Marius Stan, savantul român din seria „Breaking Bad”: Nu așa se face metamfetamina

Redactor:
Razvan Tupa
Marius Stan, savantul român din seria „Breaking Bad”: Nu așa se face metamfetamina
Marius Stan, românul care a jucat în seria „Breaking Bad" a povestit pentru MEDIAFAX cum s-a simțit ca om de știință pe platorul celebrului serial dar și ce așteaptă de la continuarea poveștii în filmul „El Camino: A Breaking Bad Movie", filmul lansat vineri de Netflix:„Nu așa se face metamfetamina"

Fanii serialului „Breaking Bad” își amintesc de șeful lui Walter, românul Bogdan, proprietarul spălătoriei de mașini în care profesorul de chimie transformat în producător și traficant de droguri lucra la început pentru a-și suplimenta veniturile, apoi pentru a justifica sumele de bani obținute ilegal. Cel care a interpretat personajul Bogdan Wolynetz este Marius Stan, pentru care creatorul serialului, Vince Gilligan a și schimbat naționalitatea personajului din poloneză în română. În plus, personajul său, care trebuia să fie episodic, a fost extins până în sezonul 4 al seriei. Marius Stan este în realitate om de știință și știe mult mai multe despre procesele chimice prin care se pot obține substanțe interzise decât colegii săi de platou. Stan a vorbit pentru MEDIAFAX despre felul în care serialul i-a afectat viața de zi cu zi dar și despre modurile în care știința și arta se întrepătrund, dar și despre continuarea serialului sub forma peliculei „El Camino: A Breaking Bad Movie/ El Camino: un film Breaking Bad”, care a avut premiera pe platforma Netflix vineri.

Reporter: Cum ați ales să mergeți la casting pentru „Breaking Bad”?

Marius Stan: Nu am ales. Am mers cu familia. Locuiam în Los Alamos la vremea aceea, New Mexico. Eu și soția lucram la institutul de cercetări de acolo, copiii erau la școală. Ei au auzit că este un casting și au zis „să mergem”. Fiind minori, era nevoie să fie acolmaniați de părinți. Am mers cu toții și a fost frumos. Ei au fost selectați pentru primul episod pentru a face figurație. Apar în scena din magazin și soția și cei doi copii. În cazul meu s-a întâmplat ca actorul care trebuia să joace personajul Bogdan, proprietarul spălătoriei, să nu mai fie disponibil, iar producătorii au căutat să vadă pe cine mai au pentru o singură replică. Trebuia să îl chem pe Walter afară ca să spele o mașină. Au căutat între cei de la casting și m-au căutat. Am discutat una-alta și până la urmă m-am dus crezând că o să fie doar acea replică. Apoi, mă mai chemau să mai apar în câte un episod în fiecare sezon ca să nu mă uite spectatorii. În sezonul 4 acțiunea se și mută la spălătorie și atunci am participat în mai multe episoade.

Reporter: Era prima experiență pe platourile de filmare?

Marius Stan: Eu nu am niciun fel de pregătire în actorie. Poate singurul meu talent ține de faptul că îmi pot menține cumpătul în timpul filmării. Într-o conversație cum avem noi acum se schimbă dacă îți vine lumina în ochi sau îți zice regizorul, aplecați-vă spre dreapta, ridicați bărbia și fiți natural. Cumva, mulțumesc părinților mei, mie mi s-a părut ok. Îmi dau seama că pentru alți oameni nu e ușor, stresul de pe platou îi face să își schimbe vocea. Încurajez pe toată lumea care vrea să fie într-un film să meargă la audiții. Nu se știe niciodată.

Reporter: Veniți des în România?

Marius Stan: Anul acesta s-a întâmplat să vin pentru câteva manifestări științifice. Săptămâna trecută am avut o prezentare despre inteligența artificială la Politehnică. Am și părinții aici. Frecvența a crescut, acum 20 de ani veneam o dată la doi ani, apoi am început să vin anual și, uite că am început să ajung chiar și de două ori într-un an. Îmi place să vin în România, adesea vin și cu familia.

Reporter: Cum se împacă actoria cu știința pentru dumneavoastră?

Marius Stan: Se împacă foarte bine. Cred că e bine pentru un cercetător științific să îmbrățișeze artele, în general, cinematografia, literatura, muzica. Mulți o fac. Am colegi, prieteni care fac parte din diverse formații artistice, cântă la instrumente, cluburi literare. Cumva, activează alte zone ale creierului decât cele accesate de matematică, fizică sau biologie.

Reporter: Unde se întâlnesc și unde se despart cele două zone?

Marius Stan: Am și o teorie în legătură cu acest lucru pe care le prezint în cadrul unor conferințe pe care la susțin în Statele Unite despre știință, arte și societate. Eu cred că unul dintre scopurile științei, poate cel mai important, este să creeze, să acumuleze cunoștințe, date, informații și să le comunice oamenilor. Cred că arta creează și comunică emoții. Confluența celor două este cea care poate avea un efect cognitiv maxim asupra oamenilor. Nu este chiar așa alb și negru pentru că în multe filme, de exemplu, sunt prezentate și aspecte științifice, istorice în artă. Dar elementul principal este crearea unei emoții, pozitive, negative, intense. De asemenea, există frumusețe și în știință. Și am avut câteva expoziții la institutul Argonne cu fotografii ale unor rezultate științifice, nemodificate, fără Photoshop, experimentale sau din informatică, fotografii care erau pur și simplu frumoase, structuri ale unor materiale sau imaginea unei galaxii, care puteau fi oricând parte dintr-o expoziție de artă, deși erau exclusiv un rezultat științific, neretușat. Cred că există o zonă de interferență între știință și artă, se influențează una pe alta.

Reporter: Sunt zone în care se știința și arta despart radical?

Marius Stan: Da, cred că există. Există o anumită rigoare în articolele științifice pe care le scriu. Ca autor de proză scurtă și poezie, oricât aș vrea să dau un caracter poetic lucrărilor mele științifice, dacă fac asta, vor fi respinse imediat, și pe bună dreptate. O anumită rigoare trebuie menținută, ceea ce creează un zid față de literatură și poezie în special dar și față de proza beletristică. Invers, mai puțin. Există o influență a fizicii, a chimiei, în activități științifice, în cinematografie, a tehnicii de calcul. Multe imagini sunt prelucrate, dar orice exces face ca un film să fie mai puțin artistic și mai mult tehnic. Deși au aspecte diferite și scopuri și metodologii diferite, cred că se suprapun semnificativ.

Reporter: În ce fel este diferit mediul american de cel românesc?

Marius Stan: Sistemul educațional, în Statele Unite are cumva accentul pus diferit pe etape diferite ale educației. Eu care am urmat educația formală complet în România, de la grădiniță, până la docturat. Dacă aș compara cu sistemul american, aș zice că la noi e o importanță mai mare și o mai mare rigoare poate în primele etape ale acestui proces. Copiii, când încep școala, au parte de mai multă rigoare, de mai multă atenție, de mai multe teme. Apoi, simt eu că, în liceu mai scade un pic, unii elevi deput mult efort, fac lucruri extraordinare, alții se mulțumesc cu mai puțin, le e greu să ia Bac-ul. Apoi, la universitate observ cu părere de rău, parcă, efortul depus, pasiunea, inventivitatea nu mai sunt atât de puternice pe cât mi-aș fi dorit. În Statele Unite mi se pare invers. Mi se pare că în primele etape ale procesului educațional totul este mai relaxat, nu are așa mare importanță, copilul poate să facă de toate, poate să facă și sport, dacă are note bune, foarte bine, dacă nu, asta e, există un interes mic pentru participarea la olimpiade, de exemplu, care pentru noi erau o mare chestie. În liceu începe să se accelereze un pic, iar în facultate devine foarte intens. Studenții au ore nesfârșite și efort maxim pentru a se pregăti. Aș spune că sistemele sunt echivalente și ambele pregătesc oameni de calitate, dar intensitatea este distribuită diferit între cele două.

Reporter: Cum v-a afectat viața de zi cu zi apariția în serialul „Breaking Bad”?

Marius Stan: În multe feluri, cele mai multe pozitive. N-aș zice că e vreunul negativ, dar sunt câteva amuzante. Mă bucur de faptul că mulți oameni nu doar din Statele Unite mă recunosc datorită personajului pe care l-am interpretat. Trebuie să spun, cu umor și cu o amărăciune simulată, că personajul este mai faimos decât mine ca persoană. Mulți vin la mine spunând „hey, Bogdan!”. Destul de puțini vin cu formula „professor Marius Stan, how are you?”. Dar mă bucur să văd cât de cunoscut a ajuns acest personaj. Am fost oprit în cele mai ciudate locuri. Nu mai spun în Chicago și în Statele Unite, în aeroport și în magazine, dar și în Japonia, la Tokyo și la Osaka, într-un hotel. Din Argentina m-a sunat un coleg să îmi spună că nu îi vine să creadă când m-a văzut la televizor. Mai nou am observat că mă văd și verifică pe celular cum se numește actorul care l-a jucat pe Bogdan în serial și apoi vin și îmi spun, domnule Marius Stan, v-am recunoscut. Nivelul de audiență al filmului este imens. Milioane de oameni l-au văzut. Ca și cercetător științific, comunitatea căreia ne adresăm este de câteva sute, câteva mii de oameni. Și dintre aceștia câțiva mai vin să îmi spună „professor Stan, mi-a plăcut lucrarea dumneavoastră, am folosit-o în lucrarea de doctorat, aș vrea să fac o fotografie cu dumneavoastră”. Sunt atât de mândru și facem fotografia și la sfârșit, înainte să plece, îmi spun „și mi-a plăcut cum ați jucat în «Breaking Bad»”. Ceea ce mă face să mă îndoiesc de intenția inițială de a-mi aprecia lucrările științifice.

Reporter: Dar dumneavoastră erați profesorul în realitate dintre cei care erau pe platoul de filmare…

Marius Stan: E adevărat. Chimia și fizica din film sunt prezentate incorect în mod intenționat. Producătorii au vrut să fie siguri că un adolescent care urmărește „Breaking Bad” nu poate să producă metamfetamină. Deși e spectaculos cu recipientele, culorile, aburii. De fapt, nu așa se face metamfetamina. Spre amuzamentul tuturor, când mai țin prezentări, le spun participanților „dacă vreți să știți cum se face, vorbim după conferință pentru că am un doctorat în chimie și pot să vă explic”.

Reporter: Personajul era român de la început?

Marius Stan: Personajul se numea Bogdan, dar cred că era polonez. După ce am fost selectat să joc acest rol printr-o întâmplare fericită, Vince Gilligan, producătorul seriei, discutând cu scenariștii a zis să îl facă român și să spună și câteva cuvinte în românește când vorbește la telefon. Într-una din scene sunt la telefon și vorbesc românește. Nu o să vă spun ce zic pentru că… Ce am spus în românește acolo, inclusiv cuvintele mai nepotrivite, că eram supărat, a trebuit să traduc și să prezint pe o hârtie pentru ca departamentul legal să se asigure că nu spun cine știe ce nenorociri. Vince Gilligan regiza acel episod și mi-a spus că personajul meu trebuie să fie supărat pentru că nu vine cineva la lucru și își cere scuze a mia oară. Asta justifica faptul personajul intră supărat în scenă și se răstește la Walter, și îl face pe acesta să renunțe la slujbă ca să găsească altceva… pornind povestea din film.

Reporter: Aveți o scenă preferată?

Marius Stan: De departe, scena mea preferată a fost cea din sezonul 4, din episodul „Cornered”, „Încolțit” sau „Pus la coț”, când personajul principal vine la spălătorie ca să preia afacerea. Personajul meu, Bogdan, fostul șef al lui Walter, ține o lecție despre ce înseamnă un șef bun care trebuie să fie dur. Îl întreabă, „Walter, poți să fii dur?”. Walter nu zice nimic, Bryan Cranston e un actor extraordinar, numai din atitudine se vede cât de enervat și de înfuriat este. În cele din urmă spălătoria e cumpărată. Ce nu știa personajul meu e că Walter tocmai împușcase pe cineva în cap cu un episod mai devreme. Și vine fostul șef să îi spună că „trebuie să fie mai dur”. La fel de mult mi-a plăcut și scena cu Anna Gunn, în care personajul ei venea să îmi facă o ofertă pentru spălătorie.

Reporter: Când v-ați întâlnit ultima dată cu actorii din „Breaking Bad”?

Marius Stan: Ultima dată ne-am văzut când s-a difuzat ultimul episod. A fost o proiecție la Los Angeles unde ne-am întâlnit toți actorii să vedem episodul final. Altfel mai ținem legătura numai prin mesaje de sărbători. Toți, știind că nu sunt un actor profesionist, au fost foarte amabili. Brian Cranston mi-a spus că nu e nevoie să vorbesc foarte tare pentru că au microfoane foarte bune și pot să prindă și să ajusteze orice șoaptă. Anna Gunn mi-a spus să nu mă mai mișc pentru că ieșeam din cadru. Eu nici nu știam ce e un cadru. Credeam că, dacă stăm la masă, camera prinde toată imaginea. Lucruri minore, aparent, pe care le-am interpretat ca gesturi de prietenie pentru că nu erau obligați să facă asta.

Reporter: Ați mai avut alte experiențe cinematografice de atunci?

Marius Stan: Am mai jucat într-un serial „Crash”, care a fost realizat altfel și nu a avut decât un singur sezon. Am simțit foarte repede că nu e același lucru cu „Breaking Bad”. Am mai jucat prin producții studențești, am încercat și improvizație pe scenă. Cei de la trupa „The Second City” m-au recunoscut în sală și m-au chemat pe scenă. Pentru mine e important ca orice activitate cinematografică să fie intensă dar de scurtă durată, pentru că nu mi-ar permite activitatea de cercetător să îmi iau un an liber. Câteva săptămâni cel mult.

Reporter: Ați jucat în filme românești?

Marius Stan: Nu. Dar mi-ar face plăcere. Am și zis o dată. N-aș vrea să nedreptățesc pe niciunul dintre prietenii actori români pe care mi i-am făcut în acești ani, dar mi-ar plăcea să joc într-o comedie. Cei mai mulți prieteni actori din România mi i-am făcut la Chicago, de când are loc Festivalul filmului românesc, RoFest. Anul acesta a avut loc a doua ediție. Am văzut filme foarte bune. Îi aștept cu drag și anul viitor.

Reporter: Ce așteptați de la continuarea seriei sub forma filmului „El Camino: A Breaking Bad Movie/ El Camino: un film Breaking Bad”?

Marius Stan: Am convingerea că se ridică la nivelul de calitate artistică a serialului, nu numai pentru că e regizat de Vince Gilligan și îl are pe Aaron Paul continuând rolul lui Jesse. Cred că este și un test ca să vadă dacă un film bazat pe unul dintre personaje poate să aibă un succes comparabil cu cel avut de serial. Știu Vince Gilligan este foarte atent la detalii și face lucruri de calitate extrem de elaborate. Nu sunt atât de curios ce se va întâmpla în acest film, dar tare aș vrea să văd cum se manifestă acum creativitatea lui Vince Gilligan și a echipei sale. Dacă urmăriți serialul, sunt multe detalii care pot scăpa la prima vedere. Cum ar fi schema de culori și culoarea asociată fiecărui personaj. Subtilități legate de poziția în scenă a personajelor, de felul în care sunt îmbrăcate. De exemplu puloverele cu care era îmbrăcat personajul meu, Bogdan, în diferite episoade, erau alese de Vince Gilligan însuși. Nu lăsa această decizie pe mâna altcuiva. Sunt curios și ce fel de referințe se vor face la serial.

Marius Stan este actor de când a apărut pe neașteptate în serialul „Breaking Bad”, dar activitatea sa de bază este aceea de cercetător științific la Argonne National Laboratory. S-a născut în România și s-a mutat în Statele Unite pentru a urma o carieră în domeniul științific. În 2008, a descoperit actoria, când a interpretat rolul lui Bogdan, proprietarul unei spălătorii auto în serialul TV „Breaking Bad”. În 2010, Marius s-a mutat la Chicago, unde își continua cariera în cercetare și actorie. Marius Stan are un masterat în Fizică și un Doctorat în Chimie și este cercetător în cadrul Argonne National Laboratory în Chicago. Folosește elemente de inteligență artificială (AI) pentru a prezice proprietățile unor sisteme complexe și pentru a dezvolta noi materiale. Este și autor de literatură.

Inchide