Japonia va deversa apa radioactivă rezultată în urma dezastrului nuclear de la Fukushima în Oceanul Pacific

Japonia va deversa apa radioactivă rezultată în urma dezastrului nuclear de la Fukushima în Oceanul Pacific
Publicat: 10/09/2019, 15:33

Apa radioactivă provenită de la centrala nucleară distrusă de la Fukushima va fi deversată în Oceanul Pacific, a anunțat ministrul japonez al Mediului, potrivit independent.co.uk.

Tokyo Electric (Tepco) nu mai are suficient loc pentru a depozita un milion de tone de apă contaminată, cantitate colectată de la centrala nucleară, care a fost grav afectată de cutremurul și tsunamiul din 2011.

Tepco va rămâne fără spațiu în 2022. Yoshiaki Harada, ministrul japonez al Mediului, a oferit un scurt briefing la Tokyo: „Singura opțiune este secarea în mare și diluarea reziduurilor. Vom discuta cu guvernul, dar vreau să ofer și părerea mea modestă”.

Harada nu a specificat câtă apă contaminată va deversa în ocean. Orice măsură din partea guvernului în privința apei contaminate va înfuria vecinii precum Coreea de Sud.

Luna trecută, sud-coreenii au chemat la raport un oficial japonez, pentru a le explica modul în care va fi deversată apa contaminată de la Fukushima.

Relațiile între națiunile est-asiatice sunt deja „reci”, după o dispută legată de compensațiile pentru coreenii siliți să muncească în fabricile japoneze, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase