Horațiu Mălăele a primit o stea pe Aleea Celebrităților

Horațiu Mălăele a primit o stea pe Aleea Celebrităților
Actorul Horațiu Mălăele a primit, joi, o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului din Capitală și a ținut să recite un catren compus de el cu ocazia acestui eveniment, la care au participat, printre alții, Meda Victor, Tudor Chirilă și George Mihăiță.

Actorul Horațiu Mălăele a primit, joi, o stea  pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului din Capitală și a ținut să recite un catren compus de el cu ocazia acestui eveniment, la care au participat, printre alții, Meda Victor, Tudor Chirilă și George Mihăiță.

Actorul Horațiu Mălăele a primit, joi, o stea  pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului din Capitală și a ținut să recite un catren compus de el cu ocazia acestui eveniment, la care au participat, printre alții, Meda Victor, Tudor Chirilă și George Mihăiță.

„Unu’ e pus la grătar/ Altu’ stă interimar/ Unu’ e prins cu ocaua/ Numai eu sunt dus cu steaua”, a recitat Horațiu Mălăele, înainte de a dezveli steaua care i-a fost dedicată.

De altfel, George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis din București, unul dintre inițiatorii proiectului Aleea Celebrităților, a subliniat că steaua lui Horațiu Mălăele este cea care închide primul cerc format din aceste simboluri dedicate artiștilor români din teatru și film.

Invitat să îi aducă un omagiu lui Horațiu Mălăele, actorul George Mihăiță a fost scurt și concis: „Pentru mine, Horațiu Mălăele este Pasărea Măiastră a lui Brâncuși”.

La evenimentul de joi au mai vorbit primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, și primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.

„Deși nu sunt primar, mi-am pregătit un discurs”, a glumit Mălăele la începutul intervenției sale. „Numai la noi se putea întâmpla. Stelele sunt pe pământ, România e în aer”, a continuat el, spre amuzamentul asistenței, pe care a salutat-o, la final, cu urarea: „Să fiți sănătoși și veseli”.

Aleea Celebrităților – Walk of Fame este un proiect cultural inițial de Teatrul Metropolis, Primăria Capitalei și Cocor, care găzduiește stelele celor mai cunoscuți artiști români din lumea filmului și a teatrului, în semn de prețuire a valorilor culturale din România. Celebrul Walk of Fame românesc a fost inaugurat în ianuarie 2011. Pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului din Capitală strălucesc deja stelele altor mari personalități – Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea (postum), Ștefan Iordache (postum), Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana-Ionescu, Sebastian Papaiani, Ion Caramitru, Draga Olteanu Matei, Mircea Albulescu, Mariana Mihuț, Marin Moraru, Iurie Darie -, dar și a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București.

Horațiu Mălăele este actor de teatru și film, regizor, caricaturist, pictor și scriitor român. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1975, la clasa profesorului Octavian Cotescu, cu rolul Fadinard din „Pălăria florentină”, de Eugene Labiche. În 1975, și-a început cariera de actor la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, ca apoi să ajungă în București, după anii 1980, la Teatrul Nottara, Teatrul Odeon, Teatrul Național, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Metropolis, excelând în numeroase roluri de dramă și comedie.

Printre numeroasele spectacole regizate cu mare succes la public se numără: „Puricele”,”O sărbătoare princiară”, „Poiana boilor”, „Podu'”, „Lecția”, „Măscăriciul”, „Revizorul”, „Carlo contra Carlo”, „S-a sfârșit cum a-nceput”.

În 1975 a debutat și în film, în „Muntele ascuns”, în regia lui Andrei Cătălin Băleanu, pentru ca apoi să fie distribuit în pelicule de mari regizori români, ca Alexandru Bocăneț, Mircea Daneliuc, Sergiu Nicolaescu etc. În 2000, a jucat în „Amen”, în regia lui Costa-Gavras, pentru ca în 2008 să regizeze primul său film, „Nunta mută”.

De la debut și până în prezent, Horațiu Mălăele a obținut numeroase premii pentru interpretare și pentru regie, dar și premii speciale: trofeul UNITER, în 1992, pentru „Mincinosul”, trofeul pentru regie la Festivalul Comediei Românești, în 1994, premiul UNITER, pentru „Unde-i revolverul”, în 1998 etc.

A debutat ca scriitor cu „Horațiu despre Mălăele”, iar anul acesta a publicat volumul „Rătăcire”.

Actorul-scriitor-caricaturist nu știe dacă el a ales teatrul sau teatrul l-a ales pe el și crede că este bine să fii modest, „dar să ai orgoliul modestiei tale”, după cum declara într-un interviu. Se consideră un om obișnuit, care vrea doar să comunice cu lumea.

Inchide