Mai multe scrisori redactate de Charles Darwin, publicate de Universitatea Cambridge

Mai multe scrisori redactate de Charles Darwin, publicate de Universitatea Cambridge
Publicat: 26/03/2013, 13:06
Actualizat: 29/07/2014, 19:19

Universitatea Cambridge a demarat recent un proiect ce vizează publicarea în premieră a mai multor scrisori scrise de Charles Darwin, celebrul fondator al teoriei evoluționiste, relatează Daily Mail.

Prima dintre acestea, redactată în septembrie 1876, se adresa prietenului său, botanistul Joseph Hooker, căruia biologul britanic îi povestea durerea pe care a simțit-o în momentul morții norei lui, Amy Darwin. Femeia a decedat la vârsta de doar 26 de ani, la patru zile după ce l-a născut pe Bernard, primul nepot al lui Darwin.

„Sunt sigur că ne vei compătimi când vei afla că Amy, soția lui Francis (unul dintre fiii lui Darwin, căruia deseori i se spunea și Frank n. red) a născut cu bine și aparent părea că se simte bine când a început să aibă convulsii care au chinuit-o timp de mai multe ore, apoi și-a piedut cunoștința și am văzut-o stingându-se la ora șapte în această dimineață”, scria Darwin. „Slavă Domnului că ea niciodată nu și-a dat seama că îl părăsește pe Frank și pe noi toți pentru totdeauna. Nu îmi pot imagina ce se va întâmpla cu Frank. Ea l-a ajutat și l-a încurajat în munca sa științifică, iar acum mă îndoiesc că el va mai avea vreodată puterea să se întoarcă la ceea ce făcea…”, spunea biologul, îngrijorat fiind pentru fiul său rămas văduv, alături de care obișnuia să lucreze în laborator.

De asemenea, Charles Darwin a fost extrem de apropiat de Amy, care îi împărtășea pasiunea pentru știință. Despre ea, britanicul spunea că a fost una dintre „cele mai frumoase și blânde creaturi și foarte deșteaptă”.

Câteva zile mai târziu, Hooker răspundea: „Dragul meu, dragul meu Darwin, nu îți pot spune ce simt pentru Frank și doamna Drawin sau pentru tine. Pare că toate pierderile pe care și eu le-a suferit de curând au revenit în mintea mea, iar asta îmi provoacă o adâncă depresie – bietul, bietul de Frank, inima-mi sângerează pentru el: erau (Frank și Amy, n. red) atât de fericiți și adorabili – îi invidiam cu câteva luni în urmă!”.

„A fost o durere amară pentru noi toți”, îi explica Darwin ulterior, într-o nouă scrisoare adresată aceluiași prieten. „Nu am văzut niciodată pe nimeni suferind atât de mult precum sărmanul Frank. A plecat la N. Wales (regiune din nordul Țării Galilor, n. red) pentru a-și înmormânta soția în curtea unei mici biserici din munți și nu știu când se va întoarce. (…) Dragul și vechiul meu prieten, știu că mă vei ierta pentru că-mi vărs aici amarul”, mai scria Charles Darwin.

Potrivit lui Paul White, editorul poiectului „Darwin Correspondence” a explicat că scrisoarea pe care Darwin i-a adresat-o lui Hooker după moartea lui Amy arată atât că aceasta a fost una dintre persoanele la care acesta a ținut extrem de mult, dar și legătura extrem de strânsă pe care o avea cu fiul lui, Francis.

„Acest lucru îi era caracteristic lui Darwin, care întotdeauna a avut mare grijă de copiii lui și care întotdeauna se preocupa ca aceștia să aibă un viitor fericit”, a arătat White.

„Hooker era cel mai apropiat prieten al lui Darwin, cei doi și-au scris aproape pe toată perioada vieții lor, deci între ei exista o legătură foarte specială. Își împărtășeau sentimentele pe care altora nu le arătau, așa că această corespondență ne ajută să înțelegem cum erau ei în viața reală. Ne arată cum era Darwin ca om și nu ca personalitate publică.”, a spus Paul White în final.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase