SUFERINȚĂ. Înainte să moară, o adolescentă de la Auschwitz a fost fotografiată de un soldat german. 75 de ani mai târziu, un artist digital a colorat imaginile și a scos la iveală detalii incredibile

Publicat: 23/04/2020, 23:14
Actualizat: 23/04/2020, 23:15

„Mi-a fost greu să o privesc în ochi, ținând cont de ce s-a întâmplat cu ea”, a declarat Amaral pentru Bored Panda. „Am vrut să-i dau Czeslawei ocazia să-și spună povestea dincolo de moarte, aceeași ca a multor victime”.

„Este mai ușor să te empatizezi cu acești oameni, când îi vezi în culori. Înțelegem prin ce au trecut milioane de suflete, când vedem rănile de pe fața ei, tăietura de la buză, sângele uscat. Holocaustul nu a început cu execuțiile în masă. Holocaustul a început cu retorica urii”, a mai spus artista.

Fotografiile au fost realizate de Wilhelm Basse, cunoscut drept „celebrul fotograf al lagărului de concentrare de la Auschwitz”.

„Îmi amintesc fotografia cu acea prizonieră”, a povestit fotograful într-un interviu. „Era atât de tânără, era un copil. Când a ajuns în lagăr, nu înțelegea nimic din ce i se spunea. O femeie Kapo (supraveghetor din rândul prizonierilor) a bătut-o cu un băț peste față. A plâns, dar nu a putut face nimic. Înainte de a face fotografia, această fată și-a uscat lacrimile și sângele de la buza crăpată. Drept să vă spun, am simțit că am fost chiar eu lovit, dar nu am putut interveni, aș fi fost ucis pe loc”.

Czeslawa Kwoka a fost unul dintre cei aproximativ 230.000 de copii mai tineri de 18 ani, care s-au numărat printre cei 1,3 milioane oameni deportați la Auschwitz-Birkenau între 1940 și 1945. Fata a fost transportată din Zamosc, Polonia, spre Auschwitz, în data de 13 decembrie 1942. În data de 12 martie 1943, Czeslawa Kwoka a murit la vârsta de 14 ani, circumstanțele decesului ei fiind necunoscute.

Foto: Marina Amaral

Foto: Marina Amaral

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult