FENOMENUL BIZAR care a făcut ca apa unui râu să se coloreze în portocaliu peste noapte

FENOMENUL BIZAR care a făcut ca apa unui râu să se coloreze în portocaliu peste noapte
Publicat: 09/08/2015, 21:31

Locuitorii din statul american Colorado au avut parte de o surpriză zilele trecute. Peste noapte, apele cristaline ale râului Animas au căpătat o culoare neobișnuită.

„Când am văzut, am rămas fără cuvinte. Părea ireal (…). Pare că râul s-a transformat în suc de morcovi”, a povestit un bărbat.

Care este explicația „fenomenului” neobișnuit?

Peste 3,7 milioane de apă reziduală dintr-o mină abandonată a fost deversată, accidental în râul Animas, relatează CNN News.

Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului (EPA) din SUA, o echipă de specialiști a pătruns zilele trecute în Gold King Mine, o mină suspendată din apropierea orașului Durango, de unde trebuia să pompeze apa adunată în interior. Aceasta trebuia epurată înainate, dar, din greșeală, a fost deversată în râul Animas înainte de procesul de curățare.

FOTO: Instagram

FOTO: Instagram

Deși analizele de laborator nu sunt încă gata, oficialii EPA spun că aceasta ar purta metale grele, în special fier, zinc și cupru. De asemenea, nu se știe deocamdată dacă apa potabilă a fost contamintă, însă autoritățile au avertizat locuitorii din zonă să evite contactul cu apa din râu.

În același timp, fermierii au fost sfătuiți să nu folosească apa din Animas pentru irigații.

FOTO: Instagram

FOTO: Instagram

„Nu este bine pentru mediu. Sunt sigur că peștii vor muri, iar plantele din apropierea râului se vor usca”, a afirmat un rezident din New Mexico.

Investigațiile continuă în acest caz.