La Castelul Cantacuzino din Bușteni va avea loc expoziția „100 de ani România. 100 de sculpturi. 100 de zile”

La Castelul Cantacuzino din Bușteni va avea loc expoziția 100 de ani România. 100 de sculpturi. 100 de zile
Publicat: 10/06/2018, 15:37

Expoziția, care se va încheia pe 24 septembrie, aduce în atenția iubitorilor de artă peste 100 de sculpturi realizate de unii dintre cei mai apreciați artiști. Astfel, vor fi expuse, printre altele, sculpturi realizate de Peter Jecza, George Apostu, Liviu Mocan, Darius Hulea, Eugen Petri, Vasile Călin Filip, Gyury Csaba și Nicolae Fleissig. Vizitatorii vor putea vedea lucrări realizate din andezit, lemn, metal, marmură, bronz, piatră, ciment, granit, sticlă, oțel și alamă, scrie Mediafax.

Peste 100 de sculpturi își vor valorifica tridimensionalitatea prin amplasarea lor într-un sit istoric, neoromânesc, celebrând astfel dialogul dintre începutul și contemporaneitatea României. Expoziția invită la cunoaștere, cercetând trecutul și analizând bogăția de perspective, abordări și interpretări ce surprind pluridimensionalitatea sculpturii actuale.

Cele peste 100 de sculpturi vor fi expuse atât în grădina Castelului, cât și în spațiul interior al Galeriei de Artă a monumentului istoric. Pentru această expoziție, a fost realizată, printr-o intervenție artistică și simbolistică, o serie de noi trasee de promenadă. Unele dintre cele mai reprezentative nume ale sculpturii românești postbelice și contemporane vor invita vizitatorii să descopere pe aceste alei atât o viziune cuprinzătoare asupra discursului plastic al sculpturii, cât și noi perspective de asumare a viitorului.

Sculpturile provin din întreaga Românie și din Moldova, formând astfel o Mare Unire a artiștilor. O parte dintre aceste lucrări sunt deja expuse în grădina Castelului, iar, în fiecare zi, expoziția se îmbogățește cu alte sculpturi ce sunt aduse din toate colțurile țării. Astfel, expoziția, ce va cuprinde 100 de lucrări amplasate în aer liber și peste 60 de sculpturi în interiorul monumentului, va fi finalizată înainte de 15 iunie.

Vernisajul expoziției va avea loc pe 15 iunie, la ora 16.00, la eveniment participând Kurt Neuschitzer, CEO al Zamora Estate, companie ce deține domeniul Castelul Cantacuzino, Sorina Jecza, președintele Fundației Triade, partener al expoziției, Eugen Petri, sculptor și unul dintre curatorii proiectului, și critici de artă.

Lucrările ce vor fi prezentate în expoziția „100 de ani România. 100 de sculpturi. 100 de zile” provin atât din colecții publice și private, cât și din selecția realizată în urma concursului de proiecte organizat de Castelul Cantacuzino. Totodată, pentru o reprezentare cât mai vizibilă, va fi editat un catalog ce va cuprinde sculpturile ce fac parte din proiectul inițiat de Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino.

Expoziția este organizată sub îndrumarea Fundației Triade, în colaborare cu sculptorul Eugen Petri.

Castelul Cantacuzino a fost deschis spre vizitare în 2010, iar în 2015, a fost inaugurată Galeria de Artă, prima expoziție fiind dedicată pictorului spaniol Salvador Dali. Au urmat apoi lucrări grafice ale artiștilor Pablo Picasso, Marc Chagall, Vincent van Gogh, Henri Matisse, dar și expoziții de artă contemporană cu lucrări ale artiștilor Andrei Gamarț, Nadine Kseibi, Mirela Iordache și ale Societății Artiștilor Figurativi din România.

Castelul Cantacuzino a fost construit în 1911, la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, monumentul devenit istoric fiind la inaugurarea sa una dintre cele mai moderne construcții din Europa.

Fundația Triade este prezentă din anul 2000 pe scena culturală a Timișoarei (fondator: sculptorul Peter Jecza). Programele pe care le încurajează vizează arta în spațiul public, recuperarea și restituirea patrimoniului – prin inițiative axate pe artiști ai generației ”60 – pionieri ai artei contemporane, susținerea tinerilor creatori, prin intermediul premiilor Juventus. Este coorganizator al Bienalei Art Encounters (2015, 2017).

Expoziția va avea loc între 16 iunie și 24 septembrie, zilnic, între orele 9.00 și 21.00.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicateciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase