Imaginile zilei: China a făcut publice primele fotografii PANORAMICE de pe partea NEVĂZUTĂ a Lunii

Redactor:
Ana Obretin
China a publicat prima fotografie la 360 de grade cu fața nevăzută a Lunii. Vezi care sunt marile ambiții spațiale ale Chinei

Misiunea Chang’e-4 a reușit pe 3 ianuarie prima aselenizare lină din istorie pe fața nevăzută a Lunii. Aceasta reprezintă o etapă crucială a programului spațial ambițios al Chinei, informează The Telegraph.

Agenția spațială chineză a publicat imagini panoramice realizate de camera video instalată pe sonda Chang”e 4, care arată o suprafață gri și plină de cratere a Lunii.

Un aparat de fotografiat instalat pe sonda Chang’e-4 a realizat o fotografie publicată vineri de Administrația Spațială Națională din China (CNSA). Într-o imagine se pot vedea o parte a sondei, micul robot, semnele lăsate de roțile acestuia și peisajul selenar gri.

Primele imagini panoramice de pe partea nevăzută a Lunii. Foto: Agenția Națională Spațială a Chinei

„Cercetătorii au finalizat analiza preliminară a topografiei suprafeței Lunii din zona în care a avut loc aselenizarea, pe baza imaginii surprinsă de aparatul de fotografiat”, a indicat CNSA.

Un mic robot teleghidat dotat cu roți, numit Yutu-2 („Iepurele de Jad 2”) a părăsit modulul Chang’e 4 (botezat după numele zeiței Lunii în mitologia chineză) și se deplasează pe suprafața nevăzută a Lunii unde va efectua mai multe teste.

Chang’e-4 va efectua șase experimente concepute de cercetătorii chinezi și patru străine, inclusiv studii privind radiofrecvența joasă, care au ca scop rezolvarea problemelor legate de comunicare cu partea ascunsă a satelitului. De asemenea, sonda va efectua teste privind radiațiile și structura minerală, potrivit agenției de stat Xinhua, care citează conducerea Agenției spațiale din China.

Sonda Chang’e-4, Iepurele de Jad 2 și satelitul Queqiao responsabil de transmiterea informațiilor pe Terra „sunt într-o stare stabilă și toate programele se derulează conform planului”, se precizează în comunicat.

Guvernul de la Beijing investește miliarde de dolari în programul său spațial, având în plan lansarea unei stații spațiale cu echipaj uman până în 2022, dar și trimiterea de astronauți pe Lună.

Este pentru a doua oară când agenția asiatică trimite un rover care să exploreze Luna după micul robot motorizat Yutu (Iepurele de jad) în 2013.

Primele imagini panoramice de pe partea nevăzută a Lunii. Foto: Agenția Națională Spațială a Chinei

Spre deosebire de fața vizibilă a Lunii, care are multe zone netede, partea ascunsă a satelitului natural al Pământului este dominată de formațiuni muntoase și cratere.

Uniunea Sovietică a fost prima țară care a obținut, în 1959, primele imagini cu partea nevăzută a Lunii.

China a pregătit această misiune, una foarte dificilă din punct de vedere tehnologic, timp de mai mulți ani. Una dintre provocările majore a fost sistemul de comunicații, rezolvată de China prin lansarea, în mai 2018, a satelitului Queqiao pe orbita Lunii, acesta acționând ca intermediar între satelit și Terra.

De asemenea, instrumentele cu care este dotată sonda au fost concepute astfel încât să reziste fluctuațiilor de temperatură mari între noaptea lunară – minus 173 de grade Celsius – și zi – 127 de grade Celsius.

Guvernul de la Beijing plănuiește să lanseze o altă sondă lunară, Chang’e-5, spre sfârșitul acestui an, pentru a colecta mostre și a le trimite pe Terra.

Totodată, între marile ambiții spațiale ale Chinei se numără un lansator reutilizabil, până în 2021, o bază lunară și un rover marțian.

Foto: Hepta/ Agenția Națională Spațială a Chinei

Inchide