Estrada TV, amendă uriașă de la CNA din cauza lui Stelian Fulga, „terapeutul școlit de călugării shaolin”

Estrada TV, amendă uriașă de la CNA din cauza lui Stelian Fulga, terapeutul școlit de călugării shaolin
Publicat: 24/09/2015, 17:15

CNA a constatat că în emisiunea „Fabrica de sănătate” difuzată pe 19 mai la Estrada TV a avut loc o dezbatere pe teme medicale, moderată de Mariana Lia. În urma difuzării emisiunii, Consiliul a primit o reclamație.

Membrii Consiliului au constatat că în emisiune a fost făcută publicitate mascată la o carte scrisă de Stelian Fulga, fiind totodată promovate terapiile complementare ale acestuia.

În timpul unei intervenții telefonice a lui Stelian Fulga, s-au făcut afirmații referitoare la terapiile pe care le efectuează acesta. În mod repetat, tratamentul medicamentos a fost prezentat în mod negativ, comparativ cu tratamentele alternative, potrivit CNA.

De asemenea, în timpul discuției, a fost adusă în discuție starea de sănătate a cântărețului Gabriel Cotabiță, făcându-se presupuneri cu privire la diagnostic și tratament în cazul acestuia.

În cazul emisiunii „Fabrica de sănătate” difuzată pe 19 mai CNA a considerat că au fost încălcate articolul 101 din Codul audiovizualului, potrivit căruia „Este interzisă orice formă de promovare a unor produse sau a unor servicii care sugerează publicului ori îl instigă să renunțe la alte produse sau servicii similare ori asemănătoare identificabile”, articolul 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului – „Toți furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor și evenimentelor și să favorizeze libera formare a opiniilor” și articolul 29, alineatul 1, litera a din Lege – „Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiții: să poată fi ușor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conținut comercial mascat fiind interzise”.

De asemenea, în sancțiunea de 20.000 de lei, CNA a reținut emisiunile „Oameni de 5 stele” și „Avocatul diavolului” difuzate de Estrada TV pe 30 iunie și 3 iulie. În urma difuzării acestor programe, CNA a primit mai multe reclamații.

În aceste emisiuni, au fost aduse acuzații mai multor oameni politici, între care Alina Gorghiu, Sorin Oprescu și Rovana Plumb, fără a fi prezentate dovezi care să le susțină.

În aceste cazuri a fost încălcat articolul 40, alineatele 1 și 3, potrivit căruia „În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzații unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susținute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-și exprima punctul de vedere; dacă acuzațiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situația în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt. Moderatorii, prezentatorii și realizatorii programelor au obligația să nu folosească și să nu permită invitaților să folosească un limbaj injurios sau să instige la violență”, dar și articolul 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului.

Decizia de amendare a Estrada TV cu 20.000 de lei a fost luată cu unanimitatea voturilor membrilor prezenți la ședința CNA de joi (Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Dorina Rusu și Răsvan Popescu), la propunerea Monicăi Gubernat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
McDonald’s va vinde, în premieră, burgeri mai mari