Filmul „Nymphomaniac Vol. II”, de Lars Von Trier, interzis în cinematografele din România de către CNC

Filmul Nymphomaniac Vol. II, de Lars Von Trier, interzis în cinematografele din România de către CNC
Publicat: 29/01/2014, 19:48
Actualizat: 29/07/2014, 19:14

Filmul „Nymphomaniac Vol.II”, care urma să aibă premiera în România pe 7 februarie, a fost interzis în cinematografele din țara noastră după ce comisia de rating a Centrului Național al Cinematografiei (CNC) i-a atribuit clasificarea I.M.-18-XXX – interzis proiecției cu public. Independența Film, distribuitorul producției lui Lars von Trier în țara noastră, a primit miercuri seara notificarea oficială prin care pelicula este încadrată în categoria celor „Interzise minorilor sub 18 ani și interzise proiecției cu public”.

Reprezentanții Independența Film au precizat că vor depune joi, 30 ianuarie, o contestație, cerând reîntrunirea comisiei și reanalizarea filmului „într-un mod corect și lipsit de păreri parțiale sau personale”.

„Acest caz de cenzură este unic în Europa, România fiind singura țară din Europa în care este interzis”, au precizat reprezentanții casei de distribuție, subliniind că țări precum Estonia, Germania, Danemarca, Olanda, Franța, Cehia și Elveția au aplicat anumite interdicții de vârstă pentru public, însă nu au interzis total proiecția filmului în sălile de cinema.

De asemenea, Georgică Severin, președintele Comisiei pentru cultură și media a Senatului a cerut reanalizarea hotărârii luate de comisia respectivă, arătând că o asemenea decizie „ar situa România în afara spațiului cultural european”. Senatorul a îndemnat membrii comisiei „să permită iubitorilor români ai celei de-a 7 arte să vadă pe ecranele cinematografelor mari actori, precum Charlotte Gainsbourg, Willem Dafoe, Uma Thurman sau Stellan SkarsgÃ¥rd, care dau substanță viziunii artistice a unui mare regizor”.

Severin s-a arătat îngrijorat cu privire la aplicarea acestei interdicții: „Îngrijorarea provine din tentativa unei comisii legal constituite de a cenzura opera unui creator de film de valoare mondială, recunoscută prin nominalizările la Oscar și la Globurile de aur și prin numeroase premii la festivaluri internaționale de film”, a transmis senatorul. „Decizia comisiei C.N.C. nu poate să nu ne aducă aminte de alte astfel de tentative, făcute în numele moralei publice și a unei false pudori, care au avut ca subiect opere ale unor creatori de artă de valoare mondială, precum Gustave Flaubert, sau ale unor mari scriitori români, precum Geo Bogza. A aplica artei secolului XXI astfel de tipare este un evident regres”, a comentat Severin.

Din Comisia de rating a CNC fac parte Cristina Corciovescu, Tudorel Butoi, Sorin-Gabriel Bian, Alexandru Chifu, Cristina Dochianu, Iulia Ioanițoaia, Narcisa Tcaciuc, Marin Vladimir și Mihnea Lazăr.

Filmul „Nymphomaniac Vol. I” a avut premiera în cinematografele din România pe 17 ianuarie, după ce a primit de la C.N.C. rating-ul IM-18 (Interzis minorilor).

Versiunea necenzurată a filmului „Nymphomaniac Vol.1″ va fi proiectată – în afara competiției – și la de-a 64-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, eveniment ce se va desfășura în perioada 6 – 16 februarie. „Nymphomaniac Vol. 1 și 2″ are în total 4 ore și este împărțită două părți. Aceasta este versiunea care rulează în cinematografe, pentru publicul larg. „Nymphomaniac – Long version” (director”s cut), care are aproape 6 ore este, de asemenea, împărțită în „Volumul 1″ și „Volumul 2″, însă va fi proiectată doar în cadrul festivalurilor de specialitate.

Află mai multe știri din lumea filmului pe pagina de Facebook „I like to movie-movie”.

Născut pe 30 aprilie 1956, în Danemarca, Lars von Trier este unul din regizorii ale căror creații au influențat semnificativ cinematografia europeană. Absolvent al Școlii de Film Naționale Daneze, Von Trier a debutat în lungmetraj în 1984, cu „The Element of Crime”, pentru care a obținut, la Festivalul de la Cannes, marele premiu pentru tehnică.

Cariera regizorului mai include titluri celebre, precum „Abisul sufletului”/ „Breaking the Waves”, distins cu marele premiu al juriului la Cannes (1996), „Dansând cu noaptea”/ „Dancer in the Dark”, câștigător al trofeului Palme d’Or, „Dogville” (2003), premiat cu European Film Award, „Manderlay” (2005) și „Șeful șefilor”/ „The Boss Of It All” (2006).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Doliu imens în PSD. A murit în prag de Înviere. Tragedia a lovit chiar azi
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern