Filmul „A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence” a câștigat Leul de Aur, la Veneția

Filmul A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence a câștigat Leul de Aur, la Veneția
Publicat: 07/09/2014, 17:05

Pelicula „A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence”, regizată de suedezul Roy Andersson, a câștigat Leul de Aur la cea de-a 71-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția, informează hollywoodreporter.com. Gala de premiere a ediției din acest an a Festivalului Internațional de Film de la Veneția (27 august – 6 septembrie) s-a desfășurat sâmbătă seară.

Află mai multe știri din lumea filmului pe pagina de Facebook „I like to movie-movie”!

În discursul de acceptare a trofeului Leul de Aur, regizorul Roy Anderson a spus că filmele ar trebui să fie „umaniste” și că va încerca în continuare să realizeze pelicule extraordinare.

Lungmetrajul său „A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence”, ultima parte a unei trilogii, este o coproducție Suedia-Germania-Norvegia-Franța, fiind format dintr-o serie de viniete (filme scurte) suprarealiste, potrivit Reuters.

Filmul „A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence” a fost apreciat de juriul ediției din acest an a festivalului pentru cadrele complexe și reflecțiile tăcute despre ce înseamnă să fii o ființă umană.

Juriul ediției din acest an a evenimentului a fost prezidat de compozitorul de muzică de film Alexandre Desplat, care a fost secondat de Joan Chen, Philip Gröning, Jessica Hausner, Jhumpa Lahiri, Sandy Powell, Tim Roth, Elia Suleiman și Carlo Verdone.

Anul trecut, Leul de Aur a fost câștigat pentru prima dată în istoria Festivalului de la Veneția de un documentar, respectiv „Sacro GRA”, al italianului Gianfranco Rosi, care prezintă viața oamenilor care trăiesc la periferia Romei, lângă șoseaua de centură.

Pe de altă parte, în cadrul galei de premiere a ediției din acest an a Festivalului de la Veneția, Leul de Argint pentru cel mai bun regizor a fost decernat rusului Andrei Konchalovski pentru filmul „The Postman’s White Nights”, o poveste filmată în stil documentarist, plasată într-un mic oraș de pe malul unui lac din Rusia. Pelicula a fost foarte apreciată pentru imaginea deosebită și povestea puternică.

Marele premiu al juriului a fost decernat lui Joshua Oppenheimer pentru „The Look of Silence”. Regizorul nu a fost prezent la gala de premiere, dar a transmis un mesaj video din Chicago, unde era blocat în aeroport din cauza unei furtuni. Cineastul a mulțumit juriului festivalului pentru recunoașterea filmului său drept un mesaj de reconciliere.

Americanul Adam Driver, celebru pentru rolul din serialul de televiziune „Fetele/ Girls”, a primit premiul pentru cel mai bun actor, pentru rolul tatălui care trebuie să își apere copilul de mama mult prea protectoare din filmul „Hungry Hearts”, de Saverio Costanzo (Italia). Interpreta rolului principal feminin din același film, Alba Rohrwacher, a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță.

Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost acordat filmului „Tales”, al regizoarei iraniene Rakhshan Banietemad. Aceasta a scris și scenariul peliculei, alături de Farid Mostafavi.

Premiul Marcello Mastoianni, acordat unui tânăr actor/ tinere actrițe, i-a revenit lui Romain Paul, pentru rolul interpretat în filmul „Le Dernier Coup de Marteau”, de Alix Delaporte (Franța).

Premiul special al juriului a fost primit de filmul „Sivas”, de Kaan Müjdeci, o coproducție Turcia-Germania.

Pelicula „Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance”, regizată de Alejandro Gonzales Inarritu, care are în distribuție o serie de actori celebri, precum Michael Keaton, Naomi Watts, Edward Norton și Emma Stone, și care a și deschis ediția din acest an a Festivalului de la Veneția, a fost favorita publicului, dar nu a primit niciun premiu.

Pe de altă parte, premiul Orizzonti pentru cel mai bun film a fost acordat peliculei „Court”, de Chaitanya Tamhane (India). În secțiunea Orizzonti a ediției din acest an a Festivalului de la Veneția, care promovează cele mai inovatoare și avangardiste producții din industria cinematografică, a fost selectat și scurtmetrajul „Artă”, de Adrian Sitaru, care nu a obținut însă niciun premiu.

Pelicula „Court”, de Chaitanya Tamhane, a obținut și trofeul Lion of the Future, denumit și premiul „Luigi de Laurentiis” pentru film de debut. Juriul ediției din acest an a secțiunii Lion of the Future – „Luigi de Laurentiis” a fost prezidat de Alice Rohrwacher, avându-l în componența sa și pe scenaristul român Răzvan Rădulescu, alături de Lisandro Alonso, Ron Mann și Vivian Qu.

Filmele care au rulat în competiția ediției din acest an a Festivalului de la Veneția au abordat o varietate de subiecte sociale și politice, precum războiul cu drone, genocidul armean, criza imobiliară din Statele Unite și viața în mijlocul gangsterilor.

Lungmetraje regizate de cineaști celebri, precum Fatih Akin, Abel Ferrara, Alejandro Gonzalez Inarritu, Lars Von Trier, Manoel de Oliveira și James Franco, au fost proiectate în competiția celei de-a 71-a ediții a Festivalului de Film de la Veneția. De asemenea, pe afișul lungmetrajelor care au fost proiectate la Veneția în acest an s-au regăsit actori celebri, precum Al Pacino, Bill Murray, Willem Dafoe, Ethan Hawke și Jennifer Aniston.

Anul trecut, Veneția a jucat un rol major în sezonul premiilor hollywoodiene, întrucât trei filme din selecția sa oficială – „Gravity”, „Philomena” și „The Wind Rises” – au primit apoi numeroase nominalizări la trofee cinematografice majore, inclusiv 15 la Oscar, unde „Gravity” a și câștigat de altfel șapte statuete.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji