EUROVISION 2012. Cu cine se bate MANDINGA în FINALA de pe 26 MAI. Țările calificate din semifinala a 2-a

EUROVISION 2012. Cu cine se bate MANDINGA în FINALA de pe 26 MAI. Țările calificate din semifinala a 2-a
Publicat: 25/05/2012, 00:35
Actualizat: 04/07/2013, 10:41

Lituania, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Ucraina, Suedia, Macedonia, Norvegia, Estonia, Malta și Turcia sunt cele 10 țări calificate în finala Eurovision 2012, care va avea loc sâmbătă, după ce au trecut, joi, de semifinala care s-a desfășurat pe scena Crystal Hall de la Baku, Azerbaidjan.

Eurovision 2012 a continuat joi cu a doua semifinală, când au concurat, în ordinea tragerii la sorți: Serbia, Macedonia, Olanda, Malta, Belarus, Portugalia, Ucraina, Bulgaria, Slovenia, Croația, Suedia, Georgia, Turcia, Estonia, Slovacia, Norvegia, Bosnia și Herțegovina, Lituania.

URMĂREȘTE AICI VIDEO CU MELODIILE DIN SEMIFINALA A 2-A A EUROVISION 2012.

Trupa Mandinga, reprezentanta României la Eurovision 2012, a evoluat marți seară, în prima semifinală, și s-a calificat în finala concursului, care va avea loc sâmbătă, la Baku. Mandinga va intra în finala Eurovision Song Contest 2012 cu numărul 14. Ordinea de intrare în concurs a fost decisă printr-o tragere la sorți organizată în conferința de presă care a urmat semifinalei de marți, iar același lucru se va întâmpla și cu țările calificate joi seară.

În afară de România, în semifinala de marți s-au mai calificat Moldova, Islanda, Ungaria, Danemarca, Albania, Cipru, Grecia, Rusia, Irlanda.

Țările calificate direct în finală sunt, în afară de Azerbaidjan – țara gazdă -, Spania, Marea Britanie, Franța, Italia și Germania.

Finala concursului Eurovision va avea loc sâmbătă, de la ora 22.00 (ora României).

Semifinalele de marți și joi au fost difuzate în direct pe TVR 1, TVR HD și TVR Internațional, iar finala de sâmbătă va fi transmisă în direct de aceleași posturi ale televiziunii publice.

Românii din străinătate vor putea vota formația Mandinga în finală numai dacă vor urmări concursul la televiziunea publică din țara în care se află – pentru a afla numerele de telefon alocate piesei trupei.

Ediția de anul acesta a concursului Eurovision se desfășoară la Baku, în Azerbaidjan, după ce Ell & Nikki au câștigat competiția de anul trecut, cu piesa „Running Scared”.

Eurovision a devenit faimos, de-a lungul anilor, pentru muzica uneori de o calitate îndoielnică, recitaluri bizare și voturi despre care nu o dată s-a spus că se dau pe criterii politice. Este uimitor cât de multe țări au acordat cele mai mari note vecinilor, ediție de ediție. Cu toate acestea, Eurovision își are fanii înfocați. Câștigătorul concursului se bucură de atenție și prestigiu, iar de-a lungul timpului, printre aceștia s-au numărat și nume care au făcut legendă în muzică – ca Abba, Julio Iglesias, Johnny Logan și Celine Dion.

La concurs participă țările membre ale European Broadcasting Union (EBU), o organizație înființată în 1950 de 23 de reprezentanți ai televiziunilor europene, într-o conferință care a avut loc la Devon. În prezent, însă, în EBU sunt aceptate și țări non-europene, astfel explicându-se participarea unor țări ca Maroc și Israel.

EBU a venit cu ideea concursului Eurovision în 1955. Era un proiect extrem de ambițios pentru acele timpuri – televiziunea prin satelit nu fusese încă inventată, iar Europa nu mai avusese niciun astfel de eveniment care să-i reunească țările. Cu toate acestea, a fost un succes, prima ediție având loc în Elveția, în 1956. Doar șapte țări au participat în primul an – Belgia, Franța, Germania, Italia, Olanda, Elveția și Luxemburg. Însă concursul a fost urmărit de patru milioane de telespectatori din cele șapte țări – o cifră record pentru acea vreme.

Concursul este unul dintre cele mai longevive și mai urmărite programe de televiziune din lume.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecției naționale și participă la competiția europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanțe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminița Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling și Ovi – Oslo, 2010) și o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obținut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă și interpretată de Mihai Trăistariu.

În 2011, trupa Hotel FM, reprezentanta României la Eurovision, s-a clasat pe locul al 17-lea în concursul a cărui finală a avut loc la Düsseldorf Arena, în Germania.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația