Ion Besoiu: „În tinerețea noastră, cuceream fetele cu poezia, nu cu euro și Mercedes”

Ion Besoiu: În tinerețea noastră, cuceream fetele cu poezia, nu cu euro și Mercedes
Publicat: 04/08/2013, 10:05
Actualizat: 30/07/2014, 15:17

Renumitul actor de teatru și film, Ion Besoiu, a mărturisit, vineri seara, cu prilejul primirii titlului de „Cetățean de onoare al județului”, acordat în premieră la Sibiu, că în tinerețe cucerea fetele cu poezia, rămânând și acum un mare iubitor al poeziei, scrie Agerpres.

„Știu foarte multe poezii, pentru că orașul te predispune la aceasta. În tinerețea noastră, știam poezii pe care le spuneam fetelor. Cuceream fetele cu poezie, nu cu euro și cu Mercedes”, a spus Ion Besoiu, invitat să recite o poezie pe scena din Piața Mare a Sibiului, în timpul Festivalului Internațional „Cântecele Munților”.

Vizibil emoționat, Ion Besoiu și-a amintit că în urmă cu jumătate de secol, în același loc, a jucat în spectacolul „Cuza Vodă”, pus în scenă de Radu Stanca.

„Vă mulțumesc mult. Îmi aduc aminte că, acum mai bine de o jumătate de secol, aici, în 1959, în această piață, am jucat spectacolul „Cuza Vodă.” Erau o sută de ani de la Unirea Principatelor și era foarte multă lume în piață și jucam într-un spectacol pus în scenă de Radu Stanca”, a declarat Ion Besoiu.

Acesta, împreună cu solista de muzică populară, Lucreția Ciobanu, au fost declarați vineri, primii cetățeni de onoare ai județului Sibiu, de Consiliul Județean, la inițiativa coregrafei Silvia Macrea, directoarea unuia din cele mai mari festivaluri internaționale de folclor din România, „Cântecele Munților”.

„Mă îneacă emoția în această formidabilă piață a orașului meu de baștină. Sunt mai mult decât onorat. În această piață în care și-au purtat pașii atâtea personalități din istoria culturii noastre românești, culturii naționale, multinaționale din acest oraș. Și vă sunt recunoscător pentru aprecierea dumneavoastră. Mă bucur mult că sunt alături de această doamnă la care-i ziceți „Doamna munților”, dar merită să-i zicem „Doamna doinei românești”, e poate cea mai mare doinitoare”, a arătat Ion Besoiu.
La rândul său, Lucreția Ciobanu a spus că „niciodată nu s-au cântat ciobanii, mai mult ca acum(…)”. ”M-am născut în inima țării, noi avem cel mai tare folclor din țara românească. De ce? Aceste cântece splendide s-au născut în codru, în vârful muntelui, la caval și la fluier (…) cred că cele o sută de șlagăre pe care le am datorită dumneavoastră se cântă de toți soliștii noștri”, a spus Lucreția Ciobanu.

Astfel, Lucreția Ciobanu, la aproape 89 de ani și actorul Ion Besoiu – 82 de ani au devenit primii cetățeni de onoare ai județului Sibiu, distincție care va mai fi acordată și altor personalități.

Actorul Ion Besoiu s-a născut la 11 martie 1931, la Sibiu. Acesta a absolvit Academia de Teatru și Muzică din orașul natal. După debutul pe scena Teatrului de Stat din Sibiu, Ion Besoiu ajunge în București, unde devine membru al echipei de actori a Teatrului ‘Lucia Sturdza Bulandra’ pe scena căruia joacă din 1967. Ulterior, a fost timp de 12 ani, director al acestui teatru.

În cariera sa teatrală a interpretat numeroase roluri alături de mari actori ai scenei românești. Printre numeroasele piese în care a fost distribuit, se numără: ‘Livada de vișini’ de A. P. Cehov (1967), ‘Puricele’ de Georges Feydeau (1969), ‘Acești nebuni fățarnici’ de Teodor Mazilu (1970), ‘Pescărușul’ de A. P. Cehov (1977), ‘Rezervația de pelicani’ de D.R. Popescu (1983), ‘Unchiul Vanea’ de A. P. Cehov (1985), ‘Hamlet’ de William Shakespeare (1985), ‘Visul unei nopți de vară’ de William Shakespeare (1991), ‘Trei surori’ de A. P. Cehov (1995), ‘Șase personaje în căutarea unui autor’ de Luigi Pirandello (1995), ‘Caligula’ de Albert Camus (1996), ‘Mutter Courage’ de Bertolt Brecht (1999), ‘Există nervi’ de Marin Sorescu (2001), ‘Oblomov’ după I. A. Goncearov (2003).

De asemenea, are o bogată filmografie, peste 80 de filme, dintre care amintim: ‘Ultimul cartuș’, Actorul și sălbaticii’, Nemuritorii’, ‘Un comisar acuză’, ‘Toate pânzele sus’, ‘Revanșa’, ‘Drumul oaselor’, ‘Ultima noapte de dragoste’, ‘Capcana mercenarilor’, ‘Furtuna’, ‘Cartierul Veseliei’, ‘Castelul condamnaților’, ‘Mihai Viteazul’, ‘Ion, blestemul pamântului, blestemul iubirii’, ‘Horea’, ‘Colierul de turcoaze’, ‘Mircea’, ‘Kilometrul 36’, ‘Polul Sud’, ‘Această lehamite’, ‘Tancul’, ‘Lombarzilor 8’ (serial TV). În 2008, a făcut parte și din distribuția filmului ‘Cenușă și sânge’, coproducție Franța-România-Portugalia, în regia lui Fanny Ardant. În 2009, Ion Besoiu a filmat pentru două episoade din telenovela ‘Regina’, difuzată de postul Acasă TV. A lucrat cu regizori ca Sergiu Nicolaescu, Geo Saizescu, Andrei Blaier, Alexandru Tatos, Mircea Drăgan, Mircea Mureșan ș.a.

Este președintele executiv al ‘Fundației Sibiul Vechi. Sibiu – Hermannstadt’, asociație care îi ajută pe tinerii talentați și care oferă premii etnografilor.

În 2001 a fost declarat cetățean de Onoare al Municipiului Sibiu. A fost distins cu premiul de excelență al Cinematografiei Române (2002). În anul 2008, la cea de-a XVI-a ediție a Galei Premiilor UNITER, i-a fost acordat premiul pentru întreaga activitate. Ion Besoiu a fost premiat la Gala Umanității 2009, devenind ambasador al umanității. De Ziua Mondială a Teatrului, la 27 martie 2011, s-a aflat printre cei șapte actori aniversați sub egida ‘Seniori ai teatrului și filmului românesc’, alături de Florin Piersic, George Motoi, Violeta Andrei, Eugenia Maci, Tora Vasilescu și Radu Gheorghe, primind diploma ‘In honoris’ din partea Primăriei Generale a Capitalei și a Teatrului Metropolis.

În cadrul celei de-a cincea ediții a Galei Premiilor Gopo, desfășurată la 28 martie 2011, Ion Besoiu a fost recompensat cu premiul pentru întreaga carieră.

Interpreta de muzică populară, Lucreția Ciobanu, s-a născut la Arcaș, în 27 octombrie 1924, în comuna Topârcea, județul Sibiu. Aceasta a debutat în 1953, la Festivalul Mondial al Tineretului și Studenților. A colaborat de-a lungul carierei cu orchestra ‘Cindrelul ‘, cu care a avut peste 800 de spectacole, cu Ansamblul ‘Ciocârlia’ al Ministerului de Interne, cu Ansamblul ‘Rapsodia’, cu Ansamblul ‘Perinița’, cu Ansamblul ‘Doina’ al Armatei, cu Orchestra ‘Barbu Lăutaru’, cu Filarmonica din Arad, Filarmonica din Cluj cu Ansamblul ‘Maramureșul’ din Baia Mare, cu Ansamblul ‘Maria Tănase’ din Craiova, cu Ansamblul ‘Rapsodia româna’ al Uniunii Sindicatelor din România, cu Ansamblul ‘Doina Banatului’ din Caransebeș (10 ani). Cu Ansamblul Folcloric Profesionist ‘Junii Sibiului’, Lucreția Ciobanu a efectuat turnee în țară si străinătate, (America în 1985).

Lucreția Ciobanu a cules peste 300 de piese din care 150 sunt înregistrate cu orchestra Radio-televiziunii Române – dirijată de George Vancu.

Interpreta de muzică populară din Sibiu a primit o diplomă de excelență conferită de Ministerul Culturii, titlul de Cetățean de onoare al orașului Ocna Sibiului – în 2003, o diplomă de excelență conferită de Sindicatul Interpreților și Compozitorilor din România și a fost primită în Academia Artelor Tradiționale din România.

De asemenea, președintele Ion Iliescu i-a conferit două distincții, una în 29 noiembrie 2002 ‘pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală’, cealaltă în 7 februarie 2004, și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer – „Arta Spectacolului”, ‘în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului’.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control