Florin Piersic, cetățean de onoare al Iașiului: Să vă dea Dumnezeu ce știu eu, și eu nu știu nimic

Redactor:
Ilinca Nazarie
Florin Piersic, cetățean de onoare al Iașiului: Să vă dea Dumnezeu ce știu eu, și eu nu știu nimic
Actorul Florin Piersic a primit miercuri seară titlul de cetățean de onoare al Iașiului. Decernarea titlului a avut loc la proiecția filmului „Parașutiștii", în Piața Unirii din Iași, în deschiderea Festivalului Serile Filmului Românesc. Actorul a fost primit în ropote de aplauze.

În ropote de aplauze. Așa a fost primit miercuri seară actorul Florin Piersic pe covorul roșu din Piața Unirii din Iași, la proiecția filmului „Parașutiștii”.

După mai bine de o oră în care a semnat autografe, actorul a povestit zecilor de persoane prezente în centrul Iașului ce îl leagă de orașul celor șapte coline și ce înseamnă pentru el titlul de cetățean
de onoare.

„Eu sunt cel care am fost martor la spectacolele în care actorul principal pentru mine era Dem Rădulescu, Bibanul, care oriunde se ducea spunea . Lumea era fericită, că nu putea să se uite în buletinul lui, sau de unde să știe poporul unde s-a născut el. Lumea aplauda și eu îi spuneam . . Lumea era înebunită! Așa făcea Bibanul. Eu nu pot să spun, stimate domnule primar, că m-am născut la Iași, dar, sincer, mă simt atât de legat de orașul ăsta din cauza zecilor de ani pe care i-am trăit aici venind cu zeci, sute de spectacole, pentru că pe vremea mea orice premieră a Teatrului Național din București trebuia să aibă loc la Timișoara, la Iași și la Cluj”, a povestit Florin Piersic după ce i-a fost decernat titlul de cetățean de onoare al Iașului.

Actorul a spus că pentru el este o onoare mare să fie cetățean de onoare al Iașiului.

„Sunt și al Timișoarei, sunt și al Clujului, dar nu știu cum să vă spun, aici mi-a plăcut tare pentru că eu în film l-am jucat pe Cuza Vodă. Și uite-l pe Cuza Vodă aicea lângă mine. Ați văzut statuia? În ziua în care în locul statuii voi fi pus eu, ce mi-ar place să fiu statuie și să stau aici 20 de ore din 24, dumneavoastră ( Mihai Chirica n.r.) să-mi dați o rentă lunară și eu să stau și să dau autografe. Acum mă joc, dar trebuie să plec. Nu știu unde dar trebuie să plec”, a declarat Florin Piersic în fața ieșenilor sosiți să vadă filmul „Parașutiștii”.

Actorul a primit și premiul Institutului Cultural Român, oferit de cinci ani invitatului special al Festivalului Serile Filmului Românesc. Piersic a explicat și de ce preferă să nu i se spună „maestre”: „Eu am fost unul dintre cei care au fost invitați de fața maestrului Tudor Arghezi, marele nostru poet, la ei, pentru că a spus . Și m-am dus la Mărțișor. Așa se cheamă vila lui Arghezi din București. Când am ajuns, Arghezi mi-a ieșit în cale. Nu mi-a venit să cred că e așa de mic. Când m-am apropiat i-am spus , . Zic , . Și de atunci am spus că dacă toți sunt maeștri, cum și astăzi e plin de maeștri peste tot, am spus că unui singur om pot să îi spun maestre, maestrului regretat Radu Beligan. Pentru dumneavoastră, și nu numai pentru dumneavoastră, pentru toți, sunt Florin Piersic”.

În finalul discursului său de aproximativ o oră, actorul și-a cerut iertare celor ce l-au ascultat înainte să înceapă proiecția filmului.

„Dacă v-am greșit, îmi pare rău, vă cer iertare, dar mă și bucur că am putut să vorbesc atât de mult în Piața Unirii din Iași. Să vă dea Dumnezeu ce știu eu, și eu nu știu nimic”, a spus Florin Piersic.

Titlul de cetățean de onoare a fost decernat la sugestia Irinei Margareta Nistor, ambasador al Festivalului Serile Filmului Românesc. În discursul de la începutul proiecției, criticul de film a spus că „Florin Piersic a avut un zâmbet special pentru Iași tot timpul”, iar când i-a oferit premiul Institutului Cultural Român, Irina Margareta Nistor i-a spus actorului că el este „filmul vieții noastre”.

Tags:
Inchide