Festivalul de Film PELICAM, de la Tulcea, aduce o premieră mondială. VIDEO

Festivalul de Film PELICAM, de la Tulcea, aduce o premieră mondială. VIDEO
Publicat: 16/06/2014, 03:39
Actualizat: 29/07/2014, 19:34

Cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Film despre Oameni și Mediu – „Pelicam” se va deschide anul acesta cu proiecția în premieră mondială a unui documentar celebru. Este vorba despre varianta recondiționată a producției „La Fête Sauvage”, regizată de Frédéric Rossif.

Deși lansat în anul 1976, filmul este în continuare în topul celor mai de succes pelicule de gen din Franța. Co-produs de italianul Sergio Leone, cunoscut pentru producțiile „spaghetti western”, „La Fête Sauvage” pune în lumină legătura profundă dintre om și lumea animalelor.

„Dacă animalele ar dispărea acum, ar fi un dezastru ecologic, dar va fi încă un dezastru, mai grav, un dezastru cultural: copilul care nu va mai vedea animalele va fi un copil condamnat la tăcere în visele sale pentru restul zilelor”, afirma Rossif.

Versiunea restaurată în totalitate a documentarului va fi prezentată publicului la Tulcea, după ce o echipa de specialiști a căutat prin toată lumea, timp de șase luni, elementele de origine ale filmului, printre care și negativele de 16 mm.

Aceasta nu va fi însă singură premieră a Festivalului Pelicam, 30 de alte filme urmând a fi proiectate pentru prima dată în țara noastră în timpul evenimenului de la Tulcea.

Printre ele se va afla și producția „My Name is Salt”, ce poartă semnătura regizorală a Faridei Pacha. Documentarul conturează povestea miilor de familii care își părăresc satele și migrează într-un deșert din India pentru a-și câștiga existența extrăgând sare. Atenția se focusează în special pe familia lui Sanabha, a cărui poveste apare ca o imagine în oglindă a mitului lui Sisif.

Filmul face parte din competiția de lungmetraje a Festivalului Pelicam, alături de „Braddock, America” (regia Gabriella Kessler, Jean-Loic Portron), „Costa da Morte” (regia Lois Patiño), „Not My Land” (regia Aljona Surzhikova), „Holy Field, Holy War” (regia Lech Kowalski) și „Aatsinki. The Story of Arctic Cowboys” (regia Jessica Oreck).

Noua secțiune competițională „Fresh Perspectives” din cadrul Pelicam va aduce pe marele ecran, printre altele, documentarul „Le Semeur”. Regizat de Julie Perron, filmul conturează portretul artistului și producătorului de semințe Patrice Fortier, ce își dedică pasiunea și expertiza pentru a păstra biodiversitatea plantelor. Pelicula a fost prezentată și la cea de-a 65-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

Patru alte filme mai sunt selectate în această secțiune: „Growing Cities” (regia Dan Susman), „Fed Up!” (regia Tomislav Jelinčić), „Food Savers” (regia Valentin Thurn) și „When You”ve Gone, I”ll Still Be There” (regia Carl A. Fechner, Henriette Bornkamm).

Cea de-a treia ediție a Pelicam va avea și o secțiune competițională a scurtmetrajelor. Printre acesta se numără și „Santra and the Talking Trees”, un film regizat de Miia Tervo, ce combină animația de imagini de arhivă, într-un poem cinematic. Tot în această secțiunea va fi prezentat și „Prosperous Mountain”, în regia lui Heidi Morstang. Producția redă povestea Depozitului Global al Semințelor din Svalbard, o rezervă de siguranță ce adăpostește mostre de semințe din peste 1.400 de bănci cu gene din toată lumea, păstrate în caz de dezastru natural, conflicte sau războaie.

Cele două scurtmetraje amintite vor concura cu „Arefi, the Sheperd” (regia Daniel Asadi Faezi), „Lucciole per lanterne” (regia Stefano Martone), „How We Live” (regia Meghan Horvath), „Mar de Fons” (Bruno López, Florencia Luna), „Waste Africa” (regia Matteo Lena), „When Elephants Dance, The Grass Gets Beaten” (Jan van den Berg) și „Dealul” (regia Anca Păunescu).

Festivalul Pelicam va avea anul acesta și o secțiune competițională mai specială. Intitulată „Black Sea Docs„, aceasta va aduce pe marele ecran producții ce conturează diverse situații problematice din țările din vecinătatea Mării Negre. Sunt înscrise aici producțiile „Pădurea e ca muntele, vezi?” (regia Christiane Schmidt, Didier Guillain), „Pipeline” (regia Vitaly Mansky), „Flying Away” (regia Simeon Tsonchev), „Dunsk” (regia Valentyn Vasyanovych) și „On The Road” (regia Nika Tsiklauri).

Producția câștigătoare a acestei secțiuni va fi va fi propusă de Pelicam pentru premiul Green Film Network (GFN) 2015. GFN este o organizație internațională ce reunește 22 de festivaluri de film de mediu. Premiul GFN este o inițiativă anuală începută în 2014, cu scopul de a suține și promova realizatorii de film documentar, dar și de a crește gradul de conștientizare asupra problemelor de mediu.

Trofeul Green Film Network 2014 a fost câștigat de filmul documentar „Amazon Gold”, ce poartă semnătura lui Reuben Aaronson, și pe care publicul va avea ocazia să îl vadă, de asemenea, în cadrul Festivalului Pelicam, în prezența regizorului.

Pentru că filmele din programul Festivalului Internațional de Film „Pelicam” aduc în discuție numeroase probleme de mediu cu care se confruntă oamenii din întreaga lume, mai multe organizații non-guvernamentale vor fi prezente la Tulcea pentru a oferi publicului mai multe informații legate provocările actuale, dar și de soluțiile concrete. Este vorba despre Ecoruralis, Active Watch, Reper21, EcoAssist, Mai Bine, România în Tranziție, Mining Watch și Permacultura.

Festivalul Internațional de Film Documentar despre Oameni și Mediu – „Pelicam” se va desfășura la Tulcea, în perioada 13-15 iunie. Evenimentul va prezenta publicului producții distinse cu premii importante, ce vorbesc despre legăturile strânse dintre oameni și mediul înconjurător, dar și o serie de ateliere și evenimente conexe.

Accesul publicului la proiecțiile și evenimentele din cadrul Pelicam este liber. Mai multe detalii despre ediția din acest an sunt disponibile aici.

Festivalul Internațional de Film Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Administrației Fondului Cultural Național, Consiliului Județean Tulcea și Institutului Cultural Român. Parteneri instituționali sunt Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Ambasada SUA, Ambasada Elveției, Goethe Institut, Institutul Francez din București și Institutul Italian de Cultură.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Devine strict INTERZIS în România. Toți românii au nevoie de acord. Interdicția e clară
Se schimbă Revolut pentru România. Ce vor putea să facă acum clienții
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU