Festivalul de la Cannes 2018 și schimbările radicale de după scandalul Harvey Weinstein, producătorul acuzat că a violat patru actrițe chiar la Cannes

Festivalul de la Cannes 2018 și schimbările radicale de după scandalul Harvey Weinstein, producătorul acuzat că a violat patru actrițe chiar la Cannes
Publicat: 09/05/2018, 00:32

„Împărtășim pasiunea pentru cinema, suntem aici pentru a celebra cea de-a șaptea artă”, a declarat regizorul thrillerului „Taxi Driver”, înainte de a o invita pe Cate Blanchett să i se alăture, pentru a da startul celor 11 zile de festival.

Miercuri, Martin Scorsese va primi premiul Carrosse d’or pentru întreaga carieră. Trofeul este decernat în deschiderea secțiunii paralele Quinzaine des réalisateurs, unui cineast care a marcat istoria cinematografiei.

Ceremonia de deschidere a celei de-a 71-a ediții a Festivalului de la Cannes a fost prezentată de actorul și regizorul francez Edouard Baer, care i-a succedat italiencei Monica Bellucci.

Acesta nu a făcut nicio aluzie la scandalul Weinstein, care a afectat lumea cinematografiei începând din toamna anului trecut. Baer a prezentat, însă, juriul competiției oficiale, format din cinci femei și patru bărbați, de șapte naționalități, de pe cinci continente.

Astfel, juriul de anul acesta al Festivalului de la Cannes este format din actorul chinez Chang Chen, regizoarea, scenarista și producătoarea americană Ava DuVernay, regizorul, scenaristul și producătorul francez Robert Guédiguian, cantautoarea din Burundi Khadja Nin, actrița franceză Léa Seydoux, actrița americană Kristen Stewart, regizorul și scenaristul canadian Denis Villeneuve și regizorul și scenaristul rus Andrei Zvyagintsev, alături de Cate Blanchett.

Juriul secțiunii Un Certain Regard este prezidat de actorul Benicio del Toro, iar regizorul francez Bertrand Bonello este președintele juriului secțiunii Cinéfondation, unde concurează și scurtmetrajul „Albastru și roșu în proporții egale”, de Georgiana Moldoveanu.

Festivalul de la Cannes, cu o tentă pronunțat politică anul acesta, a demarat, marți seară, cu proiecția filmului „Everybody Knows/ Todos lo saben”, de Asghar Farhadi, cu cuplul de staruri Penélope Cruz și Javier Bardem.

Acesta este primul dintre cele 21 de lungmetraje în competiție pentru trofeul Palme d’Or, decernat pe 19 mai.

Peste o sută de femei, printre care actrițe precum Rose McGowan și Gwyneth Paltrow, l-au acuzat pe Harvey Weinstein de hărțuire sexuală, viol sau agresiune, în urma apariției, la începutul lunii octombrie 2017, a unui articol în The New York Times în care erau oferite detalii cu privire la mai multe plângeri pe numele producătorului de film. Weinstein a negat acuzațiile, dar este subiectul mai multor anchete ale poliției americane și britanice. Producătorul, care face tratament pentru dependența de sex, nu a fost încă pus sub acuzare.

În urma acuzațiilor, în SUA a fost inițiată o mișcare online, la care participă milioane de femei. Acestea au vorbit pe Facebook și pe alte rețele sociale despre traumele pe care le-au suferit din cauza experiențelor de hărțuire sexuală sau abuz și au folosit hashtag-ul „#MeToo” („Și Eu”, n.r.). Mai multe personalități s-au alăturat campaniei sociale din mediul online, între acestea numărându-se Lady Gaga și actrițele Anna Paquin și Evan Rachel Wood.

Cel mai mare festival de film din lume s-a aliniat și el mișcării împotriva hărțuirii sexuale #MeToo, care a avut ecouri puternice la nivel global, de la izbucnirea scandalului Harvey Weinstein.

Organizatorii festivalului francez au condamnat „comportamentul de neiertat” al acestuia, după ce a fost acuzat de patru violuri care ar fi avut loc în timpul edițiilor anterioare ale evenimentului. Printre femeile care l-au acuzat se numără actrița italiană Asia Argento, care a spus că Weinstein a violat-o pe când ea avea 21 de ani, în apartamentul de lux pe care îl închiriase producătorul pe perioada festivalului.

Directorul evenimentului, Thierry Fremaux, a recunoscut că festivalul „nu va mai fi la fel” după scandalul Weinstein și a spus că participanții vor fi avertizați în ceea ce privește un eventual comportament nepotrivit, imediat ce vor sosi la evenimentul de pe Croazetă.

O linie telefonică și un site pentru denunțarea abuzurilor sexuale sunt disponibile în timpul Festivalului de Film de la Cannes, iar organizatorii vor împărți și flyere privind normele de comportament.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”