LISTA celor mai des întâlnite MITURI DESPRE GRIPA SEZONIERĂ

LISTA celor mai des întâlnite MITURI DESPRE GRIPA SEZONIERĂ
Publicat: 06/12/2012, 20:31
Actualizat: 26/09/2014, 13:48

Gripa sezonieră ucide anual între 250.000 și 500.000 de persoane, avertizează medicii, care atrag atenția asupra faptului că această boală este una care se transmite cu ușurință de la o persoană la alta.

„Virusul gripal este deosebit de periculos, pentru că acesta poate trece de la nivelul nasului și al gâtului la nivelul plămânilor, cauzând infecții severe, precum pneumonia, iar în unele cazuri poate duce chiar la deces”, a declarat dr. Daniela Ștefănescu, medic primar medicină de familie și vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie București.

Potrivit specialiștilor, cea mai eficientă metodă de a preveni infecția gripală și complicațiile acesteia este vaccinarea. „Vaccinarea este cel mai sigur mod de a ne proteja de gripă. Vaccinul antigripal reduce cu 90% riscul de îmbolnăvire la copii și la adulții sănătoși și cu până la 60% riscul de complicații în cazul bătrâilor și al bolnavilor”, a precizat dr. Ștefănescu.

Cu toate acestea, nu toată lumea este corect informată cu privire la vaccinarea antigripală și la faptul că aceasta reduce riscul de îmbolnăvire, complicațiile bolii și ne ajută să trecem mai ușor peste perioada rece, afirmă medicii. „În continuare, mulți pacienți cred în tot felul de mituri cu privire la vaccinare și folosesc metodele tradiționale de tratament împotriva gripei, precum ceaiurile, șosetele cu carmol sau masajele cu oțet. Vaccinarea este la îndemâna oricui, persoanele la risc pot beneficia de vaccin gratuit, iar ceilalți se pot vaccina printr-un simplu drum la medicul de famile. Costurile nu sunt mari, iar prin vaccinare ne protejăm atât pe noi, cât și pe cei din jurul nostru”, menționează specialistul Ștefănescu.

Mai jos puteți regăsi o listă cu cele mai întâlnite mituri cu privire la vaccinarea antigripală.

● Dacă mă vaccinez antigripal, mă îmbolnăvesc. Fals, afirmă medicii. Potrivit specialiștilor, prin vaccinare se administrează o formă modificată a virusului, în cantități foarte mici, care stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva virusului gripal. Această formă nu va îmbolnăvi persoana căreia îi este administrat vaccinul.

● Dacă mă vaccinez într-un an, sunt imun și anul următor. Acesta este un alt mit care circulă despre gripa sezonieră. În realitate virusurile care provoacă gripa sezonieră se modifică de la un an la altul și suferă mutații. De aceea, vaccinurile sunt adaptate anual pentru a-și păstra eficiența. De asemenea, nivelul anticorpilor din organism scade la 6-12 luni de la vaccinare și trebuie să fie crescut printr-un nou vaccin, adresat virusurilor gripale circulante în sezonul respectiv.

● Gripa se transmite doar prin contact direct cu o persoană bolnavă. Fals, spun medicii. Virusul gripal se poate transmite de la o persoană bolnavă la una sănătoasă, atât prin strănut sau tuse – atunci când cineva strănută sau tușește, împrăștie, prin picăturile de salivă, virușii pe orice suprafață sau persoană din apropiere – dar și prin contact direct cu o suprafață infectată. „Virușii care contaminează obiecte sau suprafețe pe care tu le atingi, în cazul în care nu te speli pe mâini, pot ajunge la nivelul căilor tale respiratorii”, spune dr. Ștefănescu.

● Doar persoanele cu imunitate slabă trebuie să se vaccineze antigripal. Greșit. Gripa afectează întreaga populație, indiferent de vârstă și de starea de sănătate, de aceea oricare persoană sănătoasă poate să se vaccineze antigripal. „Vaccinarea este importantă mai ales pentru că, odată infectată, o persoană transmite virusul și celorlalți cu care intră în contact. Vaccinarea trebuie să se facă cu prioritate mai ale categoriilor de populație la risc: copiii între 6 luni și 18 ani; femeile însărcinate; persoanele trecute de 50 de ani; persoanele cu afecțiuni cronice; persoanele care lucrează în spitale sau au grijă de cei cu risc de contaminare ridicat, printre care se numără copii mici, femei gravide și bătrâni”, spune medicul de familie.

● Vaccinul antigripal nu poate fi administrat femeilor gravide sau celor care alăptează. Organizația Mondială a Sănătății recomandă începând cu 2012 vaccinarea femeilor însărcinate. Vaccinarea antigripală este recomandată femeilor gravide care în sezonul de gripă au peste 14 săptămâni de sarcină. Este contraindicată vaccinarea femeilor aflate în primului trimestru de sarcină. „Vaccinul antigripal nu este contraindicat pentru mamele care alăptează. Mai mult, anticorpii produși de mamă ca răspuns la administrarea vaccinului creează o protecție suplimentară pentru copil”, conchide dr. Daniela Ștefănescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Un nou Drum Expres în România. Conexiune mai rapidă spre Bulgaria
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
De ce l-a părăsit Simona Florescu pe Ion Dichiseanu: "Eu stiu foarte bine ce s-a...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...