumea occidentală și nu numai. Halloween se sărbătorește în noaptea de 31 octombrie, precedând sărbătoarea creștină Ziua tuturor sfinților de pe 1 noiembrie. Obiceiuri specifice de Halloween sunt realizarea de dovleci sculptați, luminați cu ajutorul unor cu felinare, folosiți la decorarea caselor și grădinilor sau ca lanternă, dar și costumarea în personaje desprinse din poveștile de groază. Copiii costumați astfel colidă din casă în casă și sunt recompensați cu dulciuri pentru creativitate. Cele mai populare dulciuri pregătite pentru această sărbătoare sunt merele glazurate.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii