Marie Renée Andreescu este „cea mai franțuzoaică dintre români”. Cum i-a convins pe francezi că merită să calce pe urmele lui Victor Hugo și Baudelaire

Marie Renée Andreescu este cea mai franțuzoaică dintre români. Cum i-a convins pe francezi că merită să calce pe urmele lui Victor Hugo și Baudelaire
Publicat: 01/08/2015, 10:09
Actualizat: 01/08/2015, 14:52

„Cea mai franțuzoaică dintre români”. Așa a numit-o presa franceză pe Marie Renée Andreescu, adolescenta din București care a câștigat recent premiul I la „Concours Général de Philosophie”. Concret, cel mai important concurs francez de filosofie, la care altădată erau laureați Victor Hugo, Charles Baudelaire sau Alain Juppé.

Elevă a Liceului Francez „Anna de Noailles” din Capitală, fata a primit premiul în cadrul unei ceremonii desfășurată la prestigioasa universitate franceză Sorbona.

„În fiecare an din 1747 încoace, Franța organizează un concurs pentru cei mai buni elevi din clasa a XI-a și a XII-a, pentru fiecare materie predată în școlile franțuzești”, a povestit Marie Renée într-un interviu acordat gândul. „Este o olimpiadă foarte selectivă, în clasa a XI-a organizată pentru franceză, istorie, geografie și limbile moarte, în a XII-a pentru filozofie, limbi moderne, matematică, fizică. Profesorii de la fiecare disciplină, în școlile franceze, își nominalizează cei mai buni elevi. Eu am fost propusă pentru filozofie, de profesorul de la clasă”, a adăugat ea.

Așadar, în luna aprilie, adolescenta intra în concurs, de pe băncile liceului din Capitală, cot la cot cu nu mai puțin de 500 de tineri, majoritatea francezi get-beget. Șase ore a avut la dispoziție pentru a elabora o lucrare cu un subiect transmis de Ministerul Educației din Franța.

„Subiectul a fost același pentru toți concurenții și din Franța, și din școlile franceze din străinătate. Au fost în jur de 500 de concurenți selecționați, toți având în jur de 17 ani. Concursul este deschis tuturor elevilor din sistemul francez, ceea ce înseamnă, bineînțeles, că majoritatea concurenților sunt de naționalitate franceză”, a spus adolescenta.

FOTO: Facebook//Marie Renée Andreescu

În șase ore, Marie Renée a trebui să elaboreze o lucrare despre „Nevoia de ceilalți”: „Adică în ce măsură avem nevoie de ceilalți ca să trăim. Trebuie neapărat să ne gândim doar la binele nostru? Sau trebuie să ne uităm și la nevoile celorlalți? Ajutându-i pe ceilalți nu ne ajutăm și pe noi înșine?”, a explicat ea.

„Eu am ales să compar o viziune clasică a vieții în societate, care spune că avem nevoie de ceilalți pentru a supraviețui, deci nu ne gândim decât la noi, cu una mai modernă din punct de vedere filozofic. Cel mai bine, pentru a ne înțelege cu ceilalți, este să punem ideile și nevoile lor înaintea alor noastre; așa nu numai că ne afirmăm din punct de vedere moral și uman, dar ne și găsim o identitate prin altruism. Avem nevoie de ceilalți, dar punând binele lor în primul plan, ne îndeplinim si dorințele și trăim în armonie, pentru că nu efectuăm o simplă instrumentalizare a omului”, a completat tânăra.

Cuvintele ei au avut succes, iar teza sa a obținut cea mai mare notă. Drept urmare, premiul întâi la celebra competiție.

„M-am pregătit tot anul pentru concurs, mai întâi prin lecțile de la cursuri, după aceea prin lecturi diverse. Dar scopul meu nu era doar să scriu o teză bună, ci să-mi îmbogățesc cultura filozofică”, a precizat, însă, Marie Renée.

FOTO: lyceefrancais.ro

Nu este, totuși, singura performanță a fetei: anul trecut, tot la Concours Général, dar de data acesta la franceză, a obținut o mențiune (echivalentul locului șapte din peste 1500 de participanți), iar în 2012 a câștigat premiul întâi la Concours National de la Résistance, un concurs de istorie despre al Doilea Război Mondial și rezistența contra ororilor naziștilor, instituit de generalul Charles de Gaulle.

De unde pasiunea pentru limba franceză? În ciuda rezonanței numelui ei, Marie Renée are părinți români. Bunicul ei, însă, a fost profesor de limba franceză.

„Numele provine dintr-o tradiție familială francofonă”, a explicat ea. „Bunicul meu era profesor de franceză și, în general, familia mea a fost foarte atașată de limba franceză. Am învățat de mică limba, de la 5 ani, și cu vârsta am devenit pasionată de literatura franceză”, a continuat Marie Renée.

Cum a reușit Marie Renée să „depășească” nota maximă la Bacalaureat

Înscrierea sa la Liceul Francez „Anna de Noailles” din București a fost, deci, firească. În toți acești ani, Marie a studiat literatura, istoria, matematica, totul în franceză.

„Alegerea părinților mei a fost motivată de dorința de a-mi da o deschidere cât mai mare spre lume. Valorile comunicate de sistemul francez, bazate pe toleranță și cultură, m-au convins să continui pe această cale”, mărturisește ea. „Deși învățământul românesc este de o calitate excepțională – mama fiind profesoară de matematică la Colegiul Național «Mihai Viteazul» din București -, am ales liceul «Anna de Noailles» și din cauza tradiției familiale, precum și din cauza prețului care se pune în sistemul educațional francez pe limbă și pe calitățile umaniste”, a mai spus adolescenta.

Absolvirea liceului a însemnat pentru Marie Renée Andreescu un nou succes. La Bacalaureat, ea a reușit să obțină media 20,35, deși în sistemul de învățământ francez nota maximă pe care un elev o poate obține este 20.

„Bacalaureatul francez se susține la fiecare materie studiată. Se dă probă inclusiv la sport. Deci avem 12 probe obligatorii, la care se adugă, dacă dorim, două probe opționale bonus. Ele nu pot decât să ne aducă puncte în plus. Dat fiind că luasem maximul la probele obigatorii, opționalele de latină și română m-au ajutat să depeșesc 20″, a explicat ea.

FOTO: Facebook//Marie Renée Andreescu

Marie Renée Andreescu, care în septembrie va împlini 18 ani, își va continua studiile la Paris.

„În continuare mă duc în Classe Préparatoire Hypokhâgne, la Louis le Grand”, a precizat ea pentru gândul. „Acolo voi urma timp de doi ani filiera umanistă: filozofie, franceză, limbi moderne și moarte, istorie, geografie și drept, la un nivel foarte avansat. După aceea avem un concurs foarte dificil pentru intrarea la École Normale Supérieure, unde mă voi specializa în una sau două din aceste materii, deși n-am decis încă care vor fi acestea”, a mai spus tânăra.

Deși nu a decis încă în ce domeniu va profesa, Marie Renée se gândește să aleagă între a urma o carieră liberală în drept – avocat în afaceri internaționale – și a deveni cercetător în filozofie sau literatură.

Rămâne de văzut ce îi va rezerva viitorul: „România este locul unde mă simt acasă și mă voi întoarce întotdeauna cu drag. Totuși, momentan, prioritatea mea este să-mi termin studiile în Franța”, a conchis Marie Renée Andreescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...