EUROVISION 2012. Armenia, sancționată pentru că a amenințat cu boicotarea Eurovisionului

EUROVISION 2012. Armenia, sancționată pentru că a amenințat cu boicotarea Eurovisionului
Publicat: 05/05/2012, 11:34
Actualizat: 22/05/2012, 17:01

Armenia, țara care a amenințat cu boicotarea concursului Eurovision de anul acesta, va fi amendată și obligată să plătească taxa de participare, scrie Pravda.

European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociație a televiziunilor publice din Europa și organizatorul competiției, nu a făcut încă publică valoarea amenzii pe care Armenia va fi nevoită să o plătească.

Deși retrasă din concurs, televiziunea publică din Armenia va fi obligată să difuzeze în direct și fără întreruperi competiția desfășurată între 22 și 24 mai. Dacă va refuza acest lucru, țara va pierde dreptul de a mai participa la ediția din 2013 a competiției muzicale.

Oficialii EBU au declarat că decizia de amendare a Armeniei a fost luată respectând regulamentul concursului.

În luna martie a acestui an, statul din Caucaz a refuzat participarea la ediția din 2012 a Eurovisionului, pe motiv că finala se va desfășura la Baku, în Azerbaijan, țară cu care Armenia se află în conflict.

În februarie, un grup format din 20 de cântăreți armeni cerea într-o scrisoare deschisă boicotarea concursului, printre aceștia aflându-se și trei foști participanți la Eurovision.

Armenia și Azerbaidjanul își dispută de câțiva ani controlul asupra provinciei Nagorno-Karabah, o regiune separatistă din Azerbaidjan populată în majoritate de armeni. Atașată la Azerbaidjan în timpul epocii sovietice, această regiune și-a proclamat independența, nerecunoscută de comunitatea internațională, după un război care a făcut circa 30.000 de morți și sute de mii de refugiați între 1988 și 1994.