Led Zeppelin, acuzați de plagiat.Robert Plant și Jimmy Page, la tribunal

Led Zeppelin, acuzați de plagiat.Robert Plant și Jimmy Page, la tribunal
Publicat: 14/06/2016, 19:02
Actualizat: 04/03/2017, 11:58

Jimmy Page și Robert Plant vor merge în sala de judecată marți, unde vor pleda împotriva acuzațiilor de plagiat ale uneia dintre cele mai cunoscute piese rock din toate timpurile, „Stairway to Heaven”.

Membrii formației de rock psihedelic de nișă Spirit din Los Angeles au acuzat trupa Led Zeppelin de plagiat, pretinzând că faimosul pasaj instrumental melancolic de chitară din incipitul piesei „Staiway to Heaven” este copiat din piesa „Taurus”, compusă de Spirit.

Randy Wolfe, chitaristul de la Spirit – cunoscut sub pseudonimul Randy California – nu a intentat proces trupei Led Zeppelin. Randy a murit în 1997. Totuși, documentele pentru un proces cu acuzația de plagiat au fost depuse în instanță de Michael Skidmore, tutorele lui Randy California.

„Dacă ascultați cele două piese, puteți să judecați dacă am sau nu dreptate. Pasajul este copiat, a fost preluat de-a dreptul.”, a declarat Randy California, într-un interviu pentru o revistă americană înaintea morții. Declarația lui Randy este citată în dosarul procesului.

„Iar băieții de la Led au făcut teancuri de bani pe spinarea noastră și nici măcar nu ne-au mulțumit vreodată. Nu ne-au întrebat niciodată dacă vrem și noi niște bani din averea lor. Toată povestea asta, mie personal, mi-a făcut rău.”, a mai spus Randy.

După doi ani de proceduri legale, un judecător a decretat că nu există suficiente probe verosimile, pentru a ajunge la concluzia că melodia „Stairway to Heaven” ar fi plagiată, adăugând, însă, că subiectul trebuie să se discute în cadrul unui proces mai amplu.

Reprezentantul trupei Spirit „n-a fost destul de convingător în furnizarea dovezilor ce încercau să demonstreze similaritățile între cele două piese, însă subiectul trebuie discutat în instanță.”, a declarat judecătorul Gary Klausner la o audiere din luna mai.

Rockerii britanici de la Led Zeppelin au debutat în Statele Unite pe 26 decembrie 1968, când au cântat în deschiderea unui concert al trupei Spirit. Totuși, starurile de la Led Zeppelin au dovedit în instanță că nu au avut relații cordiale cu trupa Spirit și nici n-au ascultat muzica lor.

Trupa Led Zeppelin spune că pasajul de chitară din incipitul piesei „Stairway to Heaven” este o secvență muzicală ce se folosește de secole în muzică și că investigația din cadrul procesului a ignorat restul piesei, care are opt minute.

Judecătorul nu a fost de acord cu pledoaria celor de la Led Zeppelin, adăugând, de asemenea, că piesele au mai multe similarități, inclusiv linia melodică de bass.

Skidmore, tutorele lui Randy California nu a specific ce sumă va cere pentru daune, în caz că va câștiga procesul. Totuși, zvonurile din industria muzicii relatează că Skidmore va cere o sumă simbolică de 1 dolar, plus despăgubiri de violare a legii de copyright de până la 40 de milioane de dolari.

Documentația pentru procesul intentat în Pennsylvania specifică faptul că Led Zeppelin „au o istorie lungă în ceea ce privește preluarea compozițiilor unor artiști din muzica blues sau ale altor compozitori care nu au avut vizibilitate și posibilitatea de a-și patenta piesele”. În actele depuse la tribunal, aparent 16 piesei ale trupei ar include pasaje preluate, printre care melodiile cult „Whole Lotta Love” și „Babe I”m Gonna Leave You”.

Led Zeppelin, înființat în 1966, este considerat unul dintre cele mai inovatoare și influente grupuri muzicale din secolul al XX-lea. Trupa Led Zeppelin s-a destrămat în 1980, în urma decesului toboșarului John Bonham. Led Zeppelin a vândut mai mult de 300 de milioane de albume în lumea întreagă. Printre cele mai de succes piese ale trupei se numără piese precum „Stairway to Heaven”, „Whole Lotta Love” și „Kashmir”.

Membrii supraviețuitori ai formației, Jimmy Page, Robert Plant și John Paul Jones, s-au reunit o singură dată pe scenă, în decembrie 2007, pentru un concert unic, la O2 Arena din Londra, după ce nu mai cântaseră împreună de 19 ani. Milioane de fani s-au grăbit să se înregistreze pentru a obține bilete, care au fost alocate prin tragere la sorți, la acest eveniment unic. La acel concert, partitura pentru tobe a fost asigurată de Jason Bonham, fiul toboșarului John Bonham.

Concertul din 2007 a fost organizat în memoria regretatului cofondator al Atlantic Records, Ahmet Ertegun, care s-a ocupat de Led Zeppelin din 1968. Ertegun a murit în 2006, după ce a căzut în culise, în timpul unui concert al trupei The Rolling Stones.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
McDonald’s va vinde, în premieră, burgeri mai mari