Festivalul Internațional de Film despre Oameni și Mediu – PELICAM începe vineri, la Tulcea. Ce filme puteți vedea în premieră la ediția din acest an. VIDEO

Festivalul Internațional de Film despre Oameni și Mediu - PELICAM începe vineri, la Tulcea. Ce filme puteți vedea în premieră la ediția din acest an. VIDEO
Publicat: 12/06/2014, 16:08
Actualizat: 16/06/2014, 03:43

Cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Film despre Oameni și Mediu – „Pelicam” începe vineri, 13 iunie, la Tulcea. Până duminică, 15 iunie, evenimentul va aduce pe marele ecran peste 30 de producții cinematografice, majoritatea în premieră în România, dar va oferi publicului și alte activități conexe.

În prima zi a Festivalului Pelicam va fi vernisată expoziția de fotografie „Delta Dunării, perspective noi”, ce poartă semnăturile lui Staffan Widstrand, Magnus Lundgren, Florian Möllers și Cristian Mititelu-Răileanu. Imaginile propun o „expediție” vizuală în adâncurile Dunării cu sturioni, pe luciul apei cu nuferi, prin pădurea Letea, în văzduh, deasupra meandrelor și coloniilor de pelicani, dar și în cotidianul vieții în Deltă.

De asemenea, pe întreaga durată a festivalului va putea fi văzută și expoziția fotografului francez Yann Arthus-Bertrand, cunoscut pentru filmul său „Home”, și care are ca temă centrală apa. Producția amintită, lansată în anul 2009, simultan în cinematografele din întreaga lume, pe DVD, TV și YouTube, a fost realizat aproape în totalitate din filmări aeriene ale mai multor locuri de pe glob.

Seria proiecțiilor de film va fi deschisă cu prezentarea în premieră mondială a unui documentar celebru. Este vorba despre varianta recondiționată a producției „La Fête Sauvage”, regizată de Frédéric Rossif.

Deși lansat în anul 1976, filmul este în continuare în topul celor mai de succes pelicule de gen din Franța. Co-produs de italianul Sergio Leone, cunoscut pentru producțiile „spaghetti western”, „La Fête Sauvage” pune în lumină legătura profundă dintre om și lumea animalelor.

„Dacă animalele ar dispărea acum, ar fi un dezastru ecologic, dar va fi încă un dezastru, mai grav, un dezastru cultural: copilul care nu va mai vedea animalele va fi un copil condamnat la tăcere în visele sale pentru restul zilelor”, afirma Rossif.

Versiunea restaurată în totalitate a documentarului va fi prezentată publicului la Tulcea, după ce o echipa de specialiști a căutat prin toată lumea, timp de șase luni, elementele de origine ale filmului, printre care și negativele de 16 mm.

Seara se va încheia cu un concert al trupei BaBa ZuLa, din Istanbul. Fondată în anul 1996, formația a susținut de-a lungul timpului numeroase spectacole și a deschis concertul lui Manu Chao de la Efes Pilsen Summer Festival (2002). De asemenea, Baba Zula a apărut în filmul „Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul”, regizat de Fatih Akin.

În fiecare dintre cele trei zile de festival, Centrul Cultural Jean Bart și la Muzeul de Artă din Tulcea vor găzdui proiecțiile filmelor din secțiunile competiționale: Lungmetraje, Scurtmetraje, „Black Sea Docs” și „Fresh Perspectives”. În postura de jurați se vor afla, printre alții, regizorul Cristi Puiu, campionul olimpic Ivan Patzaichin, Michael Stewart – profesor la University College London, Pedro Fuente, directorul festivalului „Ecozine Saragoza” din rețeaua Green Film Network, și antropologul Vintilă Mihăilescu.

„Cred că e grozav că România are un festival care atrage atenția oamenilor asupra mediului de care depindem cu toții”, a afirmat Michael Stewart, director fondator al „Open City Docs Fest”, antropolog și producător de film. „Așa cum știm, comunismul a avut un efect mai dăunător asupra habitatelor decât sistemele occidentale și există încă o moștenire în ce privește lipsa de preocupare. Filmele documentare sunt o formă excelentă de a prezenta probleme complexe printr-o poveste simplă și asigură, așadar, un mediu în care se pune problema despre cum să continuăm să creștem economic fără să omorâm planeta în acest timp”, a adăugat el.

De asemenea, Pelicam aduce pe marele ecran și două filme dedicate copiilor: „Fetița și vulpea” și „Marșul pinguinilor”, ambele regizate Luc Jacquet.

Sâmbătă și duminică se vor desfășura workshop-urile Pelicam: un atelier de creație de documentare, susținut de regizorul Thomas Ciulei și un atelier de „înverzire” a industriei de film, pregătit de ilandezii de la Green Film Making. De asemenea, un atelier al Asociației Vira, dedicat liceenilor din Tulcea, va avea loc în această perioadă.

Pentru spectatorii sosiți din afara orașului, Pelicam a pregătit un camping eco, dar și biciclete pe care le pot închiria. În plus, aceia care vin cu cortul la Tulcea vor beneficia de reduceri la barul festivalului.

Festivalul Internațional de Film „Pelicam” se va încheia duminică, 15 iunie, cu un concert pe care formația Subcarpați îl va susține în Piața Civică din Tulcea.

Accesul publicului la proiecțiile și evenimentele din cadrul Pelicam este liber. Mai multe detalii despre ediția din acest an sunt disponibile aici.

Festivalul Internațional de Film Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Administrației Fondului Cultural Național, Consiliului Județean Tulcea și Institutului Cultural Român. Parteneri instituționali sunt Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Ambasada SUA, Ambasada Elveției, Goethe Institut, Institutul Francez din București și Institutul Italian de Cultură.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima...
Păstrăv în crustă crocantă. Rețetă perfectă de Florii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Reacția șefului TikTok după promulgarea legii care interzice aplicația în SUA