Încălzirea globală a favorizat expansiunea Imperiului lui Ginghis Han

Încălzirea globală a favorizat expansiunea Imperiului lui Ginghis Han
Publicat: 11/03/2014, 18:38

Cercetătorii au putut să alcătuiască modelul de evoluție a climei din această regiune a lumii, pe baza analizei inelelor de creștere ale copacilor vechi, iar acest model a explicat, parțial, felul în care Ginghis Han a putut să cucerească o mare parte a lumii, în fruntea unor mici hoarde de călăreți nomazi, potrivit AFP.

Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Acele inele de creștere ale copacilor arată faptul că la începutul imperiului mongol, climatul Asiei Centrale, în mod normal rece și arid, a devenit mai blând și mai umed. Într-un an cald și umed, arborii cresc mai mult, fapt care se traduce printr-un inel de creștere mai mare.

Producția de iarbă din stepe a crescut probabil foarte mult, permițând hrănirea vastelor herghelii de cai de război și a altor cirezi de vite care au furnizat mijloacele necesare pentru cucerirea de teritorii și înființarea imperiului.

„Tranziția de la o secetă extremă la o umiditate abundentă chiar la începutul imperiului mongol sugerează faptul că acest factor, clima, a jucat un anumit rol”, a explicat Amy Hessl, cercetătoare la Universitatea West Virginia, coautoare a studiului.

„Climatul nu a fost singurul factor, dar el a creat condițiile ideale pentru ca un lider carismatic să iasă din haos, să alcătuiască o armată și să concentreze puterea în mâinile sale”, a declarat ea. „Este pentru prima dată când a fost stabilită o legătură între schimbarea climei și avântul Imperiului mongol”, a adăugat cercetătoarea americană.

Cel mai adesea, încălzirea globală a fost asociată cu sfârșitul unor civilizații, precum civilizația maya și Imperiul Roman.

„O umiditate neobișnuită în zonele aride creează o productivitate mai mare a plantelor, fapt care se traduce printr-o creștere a numărului de cai”. Potrivit aceleiași cercetătoare, „Ginghis Han a fost capabil să plutească pur și simplu pe acest val de abundență”.

„În trecut, înainte de energiile fosile, iarba și ingeniozitatea erau carburanții mongolilor și ai civilizațiilor învecinate”, a spus Neil Pederson, profesor la Universitatea Columbia din New York, principalul autor al studiului.

„Chiar și în zilele noastre, un număr mare de mongoli continuă să trăiască la fel ca strămoșii lor, însă, în viitor, ei ar putea să se confrunte cu condiții climatice extreme”, a explicat Neil Pederson.

Analiza inelelor de creștere a arborilor, analizate pe o perioadă de 1.112 ani, de la anul 900 până în 2011, oferă perspective îngrijorătoare pentru această regiune, potrivit aceluiași cercetător american.

De la mijlocul secolului al XX-lea, această regiune se încălzește repede, iar inelele arborilor dezvăluie faptul că secetele recente au fost cele mai extreme din istorie.

Într-o regiune geografică suferind deja din cauza rarității apei, aceste secete au cauzat deja la noi valuri migratorii în rândul crescătorilor de vite nomazi din Mongolia către orașe și generează riscuri sporite de tulburări sociale, spune Neil Pederson.

Ginghis Han a fost unul dintre cei mai mari cuceritori din toate timpurile, punând temeliile Imperiului Mongol, care se întindea de la Marea Chinei până la Marea Caspică, iar personalitatea lui a fost adeseori asemănată cu cea a lui Alexandru cel Mare.

În anul 1206, la vârsta de 42 de ani, după o campanie militară împotriva unor triburi din estul Mongoliei, șeful militar Temüügin devine „mare conducător” (sau „hagan”, „hanul hanilor, n.r.) sub numele Ginghis, al unei populații vorbitoare de dialecte mongole și turcești. Ginghis a unit triburile mongole și a reușit să ocupe cu oștile sale teritorii vaste, de la Marea Chinei în est până la Marea Caspică în vest. Pentru administrarea acestui imperiu uriaș, Ginghis Han e emis decretele necesare sub forma unor texte de lege. După moartea sa, în 1227, imperiul a fost împărțit între fiii lui și extins în continuare, timp de încă două generații, după care marea formațiune statală mongolă s-a dezmembrat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală