Înghețata care nu se topește, creată de cercetătorii scoțieni. Care este ingredientul „secret”

Înghețata care nu se topește, creată de cercetătorii scoțieni. Care este ingredientul secret
Publicat: 31/08/2015, 18:11

Zilele tricourilor pătate cu ciocolată și ale cornetelor de înghețată pe care se preling picături lipicioase ar putea să devină în curând o simplă amintire, spun autorii acestui studiu. Cercetătorii scoțieni au descoperit o modalitate de fabricare a unui sortiment de înghețată cu o textură mai fermă, ce permite acestui tip de desert să rămână în stare solidă pentru o perioadă mai mare de timp, grație unei proteine care ajută ingredientele să rămână „lipite” unele de celelalte.

Proteinele, care „leagă” împreună aerul, grăsimile și apa din înghețată, este conținută într-un aliment japonez tradițional, servit la micul dejun, denumit „natto”.

Cercetătorii de la Universitatea Edinburgh și de la Universitatea Dundee au descoperit că, prin adăugarea acestei proteine în înghețată, deliciosul desert rămâne intact pentru o perioadă mai îndelungată.

De asemenea, proteina respectivă împiedică înghețata să cristalizeze atunci când este pusă la congelator, generând, în schimb, o cremă cu o consistență omogenă și onctuoasă.

Noua descoperire va permite producătorilor de înghețată să folosească în procesul de fabricație mai puține grăsimi saturate, iar noile sortimente de înghețată vor conține astfel mai puține calorii. Noile sortimente de înghețată ar putea fi lansate pe piață într-un interval de până la cinci ani.

Natto, preparat din boabe de soia fermentate, este un aliment servit adeseori la micul dejun alături de orez fiert. Natto are un conținut ridicat de proteine și are o textură lipicioasă și fibroasă și un miros asemănător brânzeturilor.

Proteina din boabele de soia ajută moleculele de lipide să se lipească de bulele de aer.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Mașinile care nu mai trec ITP-ul. Vor pica inspecția tehnică periodică
Drumul cu peisaje de vis din România, modernizat. Priveliștile care-ți taie respirația, dar cu taxă
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Marsilia se pregătește să primească flacăra olimpică