• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

EUROVISION 2015. Voltaj o ia „De la capăt” la EUROVISION: „Cu această piesă putem schimba un pic percepția europenilor asupra românilor”

EUROVISION 2015. Peste cinci zile va avea loc finala Eurovision, etapa națională, atunci când se va decide cine va reprezenta România la Viena, în luna mai.

Duminică se decide cine va reprezenta România la Eurovision 2015. În timp ce majoritatea cântăreților mizează să reprezinte țara noastră, în mai, la Viena cu o piesă de dragoste, cei de la Voltaj au ajuns în finala națională a concursului muzical cu piesă care aduce în prim plan un subiect delicat: copiii părăsiți de părinții plecați la muncă în străinătate.

E vorba de piesa „De la capăt”, single al cărui videoclip a fost realizat după scurtmetrajul „Calea Dunării” a regizorului Sabin Dorohoi și care spune povestea unui copil ce a plecat să își caute părinții plecați la muncă în străinătate. Într-un interviu acordat pentru gândul, Călin Goia și Valentin Ionescu au vorbit despre așteptările pe care le au de la participarea la Eurovision și despre care sunt șansele lor să câștige ce-a de-a 60-a ediție ce se va ține la Viena.

„Am lansat piesa pe data de 4 noiembrie 2014. Nu a fost cu gândul de a participa cu ea la Eurovision. Nu a fost compusă special pentru Eurovision. Piesa asta am compus-o din dragoste pentru copiii noștri. A fost inspirată de dragostea pentru copiii noștri. Am decis să ne încriem cu ea la Eurovision deoarece vrem să le facem cunoscută povestea acestor copiii și să știe că nu sunt singuri. La începutul anului, am discutat între noi și am spus că Eurovisionul e un concurs muzical puternic și intens mediatizat și prin intermediul lui am putea face cunoscute tot mai multe cazuri de copii care sunt părinții plecați la muncă în străinătate”, a spus Călin.

„Cu această piesă putem schimba un pic percepția europenilor asupra românilor”

Nu e prima dată când trupa Voltaj participă la Eurovision, ediția pe țară. Au făcut-o în urmă cu 12 ani, în 2003  atunci când Nicola a fost cea care a reprezentat România la Eurovision, aceasta ocupând locul 10 cu piesa Don’t Break My Hear.

Recunosc că experiența de acum 12 ani le-a lăsat un gust amar, dar au decis să participe din nou la Eurovision doar pentru a face cunoscută la nivel mondial drama pe care o trăiesc copiii românilor care sunt părăsiți de părinții lor pentru a pleca la muncă în străinătate.

„Sperăm să îi convingem pe cei din juriu că avem ceva de spus și internațional cu această piesă și cu acest mesaj și cred că putem schimba un pic și din percepția europenilor asupra românilor. Ei nu sunt leneși sau hoți. Marea majoritate dintre ei muncesc din greu ca să asigure un trai decent copiilor lăsați acasă. Trebuie să înțeleagă lucrul ăsta și să fie empatici. Mai ales că în ultima vreme, așa cum e cazul Angliei, apar tot felul de reacții negative față de români. Sora mea locuiește în Anglia și singura reacție pozitivă a fost atunci la momentul votului când au fost acele cozi interminabile. Atunci englezii au văzut că românii sunt oameni civilizați, oameni care vor să își exercite dreptul la vot și oameni frumoși. Atunci s-a scris prima oară bine. După care au apărut iar cazuri. Există acei români care nu ne fac mândri și situații pe care ei le mediatizează imediat. Noi trebuie să aducem și partea frumoasă a României. Trebuie să îi facem pe străini să înțeleagă că nu acel nucleu înseamnă România, ci marea majoritate, care este de bun simț și harnică”, a mai spus solistul trupei Voltaj.

Au lansat varianta în limba engleză a piesei „De la capăt”

Duminică se vor prezenta la Craiova cu piesa „De la capăt” în limba română, dar în cazul în care vor câștiga etapa națională au pregătit și o variantă în limba engleză, pe care au lansat-o azi.

„Asta nu înseamnă că, dacă vom câștiga etapa națională, vom cânta în limba engleză în totalitate. Poate alegem să cântăm parțial română, parțial engleză. Ne vom sfătui dacă va fi cazul cu cei care cunosc Eurovisionul mai bine decât noi – staful TVR sau alții. Important este ca piesa să existe pe internet și ne bucurăm că de azi există”, a spus Călin.

Solistul trupei Voltaj spune că are deja semnale din străinătate că mesajul piesei lor este apreciat peste graniță. „Am lansat un teaser duminică că vom lansa varianta în engleză și deja au apărut câteva remarci, oameni cărora le-a sunat mai familiar melodia și care au spus ‘Romania, you got the winner””, a precizat Călin.

La final i-am întrebat de ce ar trebui să îi votăm duminică, 8 martie, ca să ne reprezinte la Eurovision, Călin a spus: „Pentru că, în afară de faptul că noi considerăm că asta e o piesă foarte bună, față de ceilalți concurenți avem ceva de spus, ceva care poate să influențeze în bine viețile unor copii”.

„Așa cum a spus Călin – nu pentru că suntem cei mai buni și modești, ci pentru că drumul în filmulețul de scurt metraj apare un băiețel care pleacă spre mama lui sau spre părinții lui cu barca merge spre Viena.  A fost o coincidență, deci, Viena e pentru noi. Imaginile sunt filmate în 2013. Nu se știa că finala Eurovision 2015 va fi la Viena, dar așa a fost regia. Este o coincidență care sperăm noi să ne poarte noroc”, a completat Valentin Ionescu.

 

Operator – Cristi Tomoială

Montaj – Andrei Boruzescu

Producator – Cezar Helmis

Reporter – Mădălina Chițu

×
Inchide