Istoria Valentine’s Day. Cine a fost Sfântul Valentin și când s-a sărbătorit prima oară Ziua îndrăgostiților

Istoria Valentine's Day. Cine a fost Sfântul Valentin și când s-a sărbătorit prima oară Ziua îndrăgostiților
Istoria Valentine's Day. Cine a fost Sfântul Valentin și când s-a sărbătorit prima oară Ziua îndrăgostiților Sursă foto: pixabay.com
Publicat: 14/02/2021, 08:55

Valentine’s Day, sărbătoarea occidentală a iubirii împrumutată și de români, este ziua în care îndrăgostiții își fac cadouri și petrec clipe împreună. Cu toate acestea, povestea zilei datează din vremuri îndepărtate și are o istorie fascinantă.

Lupercalia, sărbătoare celebrată în Roma antică între 13 și 15 februarie, reprezintă „strămoșul” Zilei Îndrăgostiților de astăzi. Această sărbătoare ajuta la purificare și fertilitate și implica ritualuri păgâne, inclusiv sacrificarea unei capre și biciuirea femeilor care își doreau să aibă un copil. Interzisă de papa Gelasius I în 494, această sărbătoare a fost înlocuită de Valentine’s Day.

Istoria zilei Valentine’s Day

În mitologia romană, Cupidon, fiul lui Venus, este zeul dragostei, iar imaginea sa este asociată cu Ziua Îndrăgostiților. La naștere, Jupiter a vrut să scape de Cupidon, dar mama sa, Venus, l-a ascuns în pădure, unde acesta a învățat să folosească arcul pe animale, înainte de a-l folosi pentru a lega destinul oamenilor.

La origine, sărbătoarea care celebrează iubirea cuplurilor a fost de fapt cea a celibatarilor. Această zi reprezenta o ocazie pentru fetele tinere de a se ascunde pe aleile întunecate ale satului lor, în speranța de a fi găsite de bărbații singuri. Pasul următor era să se căsătorească.

Primele momente când ziua de 14 februarie a devenit una care celebrează dragostea se înregistrează în secolul al XIV-lea, când au apărut primele scrieri de dragoste. Convinși că 14 februarie este ziua în care păsările se adună, englezii încep să trimită bilețele de dragoste pe care le numesc „My Valentine”. Geoffrey Chaucer menționează această sărbătoare populară în scrierile sale din 1382.

În Evul Mediu, de Ziua Îndrăgostiților, atât băieții, cât și fetele trăgeau la sorți un nume dintr-un bol pe care trebuia să îl poarte pe mânecă toată săptămâna următoare, potrivit Mediafax.

Prima cutie de bomboane

Prima cutie de bomboane de ciocolată decorată pentru Ziua Îndrăgostiților a apărut la sfârșitul anilor 1800, iar cel care a venit cu această idee a fost Richard Cadbury, fiul lui John Cadbury, celebrul producător de ciocolată.

O altă curiozitate despre această zi este din epoca medievală, când femeile consumau alimente considerate „bizare” de Ziua Îndrăgostiților, pentru că, potrivit superstițiilor, le-ar fi ajutat să-și viseze viitorul soț.

De asemenea, în fiecare an, de 14 februarie, în casa Julietei, care se află în Verona, Italia, sunt trimise peste 1.000 de scrisori adresate Julietei Capulet, celebra eroină din opera shakespeariană.

De-a lungul timpului, de Ziua Îndrăgostiților, au fost dăruite o mulțime de cadouri impresionante. De exemplu, în 1557, Diane de Poitiers a primit din partea lui Henric al II-lea proprietatea regală din Chenonceau. De asemenea, în 1631, împăratul Shâh Jahân a construit Taj Mahal pentru soția sa, Mumtaz Mahal, care a murit după ce a dat naștere celui de-al 14-lea copil.

Totodată, Ziua Îndrăgostiților este momentul pe care peste 220.000 de persoane îl aleg în fiecare an pentru a cere în căsătorie persoana iubită.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase