La aproape două luni după atacurile teroriste de la Paris, revista Charlie Hebdo va fi publicată în 2,5 milioane exemplare

La aproape două luni după atacurile teroriste de la Paris, revista Charlie Hebdo va fi publicată în 2,5 milioane exemplare
Publicat: 24/02/2015, 19:14

Primul număr Charlie Hebdo lansat după recentele atacuri teroriste din Danemarca are pe copertă un cățel ce ține între colți un exemplar al revistei și este urmărit de o haită de câini. Printre „urmăritori” se află Papa Francisc, Marine Le Pen, liderul Frontului Național, fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, precum și un câine negru, care reprezintă, bineînțeles, Statul Islamic.

Potrivit bloomberg.com, noul număr al săptămânalului Charlie Hebdo, denumit „C”est Reparti!”, va fi publicat în 2,5 milioane exemplare. Ediția anterioară, lansată imediat după atacurile teroriste asupra redacției revistei din Paris, din data de 7 ianuarie 2015, care au curmat 12 vieți, l-a avut pe copertă pe profetul Mahomed.

Noua revistă va fi vândută sub stricta protecție a poliției, la nivel european. Mai multe crime, amenințări cu moartea și profanări de morminte, înregistrate în Europa, au dus la mobilizarea forțelor de ordine și nivelul de alertă teroristă a atins un nivel ridicat în Paris, Londra și Bruxelles.

Peste 10.000 de polițiști și soldați continuă să asigure paza celor mai sensibile zone din Franța – școli evreiești, obiective turistice și sediile unor ziare franceze. De asemenea, forțe de securitate masive au fost detașate în apropierea mall-urilor, după ce un grup terorist din Somalia a amenințat sâmbăta trecută că va ataca asemenea obiective din SUA, Canada, Franța și Marea Britanie.

Franța a menținut cel mai ridicat nivel de protecție în fața sediului temporar al Charlie Hebdo, stabilit în birourile cotidianului Liberation, situate lângă Palatul Republicii din Paris. La cinci săptămâni după atacurile de la Paris, alte două acte violente în Danemarca s-au soldat cu doi morți. Atacurile teroriste au semănat cu cele din Franța, unde, la începutul lui ianuarie, doi frați au deschis focul asupra redacției Charlie Hebdo, în timp ce un al treilea atacator a ucis cinci oameni, dintre care patru la un magazin cușer din Paris. Cele trei zile de violență au zduduit Franța și au dus la mobilizarea forțelor de ordine la nivel continental.

În data de 15 februarie, la o zi după atacurile din Copenhaga, Danemarca, poliția franceză a descoperit 300 de pietre funerare care au fost profanate, într-un cimitir evreiesc din estul Alsaciei. Între timp, colaboratoarea Charlie Hebdo, Zineb El Rhazoui și soțul ei, scriitorul marocan Jaouad Benaissi, au primit amenințări cu moartea pe Twitter, însoțite de fotografii și detalii cu adresa la care locuiesc și locul lor de muncă.

În atacurile teroriste de la Charlie Hebdo, au fost uciși cei mai cunoscuți caricaturiști ai revistei, printre care Charb, Wolinski, Honore, Cabu și Tignous. Pe de altă parte, la evenimentul pentru promovarea exprimării libere de la Copenhaga a luat parte caricaturistul suedez Lars Vilks, cunoscut pentru desenele cu profetul Mahomed.

Charb și Vilks se aflau pe lista neagră a teroriștilor al-Qaeda, fiind căutat „mort sau viu pentru crime comise împotriva Islamului”. După atacurile teroriste din ianuarie 2015, numărul de abonați la Charlie Hebdo a crescut de la 10.000 la 200.000. Caricaturistul Riss, care a fost rănit în urma atacurilor, este acum redactorul șef al revistei Charlie Hebdo și numărul din această săptămână va include un interviu cu noul ministru de finanțe grec, Yanis Varoufakis.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Ce se întâmplă pe piaţa medicamentelor din România?