Karpatia Horse Trials, prima competiție ecvestră din România care se desfășoară pe un domeniu nobiliar

Karpatia Horse Trials, prima competiție ecvestră din România care se desfășoară pe un domeniu nobiliar
Publicat: 07/10/2014, 17:01
Actualizat: 21/03/2019, 06:46

Timp de trei zile, Domeniul Cantacuzino va deveni un spațiu destinat atât pasionaților de călărie, cât și iubitorilor istoriei nobiliare din România. Asta pentru că, pe lângă competiția ecvestră propriu-zisă, evenimentul „Karpatia Horse Trials” va include pe agenda sa și o paradă de ogari, expoziții de fotografie, pictură și obiecte realizate manual. De asemenea, publicul va avea ocazia să cunoască întreg domeniul, a cărui suprafață măsoară 130 de hectare, prin plimbări cu trăsura.

Competiția ecvestră internațională va fi împărțită pe trei categorii de participanți și compus din probele de dresaj, obstacole și cross-country. În plus, programul celor trei zile va mai cuprinde un concurs demonstrativ de atelaje cu doi și patru cai, demonstrații ecvestre și o demonstrație de leadership asistat de cai.

Accesul la eveniment se va face pe baza unui bilet în valoare de 10 lei/zi, ce poate fi achiziționat la intrare. Încasările obținute vor ajunge în fondul destinat restaurării întregului Domeniu Cantacuzino.

Domeniul Cantacuzino din Florești are în palatul Micul Trianon, considerat o bijuterie arhitecturală la începutul secolului al XX-lea. Clădirea concepută arhitectul I.D. Berindei se află în prezent în posesia Fundației Cantacuzino Florești, care dorește să-i redea strălucirea de altădata și să-l transforme într-un spațiu care să găzduiască evenimente speciale.

Istoria palatului Micul Trianon începe în anul 1911, când prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino (1832-1913), unul dintre cei mai bogați oameni ai epocii sale, cunoscut și sub numele de Nababul, descendent al lui Constantin Brancoveanu și de doua ori prim-ministru al României, începe construcția acestuia pe locul vechiului conac.

Aspirând să-i confere un aspect la fel de spectaculos precum cel al palatului Trianon de la Versailles, palatul a fost construit pe trei niveluri inegale (demisol, parter și etaj), fațada conținând zece coloane neoclasice. Domeniul cuprindea grădini de agrement și terenuri de vânatoare și echitație, iar în partea de sud un parc cu arbuști rari, care a fost completat de către arhitectul Emile Pinard cu o grădină à la française. Criza economica și izbucnirea Primului Război Mondial, precum și moartea Nababului în 1913 au impiedicat finalizarea proiectului. Nici după al Doilea Război Mondial lucrările de restaurare și utilizarea palatului nu au fost posibile, pentru că Micul Trianon a împartășit soarta a aproape tuturor reședintelor de țară din România, fiind preluat de către stat. A fost recuperat ulterior de Maria Ioana Cantacuzino.

Martor la cele mai negre momente ale istoriei României, Domeniul Cantacuzino din Florești are acum șansa să-și recâștige locul și imaginea binemeritate, datorita Fundației Cantacuzino Florești, al cărei scop este restaurarea întregului domeniu, inclusiv a Micului Trianon, și promovarea lui la nivel național și internațional și introducerea lui în circuitul public.

Competițiile din cadrul primei ediții „Karpatia Horse Trials” sunt organizate în colaborare cu Asociația Sportivă Hipohouse, cu implicarea și participarea directă a Federației Ecvestre Române (FER) și a Federației Ecvestre Internaționale (FEI).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Tichete cadou de 8 martie 2024. Se dau 300 de lei de Ziua Femeii!
FOTO. Cum arată tânăra acuzată că s-a culcat cu jumătate din vestiarul echipei de fotbal...
Momente sfâșietoare la procesul elevului criminal din Craiova. Tatăl victimei a lovit cu pumnii duba...
Boala care o chinuia pe Mioara Roman. Doctorii au diagnosticat-o greșit
Oraşul din România cu şomaj zero. Se caută "urgent" cel puţin 1.000 de muncitori
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Noua Dacia Duster 2024 „INVADEAZĂ” România! Mai multe exemplare, văzute în trafic cu numere de...
Filmul tragediei din Centrul Vechi! De ce a fost bătută fără mila tânăra de 25...
Rusia amenință că va ataca NATO, dacă Franța va trimite trupe în Ucraina: „Putem vorbi...
Cum a transformat un guvernator un oraş "interzis" într-un paradis turistic în doar 26 de...
Continuă calvarul pentru fosta asistentă a lui Capatos! Au intrat peste ea în casă 😲
MOMENTUL în care ROMÂNIA și-a pierdut CEL MAI PREȚIOS teritoriu
Putin CUTREMURĂ toată omenirea! Anunţul ISTORIC făcut chiar azi, 29 februarie
Noutățile Netflix martie 2024. Ce filme și seriale noi apar
Andreea Bălan, peripeții la miezul nopții. Jurata Te cunosc de undeva! nu a putut intra...
BANCUL ZILEI. Bulă: Bubulino, hai să facem dragoste că mai am de trăit doar 24...
Furnicile de deșert au o abilitate de navigare neobișnuită