Ana Obretin
24.12.2018
Magazin

LIVE Călătoria lui MOȘ CRĂCIUN, monitorizată de NORAD

LIVE Călătoria lui MOȘ CRĂCIUN, monitorizată de NORAD
Santa Tracker, programul NORAD de monitorizare a călătoriei lui Moș Crăciun în jurul lumii. Vezi problemele pe care trebuie să le depășească NORAD în acest an

Comandamentul pentru apărare aerospațială nord-americană (NORAD) monitorizează și anul acesta călătoria lui Moș Crăciun în jurul lumii, deși, de vineri, de la miezul nopții, activitatea administrației federale din SUA a fost blocată parțial, potrivit newsweek.com.

Urmăriți imagini ÎN DIRECT:

„În caz că activitatea guvernului va fi blocată, NORAD va continua tradiția sa de 63 de ani de a-l monitoriza pe Moș Crăciun pe 24 decembrie. Personalul militar care se ocupă de program este sprijinit de aproximativ 1.500 de voluntari, care fac monitorizarea posibilă în fiecare an”, se arată într-un mesaj publicat vineri pe Twitter.

Activitatea administrației federale din SUA a fost blocată parțial, începând de la miezul nopții de vineri spre sâmbătă, după ce membrii congresului nu au reușit să ajungă la un compromis pe tema bugetului. Disensiunile cele mai mari se referă la finanțarea construirii unui zid la frontiera cu Mexicul. Trump a declarat că iminenta blocare parțială a unor părți cheie din administrația federală ar putea dura „foarte mult timp” și a încercat să arunce vina pentru acest lucru pe democrați.

„Frontierele patriei noastre trebuie să fie sigure! Nu vrem ca oameni care nu au ce căuta aici să intre în țara noastră,” repetă președintele Donald Trump. „Vrem ca oamenii să vină legal. E foarte periculos acolo. Trafic de droguri, trafic de persoane, bande de mafioți, atâtea probleme… Nu le vrem în Statele Unite! Nu le dorim aici! Le putem stopa doar securizând frontierele cu un zid.(…) Avem nevoie de o mare barieră. Altfel nu se poate!”

În următoarea perioadă, cei 420.000 de angajați ai administrației federale vor lucra fără să fie plătiți – însă ar trebui să primească niște compensații – iar alți 380.000 vor fi în șomaj tehnic, anunță CBS News. Este pentru a treia oară anul acesta când activitatea administrației federale din SUA este blocată.

NORAD este finanțat de Departamentul Apărării, care nu își suspendă activitatea în astfel de blocaje.

Programul „Santa Tracker” monitorizează traseul lui Moș Crăciun în ajun, indicând opririle și chiar momentul sosirilor în diferite locuri. Programul oferă și detalii despre vremea de la Polul Nord și o numărătoare a cadourilor.

Copiii pot viziona filme, asculta colinde și afla informații despre NORAD și Moș Crăciun.

Programul de monitorizare începe pe 24 decembrie, la ora 09.00, ora României, și poate fi urmărit AICI.

NORAD a început această „supraveghere aeriană” din întâmplare, în 1955, când o reclamă a dat, din greșeală, numărul de telefon de la Comandamentul Continental de Apărare Aerospațială din Colorado Spring (predecesorul NORAD) pentru a-l contacta pe Moș Crăciun. Un colonel a răspuns copiilor pentru a nu-i dezamăgi și apoi a devenit o tradiție.

foto: NORAD Tracks Santa / Facebook

Inchide