Florin Badescu
26.11.2015
Magazin

Institutul Smithsonian: Statuia Libertății a reprezentat inițial o femeie musulmană

Institutul Smithsonian: Statuia Libertății a reprezentat inițial o femeie musulmană
Statuia Libertății din New York a fost creată inițial pentru a reprezenta o femeie musulmană, se afirmă pe blogul revistei oficiale editate de Institutul Smithsonian din Statele Unite ale Americii, informează msn.com.

Potrivit unui articol apărut pe blogul Smart News, publicație finanțată de Guvernul american, unul dintre creatorii Statuii Libertății și-a găsit sursa de inspirație în monumentele din Egipt și dorea, inițial, să sculpteze o femeie musulmană din popor, purtând voalul tradițional islamic, lângă Canalul de Suez.

Articolul îl citează pe istoricul Barry Moreno, autorul mai multor cărți despre celebra statuie, ale cărei „origini islamice” au fost raportate și săptămâna trecută pe site-ul The Daily Beast.

„Având forma unei femei musulmane din popor, voalată, statuia avea inițial o înălțime de 26,2 metri, iar piedestalul avea la rândul său 14,6 metri”, a explicat istoricul Barry Moreno în cartea sa intitulată „The Statue of Liberty”.

Designul inițial a fost refăcut, iar statuia a devenit în cele din urmă colosul de inspirație romanică de astăzi, care reprezintă un simbol al libertății, amplasat în portul orașului New York.

Statuia Libertății a fost un cadou făcut de Franța Statelor Unite în 1886, în semn de recunoaștere a prieteniei dintre cele două țări.

Inchide