Ivan Patzaichin se alătură Festivalului de Film „Pelicam”, de la Tulcea. „Natura are simțul măsurii într-o proporție mai mare decât îl au oamenii”

Ivan Patzaichin se alătură Festivalului de Film Pelicam, de la Tulcea. Natura are simțul măsurii într-o proporție mai mare decât îl au oamenii
Publicat: 29/05/2014, 13:36
Actualizat: 29/05/2014, 13:44

Pe ­Ivan Patzaichin românii îl cunosc în mod special grație performanțelor sale sportive. Multiplul campion olimpic și mondial la canoe și fost antrenor al lotului olimpic al României la kaiac-canoe se va afla însă, în iunie, într-o postură inedită: aceea de jurat în cadrul Festivalului Internațional de Film despre Oameni și Mediu – „Pelicam”, ce va avea loc la Tulcea în perioada 13-15 iunie.

Alături de regizorul Cristi Puiu, Ivan Patzaichin va desemna producția câștigătoare în secțiunea de lungmetraje.

„Nu sunt un specialist în arta filmului, dar cred că bunul-simț este un criteriu bun de evaluare a lucrurilor în general. Ceea ce am învățat eu de la natură, ca om născut în Deltă, este că natura are simțul măsurii, într-o proporție mai mare decât îl au oamenii”, a explicat Ivan Patzaichin pentru gândul. „Așa că mă voi ghida după acest simț al măsurii. Nu contează doar tema. Am văzut filme despre ecologie care sunt prea agresive, filme care impun soluții fără să țină cont de ce e firesc, cu măsură. Cred că un film bine făcut trebuie să-și trasmită mesajul în mod firesc și așa voi aprecia și eu filmele, ca membru al juriului”, a adăugat el.

Promotor al protejării și cunoașterii naturii, în special a Deltei Dunării, Ivan Patzaichin nu a stat prea mult pe gânduri înainte de accepta propunerea venită din partea organizatorilor Festivalului Pelicam.

„În primul rând m-a convins tema. Știu că filmele au un mare impact asupra publicului, reușesc să transmită mai repede și mai bine mesajele pe care le au instituțiile și organizațiile care se interesează de relația cu natura”, a explicat el.

„Ecologia nu trebuie pur și simplu impusă

Cunoaște asta prin prisma experienței proprii, câștigate după înființarea Asociației „Ivan Patzaichin – Mila 23″: „Am ales de multe ori să lucrăm cu artiști și am folosit chiar filmul ca instrument de a transmite grija și interesul nostru pentru Delta Dunării. De fiecare dată când am folosit instrumente artistice, mesajul nostru a fost bine receptat pentru că a stârnit emoții în oameni. Eu cred că ecologia nu trebuie pur și simplu impusă. Este preferabil ca oamenii să simtă cât de important este să păstrezi legătura cu locurile de baștină și cu natura”.

La fel de puternică în luarea deciziei de a participa la Festivalul de Film de la Tulcea a fost și dragostea pentru „orașul de la gurile Deltei”, pe care îl consideră „poarta înspre cea mai importantă destinație de ecoturism din România”.

„Cu siguranță legătura mea cu Delta mă motivează să sprijin toate acțiunile de bun-simț, cele care promovează grija față de natură”, a declarat Ivan Patzaichin pentru gândul. „Festivalul Pelicam este genul de eveniment care poate schimba percepția oamenilor, le poate arăta exemple de cum alți oameni, în alte locuri, se străduiesc să aibă grijă de moștenirea lor. Cred că în Delta Dunării avem mult de lucru, iar exemplele altora ne pot ajuta să găsim soluțiile potrivite”, a adăugat el, apreciind că important în urma acestui festival este ca oamenii să fie informați și, totodată, să simtă imboldul necesar pentru a acționa.

„Cred că orice te pune pe gânduri e mai bun decât o soluție de-a gata. Din experiență știu că oamenii sunt mai implicați dacă au libertatea să descopere singuri, să învețe din propria experiență. Și ca antrenor, de exemplu, am înțeles că nu e bine să spui cuiva ce să facă. Cu atât mai mult în zona aceasta de responsabilitate față de mediu, riscul de a cădea în propagandă este destul de mare. Sper ca filmele să dea publicului niște perspective, să ne dea ocazia să ne punem niște probleme despre protejarea zonelor naturale din România și, de ce nu, să ne facă să devenim conștienți și mândri de zonele noastre naturale”, a completat el.

„Visul meu este ca Delta Dunării să devină regina ecoturismului în Europa”

Pentru toate acestea, Ivan Patzaichin luptă el însuși atât prin prisma proiectelor Asociației pe care a fondat-o, cât și prin organizarea festivalului Internațional al Bărcilor cu Vâsle Rowmania, care se desfăoară în orașul Tulcea.

„Mi se mai pare că încă nu știm cât de competitivi ne pot face resusele naturale și de cât de mult poate să însemne natura pentru identitatea nostră în Europa. Putem deveni prima ecodestinație pentru turism în Europa, dar trebuie să ne concentrăm eforturile. Este o situație ciudată, suntem bogați natural, dar nu știm acest lucru”, a explicat el.

„Numai dacă vă uitați la Delta Dunării vă puteți da seama cum stau lucrurile. Străinii, nemții de exemplu, apreciază mai mult decât noi turismul cu barca cu vâsle în zonă pentru că au îneles că acesta este modul în care merită vizitat acest loc. (…)Visul meu este ca Delta Dunării să devină regina ecoturismului în Europa”, a adăugat Ivan Patzaichin în cele din urmă.

Festivalul Internațional de Film Documentar despre Oameni și Mediu – „Pelicam” va avea loc la Tulcea, în perioada 13-15 iunie. Evenimentul va prezenta publicului producții distinse cu premii importante, ce vorbesc despre legăturile strânse dintre oameni și mediul înconjurător, dar și o serie de ateliere și evenimente conexe.

Accesul publicului la proiecțiile și evenimentele din cadrul Pelicam este liber. Mai multe detalii despre ediția din acest an sunt disponibile aici.

Festivalul Internațional de Film Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Administrației Fondului Cultural Național, Consiliului Județean Tulcea și Institutului Cultural Român. Parteneri instituționali sunt Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Ambasada SUA, Ambasada Elveției, Goethe Institut, Institutul Francez din București și Institutul Italian de Cultură.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”