Felix Baumgartner, parașutistul care a reușit să depășească viteza sunetului: „Stăteam în capsulă de mai bine de trei ori, Când am ieșit afară a fost un moment excepțional”

Felix Baumgartner, parașutistul care a reușit să depășească viteza sunetului: Stăteam în capsulă de mai bine de trei ori, Când am ieșit afară a fost un moment excepțional
Publicat: 24/10/2014, 21:09

Felix Baumgartner a participat la Conferința de Leadership Enlightening 3.0 – Ediția „Business Odyssey”, care a avut loc joi, în București.

Baumgartner, în vârstă de 45 de ani, este prima persoană din lume care a depășit viteza sunetului, fără a se afla într-un avion. Acest record a fost atins pe 14 octombrie 2012, chiar în ziua în care se celebrau 65 de ani de la primul zbor cu un avion supersonic, ce a fost pilotat de Chuck Yeager, în 1947.

„Sunt pentru prima oară în România, nu am văzut foarte multe, dar ceea ce am văzut m-a impresionat”, a declarat austriacul, într-o conferință de presă susținută vineri, la București.

Chestionat despre întrebările pe care nu le-a primit încă, austriacul a precizat: „Din momentul în care am făcut saltul, am fost mereu plecat, am vorbit cu foarte multă lume, am ținut foarte multe discursuri, am petrecut foarte mult timp în școli, vorbind cu cei din generația tânără, pentru că au fost inspirați de ceea ce noi am făcut (…). Este foarte greu de spus pentru că au fost, cred, toate întrebările posibile. Sunt două întrebări, întrebări ciudate, una mi-a fost pusă de o jurnalistă, care m-a întrebat «Ai făcut sex cu o seară înainte?», și cealaltă întrebare, care a venit tot din partea unei jurnaliste, a fost «Cum miroase acolo?»”, a spus austriacul.

Întrebat dacă obișnuiește să caute informații despre el pe Google, Felix Baumgartner a răspuns negativ și a precizat că nu se uită nici la videoclipurile care îl prezintă.

Austriacul a mai fost chestionat privind modul în care își dorește să moară, el afirmând că nu vrea să moară. „Nu vreau să se întâmple asta, dar, dacă se va întâmpla, sper să fie la o vârstă foarte înaintată, vreau să trăiesc pe această planetă cât de mult se poate, pentru că este atât de frumos, sunt atât de multe lucruri care trebuie descoperite și mult mai multe lucruri de făcut”, a completat el.

Felix Baumgartner a spus că a fost foarte surprins când a venit, pentru că România are o imagine negativă, din cauza dictatorului Nicolae Ceaușescu. „Cu siguranță mă voi întoarce, pentru că două zile nu sunt de ajuns pentru a cunoaște această țară. Sunt lucruri minunate aici și vreau să știu mai multe despre România. Nu anul acesta, dar anul viitor cu siguranță”, a mai spus Baumgartner.

Întrebat dacă cunoaște vreun sportiv român, austriacul a precizat că îl știe pe Ion Țiriac, având în vedere că a fost managerul lui Boris Becker.

El a mai relatat că a auzit de mitul lui Dracula din Transilvania. „Îmi place conceptul, dar vreau să văd în realitate cum arată castelul și dacă Dracula mai este prin zonă”, a mai spus austriacul.

Baumgartner a vorbit și despre experiența pe care a avut-o la evenimentul de leadership Enlightening 3.0, unde a fost impresionat de reacția publicului, precizând că românii sunt respectuoși, inteligenți și pun foarte multe întrebări.

Despre proiectul „Red Bull Stratos” – programul prin care a stabilit recordul mondial, devenind prima persoană din lume care a depășit viteza sunetului, fără a se afla într-un avion -, Baumgartner a precizat că datorită acestuia a învățat să aibă răbdare și să lucreze în echipă. „Nu a fost ușor, pentru că am lucrat cu militari, nu este ușor să lucrezi cu oameni din armată, mai ales cu americanii din Air Force”, a mai precizat austriacul. „A trebuit să învăț foarte mult, am citit foarte multe cărți, am vorbit cu foarte mulți oameni, am încercat să absorb cât mai multe cunoștințe. (…) Am învățat să am răbdare”, a mai spus parașutistul.

El a mai spus că este mult mai frumos dacă reușești sau ai succes împreună cu o echipă, pentru că efortul acesteia este atât de puternic și mult mai valid decât dacă faci ceva de unul singur. „Pentru că, la finalul zilei, dacă ai avut succes, împărtășești succesul cu toți colegii tăi, iar acest lucru este o legătură foarte puternică. Noi chiar am stabilit prietenii. Joe Kittinger (cel care, în 1960, a stabilit recordul pentru saltul cu parașuta în cădere liberă, n.r.) este un om minunat. (…) Am învățat foarte multe de la el”, a completat parașutistul.

Felix Baumgartner a spus că, dacă ar putea să schimbe ceva în viața lui, ar fi vârsta. „Problema este că îmbătrânești, iar viața este atât de interesantă, sunt atât de multe lucruri pe care vreau să le fac, sunt atât de mulți oameni pe care aș vrea să-i cunosc, dar rămânem fără timp, problema este că am 45 de ani și aș mai vrea să fiu pe această planetă încă vreo 100 de ani. (…) Ajungi la un punct când nu mai poți călători, așadar, în afara de asta, aș face totul la fel. Când eram mic visam să las o amprentă pe această planetă, admiram oamenii care lăsau o amprentă în urma lor, iar oamenii își amintesc de aceia în continuare”, a mai spus austriacul.

El a precizat că „Red Bull Stratos” este un proiect încheiat și că este timpul pentru el să meargă mai departe. „Am făcut genul acesta sporturi timp de 25 de ani. (…) Nu m-aș mai înscrie într-un astfel de program, pentru că este foarte greu să rămâi concentrat pe ceva timp de cinci ani”, a mai precizat austriacul. „Te trezești cu Red Bull Stratos în minte, mergi la culcare cu Red Bull Stratos, nu poți să te mai bucuri de viața ta. (…) Am simțit că sunt ca într-o pușcărie pentru cinci ani”, a mai spus parașutistul.

El a povestit că, în momentul în care deschizi trapa, pierzi 50% din protecție și a precizat că viața depinde de costumul presurizat, afirmând că, dacă există o problemă cu acesta, „mori în 15 secunde”.

„Stăteam în capsulă de mai bine de trei ore (…). Când am ieșit afară a fost un moment excepțional, care te lasă fără răsuflare (…). este o combinație între un moment frumos și unul foarte stresant”, a mai spus austriacul. El a mai completat că „a făcut un pas și a creat istorie”. „Îți dai seama că în acel moment toată lumea te privește, nu sunt prea multe care au parte de asta, poate papa și președintele Statelor Unite, când ei fac ceva, toată lumea îi privește, de data asta eram eu. Este un sentiment unic”, a mai spus acesta.

Felix Baumgartner s-a născut pe 20 aprilie 1969 în orașul austriac Salzburg și, de copil, a visat să piloteze elicoptere și să sară cu parașuta.

El a efectuat primul salt la vârsta de 16 ani, înainte de a se înrola în armata austriacă și și-a perfecționat calitățile în cadrul forțelor speciale.

Aventurierul a explorat deja cele patru colțuri ale lumii, uneori în aer, dar și de la nivelul solului. În 1999, el a devenit primul om care a sărit de pe unul dintre brațele statuii lui Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro, Brazilia, la numai 30 de metri de la sol, suficient însă pentru a deschide parașuta și a ateriza în siguranță.

Dar cele mai spectaculoase sărituri ale sale sunt acelea de pe cele mai înalte turnuri ale lumii – Petronas Tower din Kuala Lumpur, Malaezia (în 1999), și de pe turnul din Taipei, Taiwan (2004).

Felix Baumgartner a devenit în 2003 primul om care a traversat Canalul Mânecii în cădere liberă folosind o aripă de deltaplan fabricată din carbon.

Baumgartner a sărit și de pe cel mai înalt pod din lume, Viaductul Millau, din Franța, care se ridică la înalțimea de 343 de metri deasupra Văii Tarn.

Felix Baumgartner este prima persoană din lume care a depășit viteza sunetului, fără a se afla într-un avion. Plonjând de la altitudinea de peste 39.000 metri deasupra statului american New Mexico, Felix Baumgartner a stabilit atunci și un alt record mondial – saltul în cădere liberă de la cea mai mare altitudine.

Felix Baumgartner a urcat în stratosferă într-o capsulă presurizată, trasă de un balon uriaș cu heliu, după care a fost în cădere liberă timp de peste patru minute.

Recordul pentru saltul cu parașuta în cădere liberă era deținut din 1960 de un fost colonel din aviația americană (US Air Force), Joe Kittinger, care, ajuns la limita spațiului cu ajutorul unui balon umflat cu heliu, a sărit în gol de la altitudinea de 31.333 de metri. Felix Baumgartner a primit indicații de la sol, în timpul ascensiunii și în timpul căderii sale, chiar de la cel al cărui record l-a depășit, Joe Kittinger.

Totuși, Baumgartner nu a depășit și un al doilea record deținut de Kittinger, care s-a aflat în cădere liberă timp de 4 minute și 36 de secunde. Felix Baumgartner s-a aflat în cădere liberă doar 4 minute și 19 secunde.

„Îmi plac foarte mult provocările, iar încercarea de a deveni prima persoană care depășește bariera sunetului este o provocare unică. Acesta este, probabil, ultimul lucru pe care îl mai am de făcut”, a declarat Felix Baumgartner în timpul perioadei de pregătire pentru marele salt. Austriacul s-a pregătit timp de cinci ani pentru acest eveniment.

„Cred că totul este o chestiune de pregătire. Trebuie să îți faci bine treaba. Și îmi displace să fiu numit un iubitor de senzații tari sau dependent de adrenalină, pentru că nu sunt deloc așa. Îmi place ca totul să fie foarte bine pus la punct”, a mai spus Baumgartner.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
S-a produs marea ÎMPĂCARE. Simona HALEP nu părea în stare: Securea e îngropată
Cel mai ghinionist campion mondial din istoria fotbalului. A rămas fără deget din cauza verighetei...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice