• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Ipoteza asasinării lui Pablo Neruda. Trupul laureatului Nobel va fi exhumat

Ipoteza asasinării lui Pablo Neruda. Trupul laureatului Nobel va fi exhumat
Partidul Comunist din Chile a obținut în instanță verdictul favorabil pentru ca trupul scriitorului Pablo Neruda, laureat Nobel pentru literatură în 1971, să fie din nou exhumat, relatează Efe.

Partidul Comunist din Chile a obținut în instanță verdictul favorabil pentru ca trupul scriitorului Pablo Neruda, laureat Nobel pentru literatură în 1971, să fie din nou exhumat, relatează agenția Efe. De data aceasta pentru a se verifica dacă moartea lui Neruda, în 1973, la scurt timp după instalarea generalului Augusto Pinochet la putere, prin lovitură de stat, nu a fost provocată de o substanță letală cu care ar fi fost otrăvit.

Ipoteza, care răstoarnă versiunea oficială a morții lui Neruda ca o consecință a cancerului de prostată, a fost lansată prima dată, în mai 2011, de fostul său șofer, Manuel Araya. Acesta a susținut că Pablo Neruda ar fi primit o injecție letală cu otravă în spitalul în care se afla internat în urma crizei de prostată. Ipoteza asasinării lui Neruda de către susținătorii regimului Pinochet a fost preluată de Partidul Comunist din conducerea căruia a făcut parte și reclamată în instanță.

Fundația Pablo Neruda, care până acum s-a ținut departe de anchetă, a anunțat printr-un comunicat că are încredere deplină că „examenul postmortem se va face cu cel mai mare respect și grijă” pentru a risipi „îndoielile care ar putea exista în legătură cu motivele morții poetului”.

Din 1992, când a fost exhumat prima oară, trupul lui Neruda se află, alături de cel al soției sale, Matilde Urrutia, în casa-muzeu din Isla Negra, pe litoralul Chile, aproape de Valparaiso, așa cum scriitorul își dorise.

O a doua casă a lui Neruda, cea din Santiago de Chile, a fost vizitată zilele trecute și de președintele Traian Băsescu, în timpul vizitei din America Latină. La plecare, Băsescu a făcut din Neruda una dintre pasiunile sale literare nedeclarate până acum. „A scris Pablo Neruda despre femei cât n-a scris nimeni niciodată”, i-a rezumat Traian Băsescu opera.

Poate cel mai popular poet sud-american, fascinat de socialism și chiar candidat la prezidențiele în numele comuniștilor, candidatură cedată în final în favoarea prietenului Salvador Allende, Neruda are 25 de volume sub semnătură, unele traduse și în românește chiar înainte de ’89.

Inchide